Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 245 του PCMaster

Τα τελευταία χρόνια, το είδος των flight simulations, άλλοτε «σημαιοφόρος» του pc gaming, τείνει να εξαφανιστεί. Ειδικά μετά το κλείσιμο της ACES Studios πέρυσι (του developer της σειράς Flight Simulator που εκδίδει η Microsoft), το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Η κυκλοφορία, λοιπόν, του Wings of Prey από τη ρωσική Gaijin Entertainment σχεδόν από το πουθενά, αν μη τι άλλο αποτελεί μία ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Το Wings of Prey είναι στην ουσία μεταφορά του IL-2 Sturmovik: Birds of Prey, που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες για κονσόλες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα port της σειράς ή απλουστευμένο gameplay.

Let’s Dogfight!

Το Wings of Prey, λοιπόν, είναι ένα flight sim που τοποθετείται χρονικά στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Χμ… πάλι Β’ Π.Π., ε; Μπορεί το όλο setting να το έχουμε δει άπειρες φορές στις οθόνες μας, αλλά για το συγκεκριμένο είδος είναι ιδανικό. Αλλωστε εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκαν ορισμένες από τις πλέον ιστορικές και εντυπωσιακές αερομαχίες, ενώ για πρώτη φορά φάνηκε και η σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει στο τελικό αποτέλεσμα η κυριαρχία των αιθέρων. Παράλληλα, μπορεί να λατρεύω τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα της σύγχρονης αεροναυπηγικής, ωστόσο, δεν μπορώ παρά να αποδεχτώ ότι «όσο πιο παλιά η τεχνολογία, τόσο πιο καλός ο πιλότος». Οταν είναι φτωχά τα μέσα, τότε είναι που αναδεικνύεται το ταλέντο και η ικανότητα του πιλότου. Και εδώ ετοιμαστείτε να αξιοποιήστε τις ικανότητές σας στο έπακρο. Ξεχάστε, λοιπόν, “locks”, «έξυπνες» βόμβες και λοιπά τεχνολογικά βοηθήματα.

Αφού ολοκληρώσουμε το tutorial και κάποιες προαιρετικές training αποστολές, προκειμένου να εξοικειωθούμε με το χειρισμό του παιχνιδιού, περνάμε στο «ζουμί» του παιχνιδιού, την campaign. Η campaign αποτελείται από μερικά chapters, και το καθένα είναι αφιερωμένο σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές του πολέμου, με χρονολογική σειρά. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία δυναμική campaign, αλλά με αλληλουχία εντυπωσιακών (αν και σύντομων) αποστολών. Ετσι, κατά σειρά, θα λάβουμε μέρος στις εξής αερομαχίες: Battle of Britain, Battle of Stalingrad, Invasion of Sicily, Korsun Pocket, Battle of the Bulge και, τέλος, Battle of Berlin, πάντα από την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων. Η campaign, μολονότι μικρή σε διάρκεια και με περιορισμένη ποικιλία στις αποστολές, προσφέρει αρκετές συγκινήσεις και θα σας βάλει για τα καλά στο κλίμα του πολέμου. Στα αρνητικά, ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής αεροσκάφους (και γενικά το tweaking είναι ελάχιστο), ενώ παίζουμε με ό,τι μας προσφέρει default η εκάστοτε αποστολή.

Πέρα από την campaign, υπάρχουν αρκετά quick missions να δοκιμάσουμε, ενώ υπάρχει και πληθώρα multiplayer modes: Dogfight (free for all αερομαχίες), Team Battle (ουσιαστικά κάτι σαν Team Deathmatch, μία ομάδα εναντίον άλλης), Strike (όπου ως ομάδα πρέπει να καταστρέψουμε κάποιους επίγειους στόχους του αντιπάλου και να προστατέψουμε τις δικές μας) και -τέλος- Capture Airfields (ίσως το πιο ενδιαφέρον, όπου προσπαθούμε να καταλάβουμε αεροδρόμια, αφού προσγειωθούμε προσωρινά εκεί, και να αποτρέψουμε τον αντίπαλο από το να κάνει το ίδιο). Ολα φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα. Λέω «φαίνονται», γιατί, δυστυχώς, δεν κατάφερα να τα δοκιμάσω σε βάθος. Αιτία; Τα πολλά προβλήματα σύνδεσης που υπάρχουν (προς το παρόν, ελπίζω) με την υπηρεσία yuplay της εταιρείας.

