Αρχή > PCM Reviews > Strategy > Men Of War: Red Tide
Γράφει ο Αλέξανδρος Γκέκας
Απο το τεύχος 245 του PCMaster

Αν ένα παιδί 10 ετών συμπεριφέρεται ανάλογα με την ηλικία του, θα χαρακτηρίζαμε το γεγονός λογικό. Αν ένας εικοσάχρονος παρουσίαζε την ίδια συμπεριφορά, θα τον κοιτάζαμε κάπως περίεργα. Αν βλέπαμε ένα άτομο 40 ετών να φέρεται ως πιτσιρίκι, τότε σίγουρα θα του φορούσαμε ζουρλομανδύα, έτσι δεν είναι; Αν διαβάζετε τις παραπάνω σειρές με βλέμμα απλανές, διερωτώμενοι τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω με το Men of War: Red Tide, μην ανησυχείτε (και μην απελπίζεστε). Το ηθικό δίδαγμα όλων των παραπάνω είναι ότι ο χρόνος, κυρίες και κύριοι, είναι αμείλικτος και οτιδήποτε δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένο να μείνει πίσω. Δεν είναι πολύ αισιόδοξη η εισαγωγή και ήδη το Men of War: Red Tide τρέμει σαν συμμετέχοντας σε talent show μπροστά στην κριτική επιτροπή. Παιδί μου, να ξέρεις ότι όσα θα πούμε είναι για το καλό σου.

Men In Black

Το Men of War: Red Tide είναι ένα standalone expansion που φιλοδοξεί να βαδίσει στα ένδοξα μονοπάτια του προκατόχου του. Μην ξεχνάτε ότι το Men of War ξεχώρισε από το σωρό των World War II games και κατάφερε να κερδίσει τους φίλους των RTS με την αξεπέραστη ιστορική ακρίβεια, το στρατηγικό gameplay και τα τεράστια πεδία μαχών που απεικόνιζε. Το Red Tide μάς παρουσιάζει μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του Ανατολικού Μετώπου, βάζοντάς μας στη θέση του διοικητή των μαυροφορεμένων σοβιετικών Κομάντο, γνωστών και ως Black Coats. Μετά έχει άδικο ο Δημοσθένης Λιακόπουλος που μας λέει μέρα νύχτα για τους Ρώσους; Εξήντα ολόκληρα χρόνια πριν από το Matrix και τους emo, το «ξανθό γένος» είχε ήδη προβλέψει τις μελλοντικές τάσεις της μόδας. Τέλος πάντων, η επίλεκτη αυτή μονάδα πεζοναυτών θα πάρει μέρος σε έξι μεγάλες συγκρούσεις και οφείλει να φέρει σε πέρας το καθήκον της. Η εξιστόρηση είναι κάπως καλύτερη αυτή τη φορά, κυρίως λόγω της συνεργασίας των developers με έναν αναγνωρισμένο Ρώσο συγγραφέα. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν είναι πολλές και η συμβολή τού εν λόγω συγγραφέα είναι περισσότερο προφανής στις φράσεις που εμφανίζονται σε διάφορες Loading screens.

Η σύγκριση των παιχνιδιών Men of War με άλλα WWII strategy δεν μπορεί να γίνει ευθέως, γιατί η φιλοσοφία που ακολουθείται είναι διαφορετική. Ενώ τα άλλα games δίνουν έμφαση στη γρήγορη δράση και ο παίκτης δεν χρειάζεται να ασχολείται ιδιαίτερα με την επιβίωση των μονάδων του (αφού μπορεί να παράγει άλλες σε δευτερόλεπτα), στο Red Tide οι μονάδες που έχετε στη διάθεσή σας είναι συγκεκριμένες. Με αυτές θα πρέπει να ολοκληρώσετε τα objectives που σας έχουν δοθεί, καθώς οι τυχόν ενισχύσεις έρχονται μετά την επίτευξη των επιμέρους στόχων. Επίσης, το gameplay είναι σαφώς πιο ρεαλιστικό από το μέσο όρο και η έκβαση μίας σύγκρουσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι σφαίρες των στρατιωτών δεν μπορούν καν να γρατσουνίσουν ένα άρμα μάχης, οι μονάδες έχουν συγκεκριμένο πεδίο όρασης, τα πυρομαχικά που έχετε είναι περιορισμένα και οι εντολές σας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στη λογική. Αρα, τα ηρωικά «ντου» εναντίον αυτόματων πολυβόλων δεν έχουν κανένα νόημα, αφού οι Γερμαναράδες θα σας κάνουν φέτες. Η νίκη είναι αποτέλεσμα τακτικής, σωστού πλάνου επίθεσης και προσεκτικών κινήσεων.

