Γράφει ο Γιώργος Δεμπεγιώτης
Απο το τεύχος 256 του PCMaster

Η μόνη περίπτωση να μην έχετε ακούσει για το Bejeweled, είναι να μην έχετε την παραμικρή επαφή με ηλεκτρονική συσκευή εδώ και 10 χρόνια. Το εθιστικό αυτό puzzle παιχνίδι της PopCap Games θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Tetris της εποχής μας, καθώς έχει εμφανιστεί κάποια έκδοσή του σχεδόν σε κάθε πλατφόρμα στον πλανήτη (από κινητά μέχρι υπολογιστές και handheld και επιτραπέζιες κονσόλες), ενώ γνωστές επιτυχίες, όπως το εξαιρετικό Puzzle Quest, έχουν βασιστεί πάνω στη κεντρική ιδέα του Bejeweled. Το τρίτο μέρος του Bejeweled δεν παραστρατεί από τα βήματα των προκατόχων του, καθώς παραμένει πιστό στην πρωτότυπη ιδέα και προσθέτει μερικά νέα modes στο παλμαρέ του.

ΗΡΕΜΙΑ Ή ΑΓΧΟΣ;

Για όσους έχουν απορία για το πώς παίζεται το Bejeweled, ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή. Σε έναν πίνακα 8x8 βρίσκονται διασκορπισμένα gems διάφορων χρωμάτων και σκοπός του παίκτη είναι να συμπληρώνει τριάδες (ή καλύτερα) ίδιων χρωμάτων εναλλάσσοντας τη θέση δύο gem μεταξύ τους. Κάθε επιτυχημένη τριάδα (ή παραπάνω) εξαφανίζεται από το πίνακα, με αποτέλεσμα να πέσουν άλλα gems στο πάνω μέρος του πίνακα, προκειμένου να γεμίσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Διαφορετικοί και μεγαλύτεροι συνδυασμοί gems (όπως το να ενώσετε gems σε σχήμα L) δίνουν περισσότερους πόντους και εμφανίζουν νέα gems (π.χ., hypercube) που βοηθούν στην «εκκαθάριση» του χώρου, ενώ η στρατηγική εξαφάνιση των gems σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε αλυσιδωτούς συνδυασμούς που εκτοξεύουν στα ύψη το score σας.Το Bejeweled 3 προσφέρει 8 διαφορετικά modes/παραλλαγές της συγκεκριμένης ιδέας, που ως σκοπό έχουν να καλύψουν όλα τα γούστα: αυτούς που παίζουν για να χαλαρώσουν, αυτούς που θέλουν γρήγορη δράση, ακόμη και τους... τζογαδόρους. Τα modes είναι τα εξής: Classic, Zen, Lightning, Quest, τα οποία είναι ανοιχτά από την αρχή του παιχνιδιού, καθώς και τα Poker, Butterflies, Ice Storm και Diamond Mine, που ξεκλειδώνονται στην πορεία, παίζοντας διεξοδικά τα τέσσερα πρώτα modes.

Το Classic είναι, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το Bejeweled όπως το γνωρίζετε: παίζετε χωρίς το άγχος του χρόνου μέχρι να βαρεθείτε ή να μην υπάρχουν άλλες κινήσεις στο ταμπλό, οπότε το παιχνίδι τελειώνει. Το Zen είναι αρκετά ενδιαφέρον mode που ως σκοπό έχει να ηρεμήσει τον παίκτη, βάζοντας τον να ακούει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ambient ήχους και χαλαρωτική μουσική, ενώ με μία μπάρα τού δείχνει το ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει να αναπνέει! Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ακουστικά, ώστε να μην ακούτε κανέναν εξωτερικό θόρυβο, ενώ το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ, καθώς πάντα θα υπάρχει τουλάχιστον μία κίνηση να κάνετε. Συμπαθητική ιδέα με ενδιαφέρουσα υλοποίηση και για κάποιους ανθρώπους ίσως αποτελέσει ένα καλό αγχολυτικό. Πάντως εμένα μου φάνηκε... εκνευριστικά ήρεμο!

Το Lightning είναι από τα πιο γρήγορα modes του παιχνιδιού και το άκρως αντίθετο του Zen mode, καθώς πρέπει μέσα σε ένα λεπτό να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, ενώ κάθε τόσο εμφανίζονται χρωματιστά gems με έναν αριθμό πάνω τους, που αν τα συνδυάσετε, προσθέτουν τον αντίστοιχο επιπλέον χρόνο. Σε αυτό το mode απαραίτητη προϋπόθεση είναι, φυσικά, να έχετε κοφτερό μάτι και γρήγορα αντανακλαστικά - από τα ισχυρά ατού του Bejeweled 3 χωρίς, όμως, να προσφέρει κάτι νέο.

