Αρχή > Troubleshooter > Θέλω να εκτελέσω DOS προγράμματα αλλά τα Vista δε θέλουν
  • Θέλω να εκτελέσω DOS προγράμματα αλλά τα Vista δε θέλουν
  • Σύνθεση:
    Altec Voyager F9332, Core 2 Duo T9300 2,50 GHz, RAM 3GB, GPU GeForce 8600M GT 512MB, TOSHIBA MK3252GSX ATA 320GB, Windows Vista Home Premium
    Αγόρασα το παραπάνω laptop πριν από περίπου 4 μήνες από τη Media Markt με σκοπό να το χρησιμοποιήσω κυρίως για τη δουλειά μου αλλά και για ψυχαγωγία. Δύο από τα προγράμματα που χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου είναι 16bit (DOS) εμπορικές εφαρμογές, οι οποίες φυσικά απευθυνόταν σε παλιότερα λειτουργικά (στα XP τρέχουν απροβλημάτιστα). Οσο και να προσπάθησα σε συνεργασία με τον προμηθευτή των εφαρμογών να ξεπεράσω τα προβλήματα συμβατότητας μα τα Vista, δεν κατάφερα ποτέ να κάνω τις εφαρμογές να τρέχουν αξιόπιστα. Αυτό που ζητάω τώρα και ψάχνω εδώ και μέρες χωρίς αποτέλεσμα είναι έναν τρόπο να ξεφορτωθώ τα Vista και να εγκαταστήσω τα XP. Ολες οι αναζητήσεις μου για τους ανάλογους drivers κατέληξαν στο κενό, ακόμα και από το κατάστημα που αγόρασα το laptop αλλά και από το site του κατασκευαστή. Αντιλαμβανόμενος ότι μακρηγορώ, θα καταχραστώ το χρόνο και το χώρο σου για να απευθύνω δριμύ κατηγορώ στη Microsoft, η οποία για άλλη μια φορά, καταπατώντας τα δικαιώματα του καταναλωτή, του αφαιρεί τη δυνατότητα επιλογής λειτουργικού σε αγορά νέου υπολογιστή, στην απέλπιδα προσπάθειά της να σώσει ό,τι μπορέσει από το ναυάγιο των Vista. Οι κατηγορίες αυτές φυσικά βαραίνουν και τους κατασκευαστές-προμηθευτές υπολογιστών, οι οποίοι με τη σειρά τους, αποσκοπώντας μόνο στο κέρδος, όχι μόνο εφοδιάζουν τα προϊόντα τους με το εν λόγω λειτουργικό, αλλά το παρουσιάζουν σαν την καλύτερη λύση, ιδανική για τη σύνθεση που σου διαθέτουν, αποκρύβοντας από τον αγοραστή την επιεικώς ανώριμη ακόμα κατάσταση του λειτουργικού. Ελπίζω να υπάρχει κάποια λύση που μπορείς να μου προτείνεις.
    Αυτό το πρόβλημα βασανίζει αρκετούς κατόχους υπολογιστών. Δυστυχώς ο μόνος ασφαλής τρόπος για να έχεις ένα πλήρως λειτουργικό PC εφόσον εγκαταστήσεις τα ΧΡ είναι να απαιτήσεις από το κατάστημα όπου το αγόρασες ή την κατασκευάστρια εταιρεία να σε προμηθεύσουν με drivers. Από την άλλη, αν έχεις διάθεση για λίγο ψάξιμο και μερικούς πειραματισμούς, μπορείς να κρατήσεις τα Vista και να τρέξεις τα ΧΡ με… πλάγιο τρόπο. Η πρώτη μέθοδος είναι η πιο μπελαλίδικη: Αν το BIOS του υπολογιστή σου υποστηρίζει boot από USB (είναι σχεδόν απίθανό να μην υπάρχει η δυνατότητα), να εγκαταστήσεις τα ΧΡ σε ένα USB drive (ακολουθώντας την ομολογουμένως μπελαλίδικη διαδικασία που περιγράφεται στο τεύχος και να τα τρέχεις από εκεί. Ακόμη και αν δεν έχεις drivers για όλες τις συσκευές, τα προγράμματα DOS που σε ενδιαφέρουν δεν χρειάζονται παρά απλή VGA για να λειτουργήσουν, οπότε δεν χρειάζεσαι ούτε 3D acceleration ούτε WiFi ούτε Bluetooth και λοιπά και λοιπά. Η δεύτερη μέθοδος είναι να εγκαταστήσεις το Ubuntu (η εγκατάσταση διατηρεί τα Vista, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα) και να τρέξεις μέσα από αυτά τα ΧΡ μέσω Qemu ή να δοκιμάσεις να τρέξεις απευθείας τα DOS προγράμματα μέσω DOSbox (εξομοιώνει το DOS με αρκετή επιτυχία σε διάφορα σύγχρονα λειτουργικά). Τέλος, μπορείς απλά να δοκιμάσεις τρέχοντας το DOSbox στα ίδια τα Vista - αν σου κάτσει, θα τη βγάλεις «φτηνά».
    Σχετικά Troubleshooter