Θέμα στυλ

Το στυλ του Red Tide μπορεί να θεωρηθεί κουραστικό από όσους θα προτιμούσαν ένα πιο «χολιγουντιανό» RTS. Ισως να είναι και έτσι, όμως το gameplay του παιχνιδιού προσφέρει ανεπανάληπτη ευελιξία στον επίδοξο στρατηγό και του επιτρέπει να ορίσει κάθε μικρή λεπτομέρεια σχετικά με το στράτευμά του και την τακτική που θα ακολουθήσει. Ο κάθε στρατιώτης έχει ξεχωριστό inventory και μπορεί να μαζέψει όπλα, πυρομαχικά και αντικείμενα που θα βρει στο πεδίο της μάχης. Είναι, επομένως, πολύ εύκολο να εξοπλίσετε μία ομάδα με sniper rifles αν θέλετε μία αθόρυβη προσέγγιση, ή να τους δώσετε αντιαρματικούς πυραύλους για να καταπολεμήσετε μία επιδρομή αρμάτων μάχης. Επίσης, μπορείτε να δώσετε εντολή για κάλυψη πίσω από οποιοδήποτε αντικείμενο υπάρχει στο χάρτη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξόντωσης των πολύτιμων μονάδων σας, αρκεί να μην ξεχάσετε το ρεαλισμό του παιχνιδιού και το πλήρως destructible σκηνικό: Αν θελήσετε να ξεφύγετε από ένα τανκ και κρυφτείτε σε ένα κτίσμα, μην εκπλαγείτε όταν το δείτε να ανατινάζεται από την οβίδα! Για ακόμα περισσότερο έλεγχο, υπάρχει η επιλογή του Direct Control, όπου λαμβάνετε τον απευθείας έλεγχο οποιασδήποτε μονάδας. Κινείστε με τα βελάκια και σημαδεύετε με το mouse, όπως ακριβώς θα κάνατε σε κάποιο action game. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι εξαιρετικό για πιο «άμεση» συμμετοχή στη μάχη και για χτυπήματα ακριβείας, ειδικά όταν η απευθείας επίθεση αντενδείκνυται.

Χαμένος Χρόνος

To Men of War: Red Tide διατηρεί τα περισσότερα θετικά στοιχεία του πρώτου παιχνιδιού, δηλαδή την ιστορική ακρίβεια και τις άφθονες δυνατότητες για τακτικό gameplay. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πλέον αρκετό για να καταφέρει να διακριθεί. Από την κυκλοφορία του Men of War έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, μέσα στον οποίο οι developers επέλεξαν να δημιουργήσουν απλώς μία νέα single player campaign, μερικές νέες μονάδες και τίποτα περισσότερο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είχαν βελτιωθεί τα γραφικά, που, τουλάχιστον στον τομέα του texturing, θυμίζουν προηγούμενες εποχές και μοιάζουν σε κατώτερο επίπεδο από το πρώτο Men of War! Ακόμα και στο Ultra High, το θέαμα που θα αντικρίσει ο παίκτης είναι μέτριο και το μόνο θετικό είναι τα προσεγμένα physics. Το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να διορθωθούν ελαττώματα που θα περίμενε κανείς να είχαν προσεχτεί αυτή τη φορά, όπως το pathfinding και η προθήκη του κλασικού τρόπου επιλογής μονάδων που χρησιμοποιούν τα περισσότερα RTS. Επίσης, για άλλη μία φορά οι ομιλίες είναι… βασανιστικές, με την «ερμηνεία» των voice actors να κάνουν τον Jim Carrey να μοιάζει Al Pacino. Μπορεί το παράπονο να μοιάζει επουσιώδες, όμως οι ομιλίες είναι σημαντικές για την ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού. Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και απενεργοποιήστε τες.

Τι μας μένει, λοιπόν; Μία καινούργια single player campaign με (ομολογουμένως) ικανοποιητική διάρκεια και αρκετό ενδιαφέρον. Αυτά. Multiplayer δεν υπάρχει στο Red Tide (αν είναι ποτέ δυνατόν) και οι developers φαίνεται πως επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους, επιλέγοντας να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Με λίγη παραπάνω προσπάθεια το Men of War: Red Tide θα μπορούσε να είναι ένα από τα highlights της χρονιάς, αλλά τώρα θα καταγραφεί απλώς ως μία χαμένη ευκαιρία. Ολα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε το Men of War 2 για να δούμε ένα πραγματικό εξελικτικό βήμα της εν λόγω σειράς. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, υπάρχουν κάποια mods για το Men of War που προκαλούν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Red Tide, κυρίως γιατί προσπαθούν να βελτιώσουν το αρχικό παιχνίδι και να προσφέρουν μία καινούργια εμπειρία. Καταλαβαίνετε ότι όταν ένα εμπορικό προϊόν συγκρίνεται με δωρεάν mods και βγαίνει ηττημένο, τότε είναι προφανές πως περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο. Το Red Tide προτείνεται μόνο στους φανατικούς του Men of War που θέλουν οπωσδήποτε να παίξουν περισσότερο single player.

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
6161
%%
Ανάπτυξη:  1C
Έκδοση:  1C Publishing
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Strategy
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Pentium 4 στα 2,6Ghz, 1GB RAM, ...