Αρχή > Troubleshooter > Μεταφυσικό πρόβλημα με κάρτα
  • Μεταφυσικό πρόβλημα με κάρτα
  • Σύνθεση:
    Asus P5K, Core2 Duo E6850 @ 3,68GHz, Thermaltake Big Typhoon 120 VX, 4 x 1 GB Kingston HyperX 6400 SLI ready CL4 @ 980MHz CL5 2,2v, Gainward 280 GTX, OCZ Elite Xstream 800W, Windows XP Pro SP3
    Το σύστημα αυτό δούλευε απροβλημάτιστα με μία 8800 Ultra και το τροφοδοτικό Zalman 600HP. Αποφάσισα, όμως, να κάνω αναβάθμιση στην κάρτα και αγόρασα μία 9800GX2. Ωστόσο, μετά από κανένα πεντάλεπτο gaming είτε μου έβγαζε μπλε οθόνη είτε το παιχνίδι έκλεινε με το μήνυμα «η εφαρμογή αντιμετώπισε πρόβλημα». Αμέσως κατηγόρησα το τροφοδοτικό και το άλλαξα με αυτό που βλέπετε παραπάνω, το οποίο έχει ένα μονό 12άρι rail των 62A. Τζίφος. Κατόπιν θεώρησα ότι έφταιγε η κάρτα, την επέστρεψα και βρήκαν χαλασμένη τη μία έξοδο εικόνας (άσχετο). Την άλλαξαν με τη 280, την έβαλα όλο χαρά... και πάλι τζίφος - τα ίδια! Εδωσα πειραματικά λίγο παραπάνω ρεύμα στις μνήμες και έτσι σταμάτησαν οι μπλε οθόνες, αλλά το παιχνίδι μετά από τυχαίο διάστημα παγώνει με τον ήχο να συνεχίζεται κανονικά. Η θερμοκρασία της κάρτας δεν ξεπερνά τους 80 βαθμούς και ο επεξεργαστής τους 50, ενώ έχω δοκιμάσει τα πάντα (BIOS update, αύξηση ρεύματος σε μνήμες και NB, μείωση overclocking), αλλά τίποτε. Το τροφοδοτικό δεν νομίζω πως φταίει και σκέφτομαι μήπως προκαλείται κάποια ασυμβατότητα – εκτός και αν τα προβλήματα ανάγονται στη σφαίρα του μεταφυσικού.
    Τροφοδοτικό δεν είναι σίγουρα – ίσως μάλιστα να μη χρειαζόταν να αλλάξεις το 600άρι της Zalman. Από την άλλη, αυτό που ενδεχομένως προκαλεί το πρόβλημα, είναι οι drivers της κάρτας γραφικών. Φαντάζομαι πως θα εγκατέστησες νέους με την αλλαγή των καρτών και δεν θα έμεινες απλώς με τους ίδιους, όμως, πριν εγκαταστήσεις την νέα κάρτα, φρόντισες να απαλλαγείς εντελώς από τα «ίχνη» της παλιάς; Στη σελίδα www.guru3d.com θα βρεις το Driver Sweeper, με το οποίο θα ξεφορτωθείς τους παλιούς. Κατόπιν, εγκατάστησε τη νεότερη έκδοση των drivers για την κάρτα σου και θεωρητικά θα λειτουργήσουν όλα άψογα. Αν δεν, τότε το πρόβλημα μάλλον οφείλεται σε κάποια τεχνική ατασθαλία και όχι στο software. Επανάφερε όλες τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει στις τυπικές τιμές τους, κάνοντας reset στο BIOS – μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται σε κάποια παράμετρο του overclocking ή κάποια άλλη ρύθμιση.
    Σχετικά Troubleshooter