Αρχή > Troubleshooter > ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ
  • ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ
  • Σύνθεση:
    Intel Core 2 Duo E8400, Thermalright 120 Extreme True Black, M/B Asus Maximus 2 Gene, 2x2GB RAM OCZ Reaper 1066 DDR2, VGA Sapphire Radeon 4890 Vapor-X, PSU Thermaltake Toughpower 750Watt, HDD Seagate Barracuda 250GB, WD 640GB Caviar black, Κουτί CM Centurion 590, Oθόνη LG 20'' Flatron M-208WA-BZ, OS Windows XP Home Premium GR
    Εχω το εξής πρόβλημα: Πρόσφατα έκανα format στον WD και, αφού πέρασα drivers και όλα τα updates της microsoft, όταν πήγα να απενεργοποιήσω το PC δεν έσβησε και κόλλησε εκεί που λέει «μην απενεργοποιήσετε το PC, αποθήκευση ρυθμίσεων στο σκληρό» και δεν έσβησε ούτε έπειτα από τρεις ώρες! Εκανα reset και μετά έσβησε κανονικά. Το ίδιο πράγμα μού έκανε σε άσχετες στιγμές όταν πήγαινα να σβήσω το PC, συνολικά κάπου 5 φορές μέσα σε μία βδομάδα. Εβγαλα, λοιπόν, τον WD, νομίζοντας πως έχει πρόβλημα, και έβαλα τον Seagate, πέρασα τα windows και drivers κι έγινε πάλι το ίδιο. Κόλλησε στο ίδιο σημείο και ξανακόλλησε ύστερα από μία μέρα. Τι να κάνω; Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα θερμοκρασίας, το έχω τσεκάρει. Να ξανακάνω format; Γιατί 2 στους 2 σκληρούς χαλασμένοι, παραπάει! Πριν από το πρώτο format δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, χρησιμοποιούσα τον seagate πάλι και όλα ήταν μία χαρά. Αλλαξα sata καλώδια και θύρες, μήπως είχα εκεί πρόβλημα, αλλά τίποτα. Με εκτίμηση και σεβασμό στο -ευτυχώς για όλους εμάς- καλύτερο περιοδικό που κυκλοφορεί.
    Σπύρο, δεν φταίει κανείς εκ των δύο δίσκων σου, αυτό που φταίει είναι κάποιο service που τρέχει εκείνη την ώρα και δεν κλείνει - τερματίζει σωστά, με αποτέλεσμα να «κρεμάει» όλο το σύστημα. Τι έχεις εγκαταστήσει πρόσφατα, σε σχέση με την περίοδο εκείνη όπου δεν σου εμφανιζόταν το πρόβλημα; Τι μπορείς να κάνεις για να βρεις την αιτία του προβλήματός σου: Δοκίμασε, προτού κάνεις shut down το PC, να κλείσεις από το system tray στο desktop σου (κάτω δεξιά στην οθόνη) όλα τα utilities που βλέπεις ότι τρέχουν. Κατόπιν, πάτα Ctrl-Alt-Del και κλείσε από τον Task manager όσα ακόμη βλέπεις, των οποίων το service τρέχει, αλλά πρόσεξε μην κλείσεις τα services εκείνα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των XP. (Mε άλλα λόγια, κάτι explorer.exe, svchost.exe, alg.exe, Isass.exe, winlogon.exe , spoolsv.exe και κάποια ακόμη παρεμφερή δεν τα πειράζεις) . Δοκίμασε να κάνεις shutdown. Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει ομαλά και μετά, σιγά σιγά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και αφήνοντας 1-2 services παραπάνω κάθε φορά, θα καταλήξεις στο προβληματικό. Φυσικά, μπορείς ακολουθώντας τη διαδρομή (δεξί κλικ) My computer Manage Event viewer (διπλό κλικ) επιλογή “Applications” αλλά και “System”, να πάρεις από τα logs επιπλέον πληροφορίες για το τι δεν πάει καλά με τις εφαρμογές του συστήματός σου. Ξέρω ότι είναι λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αυτή που σου περιέγραψα, αλλά δεν έχεις και επιλογή εδώ που τα λέμε, καθότι, και format να κάνεις, αργά ή γρήγορα θα βρεθείς στην ίδια θέση όταν ξαναεγκαταστήσεις το υπαίτιο για το κόλλημα που παρουσιάζεται utility.
    Σχετικά Troubleshooter