Αρχή > PCM Reviews > MMOs > Star Wars: The Old Republic
Γράφει ο Χρήστος Κουβόπουλος
Απο το τεύχος 268 του PCMaster

Ξεκινώντας την παρουσίαση αυτού του πολύ σημαντικού τίτλου, ο δύσμοιρος reviewer βομβαρδίζεται από πολλά παράπλευρα ερωτήματα και συνειρμούς. Το… Star Wars ΜΜΟ, όπως αποκαλείται από μερικούς, έχει τραβήξει εδώ και χρόνια πάνω του όλους τους προβολείς της δημοσιότητας.

Το Star Wars: The Old Republic (SW:TOR) το περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό. Είναι ένας τίτλος εξαιρετικής σημασίας: πρώτον, έχει μαζέψει πίσω του πολλά τρανταχτά ονόματα. Ξεκινάμε με την BioWare, μεγάλη αφηγήτρια κλασσικών RPG, υπό την καθοδήγηση των γνωστών Muzyka/Zeschuk.. Μετά, έχουμε την ΕΑ (ιδιοκτήτρια πλέον της BioWare), δηλαδή, τις «οικονομικές πλάτες» που στηρίζουν ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Και φυσικά, έχουμε τη LucasArts: αυτό θα πει George Lucas, John Williams και, ασφαλώς, το setting του Star Wars. Το χεράκι της έχει βάλει και η Dark Horse Comics στη δημιουργία ειδικών προωθητικών κόμικ.

Από μόνο του, το κεφάλαιο «Star Wars» και το πόσο σημαντικό, υπερτιμημένο ή όχι, άξιο ή μη είναι, αποτελεί αυτοτελές αντικείμενο συζήτησης. Μπορούμε να αρχίσουμε και τις συνωμοσιολογίες: «Ο Lucas έχει κρύψει ιουδαϊστικά στοιχεία στη μυθολογία των Star Wars και οι Jedi είναι εβραίοι ιππότες», θα πουν κάποιοι, ενώ το Star Wars ως κινηματογραφική παραγωγή, με την υπέρμετρη χρήση ειδικών εφέ «ευθύνεται για την “κούφια” υπόσταση του Χόλιγουντ σήμερα και τα “χαζά” blockbusters», θα ισχυριστούν άλλοι. Άλλοι θα πουν «σιγά το setting, καλύτερος είναι ο Conan, το Lord of the Rings, η Azeroth». Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τα αναλύαμε όλα αυτά, αλλά δυστυχώς (Α) έχω μόνο έξι σελίδες και (Β) πρέπει να εστιάσουμε στην παρουσίαση του συγκεκριμένου τίτλου, οπότε δεν γίνεται να ξεφύγουμε υπερβολικά από το θέμα μας. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε, πάντως, ότι ως όνομα, το Star Wars είναι κάτι με εξαιρετικό ειδικό βάρος.

Από την άλλη, έχουμε και την κόντρα με το World of Warcraft. Θα ήθελα πολύ να παρουσιάσω το SW:TOR χωρίς να αναφέρω τον μεγάλο αντίπαλο, αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατο, καθώς (καλώς ή κακώς), το WoW χρησιμοποιείται ως «μονάδα μέτρησης». Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις, αλλά, όπως φαίνεται, στον υπόλοιπο κόσμο αρέσουν! Το SW:TOR πάντως, είναι άξιος διεκδικητής του θρόνου, καθώς τα παίζει όλα για όλα: ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι, το συνολικό κόστος παραγωγής του τίτλου τοποθετείται κάπου μεταξύ 125 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων – κάτι που το καθιστά το ακριβότερο game στην ιστορία. Για να τελειώσουμε το θέμα της σύγκρισης, πάντως, όχι, το SW:TOR δεν είναι σαν το WoW, επειδή έχει μία μπάρα με skills, κάνετε quests και κερδίζετε levels. Είναι σαν οποιοδήποτε ΜΜΟ: πατάει στις ίδιες συνταγές, βάζει τα δικά του στοιχεία και παρουσιάζει ένα game που μοιράζεται κάποια κοινά στοιχεία με τους υπόλοιπους τίτλους της κατηγορίας του . Είναι σαν να λες ότι το Call of Duty είναι κλώνος του Doom επειδή πυροβολείς κακούς. Για πολλούς παίκτες, το WoW ήταν η πρώτη επαφή, όχι απλά με ΜΜΟ, αλλά με κάποιο PC game γενικότερα. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει κάποιο υπόβαθρο για σωστή σύγκριση: όσοι έχουν παίξει πέντε–έξι ακόμη ΜΜΟ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ SW:TOR και WoW, αλλά κι αυτά πήραν στοιχεία από το EverQuest, το Lineage, το Dark Age of Camelot. Αυτό γίνεται με όλα τα παιχνίδια – δεν υπάρχει παρθενογένεση. Δυστυχώς, λοιπόν, παρατηρείται το φαινόμενο της άδικης υποτίμησης: μία μεγάλη μερίδα κοινού κρίνει με άδικο τρόπο ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτή την παρανόηση, ώστε να είστε κι εσείς ενήμεροι, καλλιεργημένοι και διαβασμένοι. Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, ίσως σε κάποιο άλλο άρθρο, γιατί μας δείχνει ότι μερικές φορές το Internet, που ενώνει και δίνει φωνή στη μάζα, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ λανθασμένα συμπεράσματα και παρεξηγήσεις. Κάθε φορά, πάντως, που ακούω κάποιον να περιγράφει το SW:TOR ως κλώνο του WoW, μου ξεφεύγει ένας αναστεναγμός πόνου, απόγνωσης και θλίψης.

Πολλοί και μπερδεμένοι, λοιπόν, οι παράπλευροι συνειρμοί, προβληματισμοί και παράγοντες – τόσοι, που κινδυνεύει κανείς να χάσει το δάσος (και να γράψει έναν τεράστιο πρόλογο, φευ!). Ας το πάρουμε πιο ψύχραιμα, λοιπόν, κι ας δούμε τι γίνεται με αυτό το SW:TOR τέλος πάντων…

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
sasima boonsori
chaison
chaison
Get the Winning Thai Lottery Tips On https://thailotterymagazinestips.blogspot.com/
29/03/2018 09:29
chaison
Check the Lottery Result On: https://thailotterycuttips.blogspot.com/
29/03/2018 09:31
chaison
29/03/2018 09:32
stevenjacob098
Certification Provides the Pdf Resource, Practicing Software or another resources for CCNP Security Certification.
21/01/2019 13:18
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9393
%%
Ανάπτυξη:  EA
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  MMOs
Παίκτες:  1000000
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000 / I...