Αρχή > PCM Reviews > Racing > Shift 2: Unleashed
Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 259 του PCMaster

Πατώ το γκάζι και η άσφαλτος εξαφανίζεται κάτω από το αμάξωμα. Βυθίζομαι ολοένα και πιο βαθιά στο κάθισμα, με τη ζώνη να πιέζει σφιχτά το στήθος μου. Αλλά, εδώ είναι το σπίτι μου, το σύμπαν μου. Ενα σύμπαν που είναι όμως εύθραυστο, αφού κάθε ατέλεια, κάθε ασήμαντο χαλίκι στο δρόμο το ταράσσει συθέμελα. Η καρδιά μου χτυπά ολοένα και πιο δυνατά, σταγόνες ιδρώτα κυλάνε στο μέτωπό μου και ξάφνου οι αισθήσεις μου οξύνονται. Το στόμα μου μουδιάζει. Το τιμόνι αρχίζει να τρέμει και τα χέρια μου το κρατάνε ολοένα και πιο σφιχτά. Η περιφερειακή όρασή μου θολώνει και το βλέμμα μου εστιάζει στο δρόμο και μόνο σ’ αυτόν. Ο εκκωφαντικός θόρυβος του αέρα που σκίζεται, ακούγεται λες και έχει βαλθεί ο ίδιος ο Θεός να με σταματήσει. Συγκέντρωση, αυτοκυριαρχία, πειθαρχία, οι μόνες σκέψεις που με περιτριγυρίζουν.Καλώς ήλθατε στο Shift 2: Unleashed.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ

Αν είστε παρατηρητικοί, θα διαπιστώσετε πως από τον τίτλο του παιχνιδιού, λείπει το «Need for Speed». Οχι δεν έβαλε το χεράκι του ο δαίμων του τυπογραφείου. Πραγματικά, η ΕΑ αποφάσισε να απεμπολήσει το «NFS» από τον τίτλο του παιχνιδιού και έτσι λέγεται πια σκέτο «Shift». Είναι προφανής, συνεπώς, η πρόθεση της ΕΑ να διαχωρίσει τη σειρά σε δύο διαφορετικά παρακλάδια. Από τη μία έχουμε τα κλασικά NFS games, όπως καλή ώρα το Hot Pursuit, που είναι arcade, ανάλαφρα και αγχολυτικά (και απευθύνονται στον Καρκαλέμη και τους πιστούς του!) και από την άλλη, έχουμε πια τη σειρά Shift – η οποία πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα.

Στόχος του νέου Shift είναι να επιδείξει ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, το racing σαν φιλοσοφία και πράξη, δεν είναι μία «παθητική» ενασχόληση. Οι αισθήσεις οξύνονται, ο οδηγός πρέπει να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι σε αυτό που κάνει και η ένταση ολοένα και αυξάνεται. Και πώς ακριβώς καταφέρνεις κάτι τέτοιο, ειδικά σε σχέση με τα τόσα και τόσα racing games που κυκλοφορούν; Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «immersion».

Οσοι από εσάς είχατε παίξει το πρώτο Shift, ανεξάρτητα από τη γεύση που σας άφησε ο τίτλος, αναμφίβολα θα προσέξατε την καταπληκτική cockpit camera που υπήρχε: Ρεαλιστική, έντονη και –το βασικότερο– playable. Η Slightly Mad Studios (που έχει επιμεληθεί και τα δύο παιχνίδια της σειράς), στις καθιερωμένες εξαγγελίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, εστίαζε στη νέα –και σαφώς βελτιωμένη– εσωτερική κάμερα, ονόματι «Helmet Cam». Θα ήταν –έλεγε το studio– το βασικό ατού του επερχόμενου Shift 2. Ομολογώ ότι δεν πήρα και πολύ στα σοβαρά τα όσα ισχυρίζονταν, αφού πόσο πια να βελτίωναν την –ήδη εξαιρετική– εσωτερική κάμερα και πόσο πια να επηρεάσει αυτή το τελικό αποτέλεσμα;

Εδώ να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τη Slightly Mad Studios, αφού με τις πράξεις της με αποστόμωσε… Τελικά, η περιβόητη Helmet Cam όχι μόνο αποτελεί μία τεράστια εξέλιξη σε σχέση με το πρώτο Shift, αλλά πραγματικά αλλάζει παντελώς την όλη εμπειρία. Κυριολεκτικά, μιλάμε για μία επανάσταση στο στάσιμο κόσμο των racing games. Η Slightly Mad πετά το μπαλάκι στον ανταγωνισμό (ειδικά στο χώρο των κονσολών) και θέτει στο συγκεκριμένο τομέα standards που οι υπόλοιποι θα ιδρώσουν πολύ για να φτάσουν.

Προς τι όλος ο ενθουσιασμός, λοιπόν; Η Helmet Cam δεν προσπαθεί απλώς να μας τοποθετήσει μέσα στο cockpit, προσφέροντας κάποια features που να δίνουν έναν αέρα ρεαλισμού. Αυτό που επιχειρεί είναι να προσφέρει όλη την ένταση που βιώνει ο οδηγός, αλλά και να εξομοιώσει την ενστικτώδη φυσικότητα των αντιδράσεών του. Για να το πούμε απλά, εξομοιώνει το «κράνος» και ακολουθεί το βλέμμα του οδηγού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πατώντας φρένο, το κεφάλι (και άρα το βλέμμα) πάει μπροστά, επιταχύνοντας κολλά στο κάθισμα, ενώ στις υψηλές ταχύτητες, η περιφερειακή όραση θολώνει, αφού το βλέμμα εστιάζει στην άσφαλτο. Σε κάθε τράνταγμα, το κεφάλι μας κουνιέται πέρα δώθε, ενώ με μία φευγαλέα ματιά μπορούμε να κοιτάξουμε τους καθρέπτες μας, ελέγχοντας, έτσι, και τον ανταγωνισμό. Και το κορυφαίο όλων; Οπως και στην πραγματικότητα, το βλέμμα του οδηγού «μετρά» τη στροφή, πριν «μπει» με το αυτοκίνητο. Κάτι που σημαίνει ότι το βλέμμα μας μετατοπίζεται πριν από κάποια στροφή. Μπορεί θεωρητικά να ακούγεται ολίγον τι αποπροσανατολιστικό, αλλά μόλις δοκιμάσετε τη helmet cam, θα πάθετε σοκ, σας το εγγυώμαι. Είναι απόλυτα φυσική, ρεαλιστική και ταυτόχρονα ανυπέρβλητα playable. Το πόσο διαφέρει από την αντίστοιχη κάμερα του πρώτου Shift δύσκολα αποτυπώνεται στο χαρτί – συγχωρέστε με, λοιπόν. Πολύ απλά, είναι η μοναδική και επιβεβλημένη επιλογή για όποιον παίρνει την οδήγηση στα σοβαρά.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
takisk
Μου αρεσει αρκετα (αλλωστε παντα ημουν φαν των racing games)ιδιως το damage system που εχει
04/07/2012 15:42
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Slightly Mad
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Racing
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2GHz/AMD X2 64 2.4...