Αρχή > PCM Reviews > Action > Bioshock Infinite
«ΦΕΡΕ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

 

Στο BSI παίζουμε τον Booker Dewitt, έναν πολύ άγριο μισθοφόρο με σκοτεινό παρελθόν, πνιγμένο πια στις τύψεις, το αλκοόλ και τα χρέη. Η εισαγωγή είναι αινιγματική: βρισκόμαστε σε μία βάρκα μαζί με έναν άντρα και μία γυναίκα, οι οποίοι επιδίδονται σε μία αλλοπρόσαλλη στιχομυθία που δεν βγάζει νόημα. Σαν σε όνειρο, ακολουθούμε τις οδηγίες τους και καταλήγουμε σε έναν φάρο, με ξεκάθαρη την εντολή: βρες το κορίτσι και θα σβηστεί το χρέος σου. Με αυτήν την αποστολή-γρίφο, φτάνουμε στην τεράστια, αιωρούμενη πόλη της Columbia, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, μία μαγική πόλη που κοιτά αφ’ υψηλού τις Ηνωμένες Πολιτείες του 1912. Οι πρώτες σεκάνς μοιάζουν με όνειρο και τίποτα σχεδόν δεν βγάζει νόημα – αλλά να είστε σίγουροι ότι ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο, έχει λογική και θα εξηγηθεί αργότερα…

H πρώτη εικόνα της πόλης είναι τόσο φωτεινή, που νομίζεις ότι έχεις μπει σε έναν πίνακα: στους δρόμους βλέπεις ζευγάρια να κορτάρουν διακριτικά, παιδάκια να παίζουν με τα νερά ενός χαλασμένου κρουνού, Οι κάτοικοι της πόλης είναι γεμάτοι χαρά, ελπίδα, ευτυχισμένοι, τα αιωρούμενα κτήρια λικνίζονται νωχελικά κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό κι έναν φωτεινό ήλιο. Όταν βλέπεις και ζεις την πόλη, ανοίγει η καρδιά σου, ευφραίνεσαι, θαυμάζεις. Έτσι, η απομυθοποίηση της πόλης, όταν αυτή έρχεται με έναν βίαιο, σκοτεινό και αναπάντεχο γδούπο, γίνεται ακόμα πιο δραματική και οι αντιθέσεις ακόμα πιο έντονες. 

Βλέπετε, το βασικό θέμα και των τριών Bioshock παραμένει: τι γίνεται όταν το όραμα ενός ανθρώπου (που ξεκινά ως αφελές, ρομαντικό και άκακο) διαστρεβλωθεί και φτάσει στα άκρα; Η υποθαλάσσια Rupture, το setting των πρώτων δύο Bioshock, ήταν μία πόλη που ίδρυσε ένας οραματιστής, θέλοντας να δημιουργήσει ένα μέρος για τους ελίτ, μία ουτοπία πολιτιστική, τεχνολογική και κοινωνική. Το Bioshock Infinite, αν και μεταφέρει το setting σε μία αιωρούμενη πόλη, πατάει σε παρεμφερές μοτίβο. Είναι μία πόλη που ιδρύει ο Zachary Hale Comstock, ένας θρησκευτικός, πνευματικός ηγέτης, θέλοντας να δημιουργήσει ένα μέρος για την «καθαρή», λευκή φυλή. Όπως συνειδητοποιείτε, είναι επικίνδυνα ευαίσθητο το θέμα, καθώς ο ρατσισμός, η προκατάληψη και η δουλεία είναι θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, αποτελώντας θέματα-ταμπού. Κάτω από το ψεύτικο προσωπείο της αρμονικής πόλης, υπάρχει σαπίλα, βία και εκμετάλλευση. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, λοιπόν, το ότι ένα παιχνίδι τολμά να ασχοληθεί με τέτοιες έννοιες, άλλη μία μαρτυρία για τη συμβολή του BSI στην εξέλιξη του μέσου.

 

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
alexbeav
Αν και μεγαλος φαν των προηγουμενων Bioshock, το Infinite δυστηχως δεν με "τρελανε". Στον πυρηνα του εχει σταματησει να ειναι ο πνευματικος διαδοχος του System Shock που ηταν οι προκατοχοι του και εχει γινει ενα φανταχτερο corridor shooter. Ναι, το σεναριο, οι χαρακτηρες και καποιοες απο τις τοποθεσιες ειναι απιστευτα, αλλα το υπολοιπο παιχνιδι ειναι κατ'εμε μετριο.
01/07/2013 17:44
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9292
%%
Ανάπτυξη:  2K Games
Έκδοση:  2K Games
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Action
Παίκτες:  1
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Windows Vista Service Pack 2 32-bit, Intel Core 2 Duo 2,4GH...