Αρχή > PCM Reviews > MMOs > Final Fantasy XIV
Γράφει ο Χρήστος Κουβόπουλος
Απο το τεύχος 257 του PCMaster

Καλώς ή κακώς, υπάρχει μία «ρετσινιά» με τα Final Fantasy στον κόσμο των PC gamers: Μπορεί στην «αντίπερα όχθη» η σειρά αυτή να είναι ένα από τα ιερά δισκοπότηρα των RPG, αλλά όταν μεσουρανούσε o Sephiroth εμείς είχαμε τον Irenicus! Προφανώς, η ίδια αμηχανία προκύπτει και στους φανατικούς κονσολάδες όταν ακούνε τίτλους όπως «Civilization», «StarCraft» και «Witcher». Mπορεί τα δύο στρατόπεδα πια να έχουν συμφιλιωθεί σε τεράστιο βαθμό, αλλά κάποια πράγματα απλά δεν αλλάζουν: Ενα από αυτά είναι και η σχέση των Final Fantasy με τα PC.Το FF ως RPG εκπροσωπεί γενικά την έμφαση στο σενάριο, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και διακατέχεται γενικώς από μπόλικο λυρισμό και δράμα, καθώς ο παίκτης ταυτίζεται με τους ήρωες και απορροφιέται πλήρως στον κόσμο του. Το περίεργο είναι ότι, ενώ υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά games (για να μην συνυπολογίσουμε ταινίες, κόμιξ και βιβλία), δεν υπάρχουν κοινοί ήρωες, αλλά κοινά μοτίβα: Πάντα υπάρχει ένας συνδυασμός sci-fi με fantasy και φυσικά τα αρχέτυπα της ανατολικής αισθητικής: Τρέντι κουρέματα, υπερμεγέθη όπλα, λολίτες με πρόσωπα εννιάχρονης και σώματα μοντέλων, cool τύποι με καπαρντίνες και, γενικότερα, άφθονη ποζεριά. Και πάντα υπάρχει μία ομάδα καλών που πολεμούν το μεγάλο κακό, με υποσενάρια που εμπνέονται από τις σχέσεις των χαρακτήρων, εσωτερικές αναζητήσεις, οικολογικά μηνύματα και αναπάντεχες σεναριακές ανατροπές στο τέλος. Και πάντα, φυσικά, υπάρχουν τα Chocobos, τα τεράστια cute κοτοπουλάκια.

Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι τα «κανονικά» FF τα έχω παίξει μόνο σε κονσόλες, ξεχωρίζοντας το εξαιρετικό Final Fantasy VII στο PlayStation (δεν το είχα αγοράσει, δανεικό ήταν, για να μην παρεξηγηθώ!). Στα PC έχουν γίνει οι μεταφορές των FF VII και FF VIII, ενώ το 2002 είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο FF-online, το Final Fantasy XI. Είχα ασχοληθεί αρκετά με εκείνον τον τίτλο, όντας λαίμαργος να παίξω κάθε ΜΜΟ: Περιληπτικά, μου είχε φανεί ένα πολύ όμορφο, εντυπωσιακό στην παρουσίαση του παιχνίδι, με εξαιρετικά γραφικά, ήχο, μουσική, ένα ευέλικτο και ενδιαφέρον σύστημα κλάσεων... αλλά αφόρητα δύσχρηστο και καθόλου φιλικό στον παίκτη. Οκτώ χρόνια μετά, μπορώ να εκφράσω ακριβώς την ίδια άποψη για το Final Fantasy XIV...

ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΣ

Πριν από 15 χρόνια η μυστηριώδης Garlean Empire σάρωσε το καλό μας το βασίλειο και ισοπέδωσε όλα τα έθνη – ακόμη και τη μεγαλύτερη πόλη-κράτος, το Ala Mhigo. Οι υπόλοιπες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις μεταξύ συρράξεις και να συμμαχήσουν μπροστά στο πρόσωπο ενός μεγαλύτερου εχθρού. Η Εmpire όμως δεν επανήλθε ποτέ… και τώρα η ευρύτερη εποχή είναι μία χώρα αβεβαιότητας, γεμάτη μισθοφόρους και πολεμιστές που περιμένουν έναν αόρατο εχθρό. Από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Ul'dah, Limsa Lominsa, Gridania) ξεκινάτε και εσείς την περιπέτειά σας, με διαφορετικές αποστολές από πόλη σε πόλη φυσικά.