Το Quest mode είναι το πιο δυνατό mode του παιχνιδιού, καθώς εδώ ως σκοπό έχετε να ολοκληρώσετε περίπου 40 puzzles, που τα περισσότερα ξεφεύγουν από την πεπατημένη του «κάνω τριάδες-τετράδες-πεντάδες» και δίνουν ένα συγκεκριμένο objective στον παίκτη– μην περιμένετε, βέβαια, ολοκληρωτική μετατροπή του παιχνιδιού σε... RPG. Τα objectives αυτά είναι αρκετά απλά και μπορεί να είναι από το να ολοκληρώσετε, π.χ., 60 συνδυασμούς gems σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως να παίξετε πόκερ!

Αν σας αρέσει το πόκερ, υπάρχει εδώ ολόκληρο mode αφιερωμένο σε αυτό, το… πρωτότυπα τιτλοφορούμενο Poker mode. Εδώ θα πρέπει να συνδυάζετε τα gems με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτιάξετε καλό φύλλο, δηλαδή, ζευγάρια, χρώμα, καρέ, φλος κ.λπ. Κάποιες φορές, εμφανίζεται μία νεκροκεφαλή στο πίνακα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε το συγκεκριμένο φύλλο μέχρι να την εξουδετερώσετε, κάτι που επιτυγχάνεται αν γεμίσετε μία μπάρα που ανεβαίνει κάθε φορά που κερδίζετε. Αν, όμως, έχετε το φύλλο της νεκροκεφαλής, τότε υπάρχει μία πιθανότητα (50-50) να χάσετε το παιχνίδι. Ενα εξαιρετικό mode για τους... «Τζον Τάραμας» φίλους του Bejeweled!

Στη συνέχεια, υπάρχει το Butterflies mode, όπου στο πίνακα υπάρχουν μία ή περισσότερες χρωματιστές πεταλούδες, οι οποίες ανεβαίνουν μία θέση κάθε φορά που κάνετε έναν επιτυχημένο συνδυασμό από gems μέχρι να φτάσουν στο πάνω μέρος της οθόνης, όπου υπάρχει μία αράχνη που καραδοκεί. Σκοπός σας, βέβαια, είναι να αποτρέψετε έστω και μία πεταλούδα να φτάσει στην αράχνη και να σώσετε όσες περισσότερες μπορείτε, συνδυάζοντάς τες με τα αντίστοιχα gems του χρώματός τους. Από τα πιο μέτρια και λιγότερο ενδιαφέροντα modes του παιχνιδιού, δεν θα σας απασχολήσει για πολύ.

Το Ice Storm mode συναγωνίζεται σε ταχύτητα και... άγχος το Lightning mode, καθώς εδώ σε ορισμένες στήλες του πίνακα εμφανίζεται παγωμένο νερό που ανεβαίνει (αρκετά γρήγορα ομολογουμένως) μέχρι να φτάσει στο ταβάνι και να παγώσει πλήρως, κάτι που αν συμβεί, χάνετε αυτομάτως. Για να το αποτρέψετε αυτό, πρέπει να κάνετε οριζόντιους και κάθετους συνδυασμούς των gems, με τους οριζόντιους να ρίχνουν ελαφρά τη στάθμη του νερού και τους κάθετους να τη ρίχνουν εντελώς. Αρκετά καλό, αποτελεί ίσως το προκλητικότερο κομμάτι του παιχνιδιού.

Τέλος, το Diamond Mine mode γυρνάει λίγο «τούμπα» τη λογική του παιχνιδιού, καθώς ως σκοπό έχετε να κάνετε συνδυασμούς gems στα χαμηλότερες σειρές του ταμπλό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να σκάβετε το χώμα που βρίσκεται εκεί και να κάνετε εξόρυξη (!) χρυσού και κρυστάλλων, έτσι ώστε να κερδίσετε πόντους. Εχετε ενάμιση λεπτό στη διάθεσή σας, το οποίο αυξάνεται κάθε φορά που κάνετε επιτυχημένη εξόρυξη ή σκάψετε ολόκληρο το χώμα. Οχι κάτι ξεχωριστό ως mode, αλλά αποτελεί μία καλοδεχούμενη προσθήκη.

Οπως αντιλαμβάνεστε, το Bejeweled 3 είναι ένα παιχνίδι με τεράστια αντοχή στο χρόνο που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την προσθήκη των Badges. Tα Badges, που χωρίζονται σε Bronze, Silver και Gold, είναι στην ουσία achievements, τα οποία τα κερδίζετε καλύπτοντας επιτυχώς κάποιες προϋποθέσεις σε κάθε mode του παιχνιδιού, π.χ. αν σκοράρετε 100.000 πόντους στο Lightning Mode. Οσο πιο δύσκολο είναι το achievement τόσο καλύτερο Badge θα αποκτήσετε και μπορείτε να καμαρώνετε για τα επιτεύγματά σας ανά πάσα στιγμή, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο menu του παιχνιδιού.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7575
%%
Ανάπτυξη:  PopCap Games
Έκδοση:  PopCap Games
Διάθεση:  Internet
Είδος:  Arcade
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium 4 1.2GHz, 1GB RAM, 128MB RAM video card...