Αρχή > PCM Reviews > Simulation > Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Γράφει ο Τάσος Κεχαγιάς
Απο το τεύχος 253 του PCMaster

Ως παλιός θιασώτης των εξομοιωτών πτήσης, δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με την κατάντια του είδους. Πού πήγαν οι επικές εποχές των Falcon 3.0 και 4.0, με τα πληρέστατα εγχειρίδια και τον απαράμιλλο ρεαλισμό; Προσωπικά, τελευταία καλή στιγμή του είδους θεωρώ το Lock On, το οποίο, παρά τα προβλήματα που το μάστιζαν, ήταν μία σοβαρή απόπειρα επαναφοράς των σκληροπυρηνικών flight simulators στο προσκήνιο. Ομως, μέσα σε τόση «ανυδρία», ευπρόσδεκτη ήταν η εμφάνιση, το 2009, του πρώτου H.A.W.X. Παρότι δεν ήταν ένας αυθεντικός jetsim με όλη την πολυπλοκότητα στο gameplay που αυτό συνεπάγεται- μας κέρδισε με τη γρήγορη δράση του, τα δυναμικά γραφικά και τον «επίκαιρο» κόσμο του. Για μένα αποτέλεσε τον πνευματικό συνεχιστή του θρυλικού Strike Commander που αναζητούσα απεγνωσμένα, μια και οι δύο τίτλοι παρουσιάζουν πολλές αναλογίες.BRIEFING

Το πρώτο μέρος έκλεινε με μία απόρρητη αεροπορική επιδρομή για την εξολόθρευση του αδίστακτου Dewinter, που ήταν ο εγκέφαλος μίας κλοπής πυρηνικών κεφαλών. Το H.A.W.X. 2 παίρνει τη σκυτάλη από εκεί και συνεχίζει την ιστορία του Αμερικανού άσσου David Crenshaw. Αν και αυτός είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας, ελάχιστα θα πετάξουμε μαζί του. Ο πρωταγωνιστής μας λοιπόν, και το επίλεκτο H.A.W.X. (High Altitude Warfare Xperimental) Squadron, του οποίου αποτελεί διακεκριμένο μέλος, σταθμεύει πλέον στη Μέση Ανατολή και έχει ως ορμητήριο την αεροπορική βάση Prince Faisal. Μετά από μία αποστολή αναγνώρισης ύποπτων στρατιωτικών οχημάτων, ο Crenshaw επιστρέφει στη βάση και τη βρίσκει να δέχεται επίθεση από τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν πυραύλους Cruise. Το F-16 του καταρρίπτεται και αυτός αιχμαλωτίζεται από τους εξτρεμιστές. Από εκεί και πέρα, η πλοκή βαθαίνει, με την ανάμειξη των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αγγλίας, οι οποίες, παρά τις διαφορές τους, συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κοινής τρομοκρατικής απειλής. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο που περιγράφει σε πολλά έργα του ο συγγραφέας Tom Clancy. Εκεί οι παλιοί παραδοσιακοί εχθροί έχουν προσωρινά παραμερίσει τις έριδές τους και έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αντιμετώπιση μικρότερης κλίμακας «ασύμμετρων» απειλών που διαταράσσουν συνεχώς την «παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

CLEAR FOR TAKE-OFF

Βγαίνοντας στους ουρανούς, ακόμη και κάποιος που δεν έχει παίξει το προηγούμενο H.A.W.X., μπαίνει γρήγορα στο νόημα. Πετώντας το αεροσκάφος μας, δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσουμε για τα καύσιμά μας, αφού αυτά είναι ανεξάντλητα. Δεν θα νιώσουμε την επίδραση των δυνάμεων G, όσο απότομα και γρήγορα και αν ελιχθούμε. Δεν θα πάθουμε απώλεια στήριξης (stall), παρά μόνο με δική μας υπαιτιότητα, αν μειώσουμε την ώση σε χαμηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά δε, τον καθαρά πολεμικό τομέα, και εκεί τα πράγματα είναι πολύ βατά για το μη εξειδικευμένο κοινό. Το οπλικό φορτίο του μαχητικού μας είναι πολλαπλάσιο αυτού ενός πραγματικού, όπως πολλαπλάσια είναι και η αντοχή του στα εχθρικά χτυπήματα. Η αποτελεσματικότητα των πολυβόλων (ανεξάντλητα και αυτά) είναι υπερβολικά ακριβής, αφού το παιχνίδι είναι πολύ επιεικές μαζί μας και καταχωρίζει ως χτυπήματα ακόμη και αρκετά «φάλτσες» βολές. Η αποφυγή των εχθρικών πυραύλων που εκτοξεύονται εναντίον μας, είναι κατά κανόνα μία απλή διαδικασία, αφού αρκεί μία παρατεταμένη στροφή για να μας χάσουν. Επιπλέον, μία μικρή εξωτερική κάμερα μας δείχνει την τροχιά τους. Οταν, τελικά, χτυπιόμαστε από κάποιο βλήμα, αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται σε δική μας αμέλεια να προσέξουμε τις προειδοποιήσεις του συστήματος ασφαλείας.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7777
%%
Ανάπτυξη:  Ubisoft
Έκδοση:  Ubisoft
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Simulation
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Λειτουργικό: Windows XP (SP3) Μνήμη: 1GB σ...