Το setting, όπως καταλαβαίνετε αν είχατε παίξει το FFXI, είναι παρεμφερές (μέχρι και οι πέντε φυλές είναι ίδιες) κάτι που έγινε σκόπιμα από τους σχεδιαστές, ώστε οι παίκτες του FFXI να νιώσουν οικεία με τη νέα on-line ενσάρκωση του FF. Οι πέντε φυλές έχουν κάποιες υποκατηγορίες και καλύπτουν τα κλασικά ανατολίτικα αρχέτυπα. Οι Hyur είναι οι πιο φυσιολογικοί και ανθρώπινοι, μισθοφόροι κυρίως που περιπλανώνται παντού. Οι Lalafell είναι όσο αστείοι όσο το όνομά τους (μικρά χαριτωμένα πλασματάκια), οι Roegadyn (αρσενικά μόνο) είναι το ακριβώς αντίθετο, τεράστιοι και βλοσυροί γίγαντες με μπόλικη γούνα στο πρόσωπο. Οι Elezen μοιάζουν περισσότερο με ψηλά ξωτικά και οι Mi’Qote είναι φυλή που προσφέρει μόνο θηλυκούς χαρακτήρες (kinky λολίτες με τα προβλεπόμενα γατίσια αυτάκια). Τα στερεότυπα με τα races καλά κρατούν... ευτυχώς η κατάσταση με τις κλάσεις είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Το σύστημα των κλάσεων μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο του FFIX (αν και υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στα όπλα, παρά σε levels και experience): Υπάρχει ένα «κεντρικό» level το οποίο ορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του ήρωά σας (hitpoints και stats) αλλά από εκεί και πέρα έχετε στη διάθεσή σας πολλές κλάσεις (οι οποίες αποκαλούνται «jobs») στις οποίες μπορείτε να μεταπηδάτε με ευκολία. Ελαφρώς διαφοροποιημένο από το FFIX, έχουμε ένα πιο skill-based σύστημα (τύπου Final Fantasy II) και ο «ρόλος» του ήρωά μας (μάχη, μαγεία, περισυλλογή υλών και crafting) αλλάζει ανάλογα με τον εξοπλισμό μας. Οι τέσσερις ρόλοι λέγονται Disciples στο παιχνίδι και καθένας έχει τις υποκατηγορίες του: Οι Disciples of War είναι οι πολεμιστές (Gladiator, Marauder, Pugilist, Archer, Lancer), οι Disciples of Magic ειδικεύονται σε spells (Thaumaturge και Conjurer), οι Disciples of the Land μαζεύουν πρώτες ύλες (Fisher, Harvester, Miner) και οι Disciples of the Hand κατασκευάζουν αντικείμενα (Carpenter, Blacksmith, Armorer, Goldsmith, Τanner, Weaver, Alchemist, Culinarian). Η εναλλαγή από τον έναν ρόλο στον άλλο, γίνεται απλά με τη χρήση όπλου/εργαλείου: Οταν κάνετε equip ένα σφυρί, αλλάζετε αυτόματα ρόλο και γίνεστε blacksmith με τα αντίστοιχα skills και abilities, όταν εξοπλίζετε ένα σπαθί γίνεστε gladiator και πάει λέγοντας.

Ετσι, κάθε χαρακτήρας είναι αυτοδύναμος και ανεξάρτητος και δεν είναι περιορισμένος σε κάποιο από τα κλασσικά αρχέτυπα (για παράδειγμα, να κάνει μόνο ζημιά ή να είναι μόνο healer). Το σύστημα κλάσεων του FFXIV επιτρέπει τα απόλυτα υβρίδια: Μπορείτε να κάνετε ζημιά, μπορείτε να κάνετε spells, μπορείτε να κάνετε craft, μπορείτε να δώσετε έμφαση όπου εσείς θέλετε και, αν στον δρόμο κάτι δεν σας αρέσει, απλά αλλάζετε τακτική και καλλιεργείτε κάποιον διαφορετικό ρόλο (βαρέθηκες τη melee μάχη με τον gladiator; Οπλίζεις το τόξο και γίνεσαι archer με τα αντίστοιχα, ξεχωριστά skills). Σημειώστε ότι τα skills μεταφέρονται από κλάση σε κλάση, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε ως caster, να μαζέψετε μερικά healing spells και μετά να παίζετε ως melee damage, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ικανότητες που μαζέψατε στο ξεκίνημα. Το σύστημα με τα classes είναι με διαφορά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού και αποτελεί μηχανισμό που θα περίμενα να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο από τα νέα ΜΜΟ.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
4646
%%
Ανάπτυξη:  Square Enix
Έκδοση:  Square Enix
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  MMOs
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Intel Core i7 στα 2,66Hz ή αν...