Στον τομέα του gameplay, το Wings of Prey κυριολεκτικά και μεταφορικά… απογειώνεται! Κατ’ αρχάς, υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας, που σαφή στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τους διαφορετικούς παίκτες που θα δοκιμάσουν το παιχνίδι. Ετσι, υπάρχει το επίπεδο Arcade, που απευθύνεται σε όσους έχουν μονάχα τη διασκέδαση κατά νου, χωρίς να θέλουν να σκοτίζονται με υπερβολικές επιλογές και ρεαλιστικές συμπεριφορές, όπως stalls και υπερθερμάνσεις. Μοιάζει με ένα shooter στον αέρα, κάτι παρόμοιο με το H.A.W.X. Επειτα, υπάρχει το επίπεδο simulation, όπου η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα, και βρίσκουμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη διασκέδαση και τη hardcore-ίλα, ενώ εδώ καταλαβαίνουμε ότι παίζουμε ένα flight simulator και όχι ένα απλοποιημένο shooter. Τέλος, θα βρούμε το επίπεδο Realistic. Εδώ, όπως προμηνύει και το όνομα, έχουμε να κάνουμε με μία απόλυτη ρεαλιστική απόδοση των αερομαχιών της εποχής. Τρομερή δυσκολία, όπου κάθε λεπτομέρεια μετρά, και θα ιδρώσουμε πραγματικά για κάθε kill που θα πετύχουμε. Δεν αρκεί μονάχα να πετύχουμε με τις σφαίρες μας τον αντίπαλο, πρέπει να τον πετύχουμε και σε καίρια σημεία, όπου η ζημιά μεγιστοποιείται, ενώ ξεχνάμε οποιαδήποτε βοήθεια από το παιχνίδι, για παράδειγμα τη «σήμανση» φιλικών και εχθρικών μονάδων. Οπως καταλαβαίνετε, εδώ είναι ο φυσικός χώρος των hardcore παικτών, που έχουν στο παλμαρέ τους εκατοντάδες ώρες πτήσης σε άλλα παιχνίδια του είδους.

Ανεξαρτήτως επιπέδου, τα πράγματα στο gameplay είναι άψογα, και όλα «νιώθουν»… σωστά. Η φυσική κίνηση του αεροσκάφους στον αέρα, το damage system και το πώς αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, η μοναδική αίσθηση ενός επιτυχούς kill, όλα συνηγορούν στο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο εξαιρετικά προσεγμένο. Το να κυνηγώ έναν αντίπαλο για αρκετά χιλιόμετρα, σπρώχνοντας το αεροσκάφος στα όριά του, να πραγματοποιώ πολύπλοκους ελιγμούς προκειμένου να τον φέρω στο πεδίο βολής μου και να καταφέρνω σταδιακά απανωτά χτυπήματα, καταστρέφοντάς τον τελικά, αποτελεί μία έντονη εμπειρία, που δύσκολα μπορεί να βρεθεί αλλού.

Τέλος, να σημειώσω ότι το παιχνίδι παίζεται αξιοπρεπώς με το keyboard, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, αν και υποστηρίζονται gamepads και εξειδικευμένα sticks.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
kental
Aπλα φανταστικο παιχνιδι. Το εχω κατευχαριστηθει εδω και 4 μηνες που το εχω. Και στο online γινονται επικες μαχες. :)
01/12/2011 20:40
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7878
%%
Ανάπτυξη:  Gaijin Entertainment
Έκδοση:  Not Available
Διάθεση:  Online
Είδος:  Simulation
Παίκτες:  32
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Pentium 4 στα 3,2GHz (ή αντ...