Γράφει ο Kostas Mavraganis
Απο το τεύχος 287 του PCMaster

Ο COMPUTER GEEK ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑΌταν ξεκίνησε η όλη ιστορία, το όνομα του «whistleblower» που αποκάλυψε την έκταση της παρακολούθησης που ασκούν οι αμερικανικές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε για πολύ και σήμερα όλος ο κόσμος γνωρίζει τη φυσιογνωμία του πρώην αναλυτή, ο οποίος εξέθεσε το μεγαλύτερο μηχανισμό παρακολούθησης της δραστηριότητας των χρηστών του Ίντερνετ.

Είναι ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή: ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο 30χρονος (πλέον) πρώην τεχνικός σύμβουλος της CIA, o οποίος «πέρασε» επίσης από την NSA, καθώς και από εταιρείες-contractors που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκαλύφθηκε ύστερα από δική του πρωτοβουλία ως ο «whistleblower», ο οποίος εξέθεσε ένα πρόγραμμα παρακολουθήσεων που κάνει το «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ να φαντάζει… «αδερφούλα» (πάρτε το όπως θέλετε…).

Ο Σνόουντεν, ως γνωστόν, αποτέλεσε την πηγή στην οποία στηρίχτηκε η σειρά των ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian», που συνεχίζει να τροφοδοτεί το κοινό διεθνώς με πληροφορίες πάνω στο θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν μη τι άλλο, ο 30χρονος θα μείνει στην ιστορία ως «ο geek που εξόργισε την κυβέρνηση των ΗΠΑ», πυροδοτώντας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών και ανακινώντας – πιο έντονα από ποτέ άλλοτε, καθώς, όσο «κοινό μυστικό» και αν ήταν, πλέον μιλάμε μάλλον για κοινή γνώση– τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών στο Ίντερνετ ή για να είμαστε πιο ακριβείς την έλλειψη αυτών. Όπως έγραψε ο ίδιος, «καταλαβαίνω πως θα με κάνουν να υποφέρω για τις πράξεις μου αλλά θα είμαι ικανοποιημένος αν η ομοσπονδία του μυστικού νόμου, της άνισης χάρης και των ανεμπόδιστων εκτελεστικών δυνάμεων που κυβερνούν τον κόσμο που αγαπώ, αποκαλυφθούν έστω και για μία στιγμή». Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στον Έντουαρντ Σνόουντεν έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία (μία χώρα το καθεστώς της οποίας είναι αρκετά αμφιλεγόμενο όσον αφορά στη στάση του απέναντι στις παρακολουθήσεις και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης) και ο ίδιος βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum