Γράφει ο Kostas Mavraganis
Απο το τεύχος 289 του PCMaster

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ TECHNOTHRILLERSΉταν 1η Οκτωβρίου, και χαζολογούσα στο Facebook, σπαταλώντας χρόνο χωρίς λόγο και ουσία (η δραστηριότητα για την οποία ενδείκνυται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο). Εκεί που απορροφούσα πληροφορίες (έγκυρες ή… άκυρες), έβλεπα φωτογραφίες και βίντεο και διάβαζα απόψεις επί παντός επιστητού, μου έκανε εντύπωση το ότι ήταν πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι εύχονταν «καλό μήνα». Οπότε είπα να ακολουθήσω το συρμό, ανεβάζοντας έναν άλλο «καλό μήνα», με τον «Ύμνο του Κόκκινου Οκτώβρη», από το soundtrack της κινηματογραφικής μεταφοράς του διάσημου μυθιστορήματος του Τομ Κλάνσι, «Hunt for Red October» (διά χειρός Βασίλη Πολυδούρη παρακαλώ).

Ο Δημόπουλος και ο Βουδρισλής ήταν οι πρώτοι που το πήρανε γραμμή, και ακολούθησε μικρή συζήτηση πάνω στο «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», τόσο το βιβλίο όσο και την κινηματογραφική του απόδοση. ?? Την επόμενη ημέρα, τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Tομ Κλάνσι είχε πεθάνει σε ηλικία 66 ετών στη Βαλτιμόρη. Προσπερνώντας τα προφανή σχόλια περί μαύρων γάτων και φορέων κακοτυχίας γενικότερα, πρέπει να πούμε ότι ο Toμ Κλάνσι έχαιρε και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μεγάλο μέρος της συντακτικής ομάδας του «PC Master», καθώς ουκ ολίγοι εξ ημών έχουμε πρακτικά μεγαλώσει με τις νουβέλες, τις ταινίες και τα παιχνίδια του συγκεκριμένου συγγραφέα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θεωρούν τα έργα του κατεξοχήν «αμερικανιές» (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, όποιος θέλει ας διαβάσει «αλχημιστή» και «αποχρώσεις του γκρι» και ας αφήσει σε εμάς τα υποβρύχια και τα μαχητικά), καθώς πραγματεύονται θέματα στρατιωτικής και κατασκοπευτικής φαντασίας: στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατασκοπεία, πολιτική και γενικότερα όσα συνθέτουν το λογοτεχνικό ψηφιδωτό το οποίο καλύπτεται από τον τίτλο του «technothriller». Με το συγκεκριμένο είδος ασχολούνται πάρα πολλοί συγγραφείς, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό (ειδικά στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ). Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έντονη «κινηματογραφική» δράση, η έμφαση στην τεχνική λεπτομέρεια (οπλικά συστήματα, τεχνολογίες, τακτικές κ.λπ.) και η γρήγορη πλοκή, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μεταφορές σε κινηματογράφο, τηλεόραση και games.

Red Storm Rising. Ηρωικές εποχές…

Ο Κλάνσι θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένα ο πατέρας των technothrillers. Το ψυχροπολεμικό «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» εκδόθηκε το 1984 και αποτέλεσε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία, θεωρούμενο ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα μυθιστορήματα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Πραγματευόταν την απόπειρα αυτομόλησης του Μάρκο Ράμιους (ενσαρκώθηκε μοναδικά από τον Σον Κόνερι), πλοιάρχου του «Κόκκινου Οκτώβρη» –ενός σοβιετικού υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένου με «αθόρυβο» σύστημα προώθησης– στις ΗΠΑ, την οποία και προσπαθεί να σταματήσει ο Κόκκινος Στόλος. Φυσικά, το ΝΑΤΟ έχει διαφορετική άποψη επί του θέματος, και ακολουθεί ένας θανάσιμος «χορός» στον Ατλαντικό, με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και υποβρύχια των δύο πλευρών να γυροφέρνουν το ένα το άλλο, έτοιμα να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο στον Ατλαντικό και τον «Κόκκινο Οκτώβρη» να γλιστρά αθόρυβα κάτω από τα κύματα, με τον χαρισματικό του πλοίαρχο να κάνει το δικό του παιχνίδι. Πέρα από ντεμπούτο του Κλάνσι, το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» αποτέλεσε και την πρώτη εμφάνιση του πιο γνωστού του ήρωα: του αναλυτή της CIA, Τζακ Ράιαν, ο οποίος στο σινεμά έχει ενσαρκωθεί από τον Άλεκ Μπάλντουιν, τον Χάρισον Φορντ και τον Μπεν Άφλεκ, με επερχόμενο διάδοχο τον Κρις Πάιν (Star Trek).

O Κλάνσι δημιούργησε ένα είδος πρακτικά από το μηδέν: τα technothrillers συνδυάζουν την πλοκή μίας «κατασκοπευτικής» νουβέλας με έντονη δράση και άφθονες λεπτομέρειες σχετικά με οπλικά συστήματα, τακτικές, υπηρεσίες πληροφοριών και γενικότερα το υπόβαθρο το οποίο χαρακτηρίζει το αντικείμενό τους. Εάν δεν υπήρχαν τα βιβλία του Κλάνσι (πρόκειται για δεκάδες έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μυθιστορήματα, αν και υπάρχουν και non fiction βιβλία, τα οποία πραγματεύονται πάλι αντικείμενα αντίστοιχης θεματολογίας), τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχαν δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το «24», το «Homeland», το «Strike Back» κ.ο.κ, ούτε φυσικά τεράστιοι και ιστορικοί τίτλοι του κόσμου του gaming, όπως το Splinter Cell, το Ghost Recon, το Rainbow Six κ.ά.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum