Αρχή > PCM Reviews > Racing > Shift 2: Unleashed
ΑΦΗΣΕΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

Αν υπήρχε ένα μελανό σημείο στο πρώτο Shift, δίχως αμφιβολία αυτό ήταν το σχεδόν ανύπαρκτο damage system. Η Slightly Mad δεσμεύτηκε να δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, και, ναι, ανταποκρίθηκε απόλυτα στις υποσχέσεις της. Ετσι, στο Shift 2 βλέπουμε –επιτέλους– ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο damage system, ρεαλιστικό και αληθοφανές, που επηρεάζει το όχημά μας τόσο εξωτερικά, όσο και (κυρίως) μηχανικά. Τέρμα πια οι λίγες γρατζουνιές στο αμάξωμα, αφού στο Shift 2 θα δούμε λαμαρίνες να στραπατσάρονται, κομμάτια να φεύγουν, λάστιχα να σκάνε, μέχρι και ρόδες να αποκολλούνται! Αν και τα παιχνίδια της Codemasters νομίζω ότι βρίσκονται ένα «κλικ» παραπάνω στο damage system, δεν μπορώ να μην επικροτήσω τη Slightly Mad για τη ραγδαία βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.Παράλληλα, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά του παιχνιδιού –σε όλους τους τομείς– πραγματικά κλέβουν την παράσταση. Το επίπεδο της απεικόνισης των αυτοκινήτων δεν γίνεται να μην συγκινήσει τους «petrolheads», αφού κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια –τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό– αποδίδεται με συγκλονιστική πιστότητα. Ξοδέψτε λίγο χρόνο, για παράδειγμα, παρατηρώντας τη δουλειά που έχει στο εσωτερικό κάθε οχήματος: Καντράν, κουμπιά, τιμόνι, τα καθίσματα, τα πάντα μοιάζουν να έχουν ξεπεταχτεί από τις σελίδες κάποιου περιοδικού! Παράλληλα, αν και δεν συνηθίζεται στο είδος, έχει πέσει πολλή δουλειά και στη γραφική απεικόνιση των διαφόρων πιστών, όπως και στους περιβάλλοντες χώρους. Ωστόσο, για μένα τα εύσημα πρέπει να πάνε στα διάφορα εφέ φωτισμού, που είναι υποδειγματικά και ενισχύουν τρομερά την ατμόσφαιρα. Οδηγείστε σε κάποια πίστα κατά το σούρουπο και θα με θυμηθείτε…

Τέλος, ο ήχος παραμένει στα πολύ υψηλά στάνταρ που μας είχε συνηθίσει και το πρώτο Shift: Αυθεντικοί ήχοι κινητήρων, με μπόλικο «μπάσο» και τσαμπουκά, τα λάστιχα στριγγλίζουν σαν δαιμονισμένα, και ο αέρας που σκίζεται, μοιάζει με θεομηνία εν τη γενέσει της. Απόλαυση, με λίγα λόγια.

BLOOD THIRSTY

Φιλοσοφώντας λιγάκι πάνω στο είδος των racing games, είμαι της άποψης ότι έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο. Συγνώμη, αλλά πλέον ΔΕΝ αρκεί για ένα simulation να προσφέρει πλειάδα αυτοκινήτων με φωτορεαλιστικά γραφικά και κανονικές πίστες. Ούτε φτάνει να προσφέρει «ορθά» driving lines και αμέτρητες επιλογές για tuning και customization. Το να κάθομαι με τις ώρες να ψαχουλεύω κάτω από το ψηφιακό καπό ενός –εξίσου ψηφιακού– αυτοκινήτου, ναι μεν μπορεί να φτιάχνει «κλίμα», έστω και για λίγο, αλλά χάνεται η ουσία. ΔΕΝ είναι όλα αυτά η «ψυχή» του είδους. Προσδίδουν έναν αέρα ρεαλισμού και αυθεντικότητας, αλλά κάποιος που επιλέγει ένα σοβαρό racing game, θα το κάνει για άλλους λόγους, πολύ πιο ουσιαστικούς.

Τι πρέπει να αντιπροσωπεύει, λοιπόν, ένα σύγχρονο racing game; Την εμπειρία της οδήγησης. Θα πρέπει να μεταφέρει τον τρόμο, την ένταση, την αίσθηση να αγγίζεις οριακές ταχύτητες, μέσα σε μία εκλεπτυσμένη, όσο και «βάρβαρη» ανθρώπινη δημιουργία, όπως το αυτοκίνητο. Να ζεις συνολικά την εμπειρία, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, που ποτέ δεν υπολόγιζες μέχρι να τη δεις μετουσιωμένη στην οθόνη σου. Και θα πρέπει να «βγάζει» τα πιο πρωτόγονα ένστικτα στον παίκτη, όχι βεβιασμένα, αλλά ως ένα φυσικό επακόλουθο των όσων βιώνει.

Ολα τα παραπάνω κατορθώνει να παρουσιάσει το Shift 2, με θριαμβευτικό, μάλιστα, τρόπο. Προσωπικά, το θεωρώ ως το κορυφαίο racing game των τελευταίων ετών στο χώρο των PCs, που ξεπερνά το πρώτο Shift του σε όλους τους τομείς, δείχνοντας ότι πρέπει να είναι ένα σωστό sequel: Να κεφαλαιοποιεί τα προτερήματα του προκατόχου, αλλά και να προχωρά σε ραγδαίες βελτιώσεις όπου χρειάζεται. Επίσης, το Shift 2 έχει και το επιπλέον προτέρημα ότι είναι προσιτό ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει επαφή με τα υπερ-ρεαλιστικά sims της κατηγορίας. Θεωρώ ότι απευθύνεται άνετα σε κάθε racing gamer εκεί έξω, ανεξαρτήτως εμπειρίας και προτιμήσεων. Μπορεί άνετα να το ευχαριστηθεί κάποιος που αρέσκεται σε πιο «arcade» καταστάσεις, αλλά και σε κάποιον που ξημεροβραδιάζεται στο rFactor. Κοινώς, συνδυάζει ιδανικά το ρεαλισμό και το βάθος των hardcore sims με τον ξέφρενο ρυθμό και τη διασκέδαση που προσφέρουν τα πιο «arcade» racing games. Και μόνο αυτό να αναλογιστεί κανείς, μιλάμε για τεράστια υπέρβαση.

Ηρθε, λοιπόν, το Shift 2 με πολύ άγριες διαθέσεις. Είναι όμορφο, βίαιο, έντονο. Και διψά για αίμα. Το δικό μας, αλλά κυρίως του ανταγωνισμού.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
takisk
Μου αρεσει αρκετα (αλλωστε παντα ημουν φαν των racing games)ιδιως το damage system που εχει
04/07/2012 15:42
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Slightly Mad
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Racing
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2GHz/AMD X2 64 2.4...