Γράφει ο Μάνος
Απο το τεύχος 246 του PCMaster

Σεναριακά το παιχνίδι δεν διαφοροποιείται από τα προηγούμενα της σειράς, πόσο μάλλον από τις ομώνυμες ταινίες. Μας αφηγείται την προαιώνια κόντρα ανάμεσα στα Aliens και τους Predators, με τους ανθρώπους να παρεμβάλλονται κάπου εκεί ανάμεσα, χωρίς φυσικά να υπάρχει ο παραμικρός λόγος!

Ξεκινώντας, παρακολουθούμε μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται σε μία αποικία σε έναν άγνωστο πλανήτη και είναι στα πρόθυρα μίας αποκάλυψης η οποία σχετίζεται με τα άλλα είδη ζωής στον πλανήτη αυτό. Επικεφαλής και ιθύνων νους όλης αυτής της ομάδας είναι ο Karl Bishop Weyland, ιδιοκτήτης της εταιρείας Weyland-Yutani, που διεξάγει για αρκετά χρόνια πειράματα και έρευνες στον πλανήτη, αιχμαλωτίζοντας Aliens και παράλληλα κυνηγώντας… τους ίδιους τους κυνηγούς!

Από πλευράς γραφικών, το παιχνίδι βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο. Η Rebellion χρησιμοποιεί μία νέα, δική της μηχανή γραφικών, της οποίας η απόδοση σ’ εμένα προσωπικά θύμισε την οπτική απεικόνιση του παιχνιδιού Jericho, που είδαμε προ κάποιου διαστήματος, αλλά σε ένα σαφώς ανώτερο επίπεδο. Η χαρακτηριστική «γυαλάδα» και ζωντάνια των γραφικών που υπήρχε στο Jericho εμφανίζεται κι εδώ, ειδικά όσον αφορά στα σώματα των Aliens και των Predators. Ολες οι πίστες και οι χώροι όπου διεξάγεται η δράση είναι σχεδιασμένα με περίσσια λεπτομέρεια, ενώ τα ενδιάμεσα cinematics που παρακολουθούμε ολοκληρώνοντας μία αποστολή, και τα οποία προωθούν την ιστορία, θα μπορούσαν άνετα να είναι μέρος μίας ταινίας.

Μιλώντας για αποστολές, χειριζόμενοι και τους τρεις πρωταγωνιστές, θα βρεθούμε να περιπλανόμαστε μέσα σε μία σκοτεινή εγκαταλελειμμένη βάση πεζοναυτών (όπου εκεί το παιχνίδι θυμίζει εντονότατα το Doom III), σε ζούγκλα, στα εργαστήρια της «αμαρτωλής» εταιρείας Weyland-Yutani, σε σπηλιές, σε υπόγειες στοές, σε αεραγωγούς, στα χαλάσματα της αρχαίας αρένας μάχης μεταξύ Aliens και Predators, αλλά και στην πυραμίδα-αρχαίο ναό των δεύτερων. Οι πίστες διαφέρουν ολοκληρωτικά μεταξύ τους, ανανεώνουν αμέσως το ενδιαφέρον του παίκτη και κατακλύζονται από υπέροχους χρωματισμούς, που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός, πλην του Predator που θέλει αρχικά μία ελαφριά συνήθεια, αφού υπάρχουν αρκετά κουμπιά που αντιστοιχούν στο οπλοστάσιο που διαθέτει και στις κινήσεις του, είναι απλούστατος. Ως πεζοναύτης και Alien είναι παραπάνω από εύκολο να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των ρόλων και πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να εξολοθρεύουμε οτιδήποτε κινείται απειλητικά προς τη μεριά μας. Δεν θα συναντήσετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκτός της λειτουργίας της παραπλάνησης που εφαρμόζει ο Predator, όσον αφορά στους πεζοναύτες, για να διευκολύνει τη μετέπειτα εξόντωσή τους από τον ίδιο. Είναι λίγο προβληματική αυτή, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αργεί να εμφανιστεί η ανάλογη εντολή, όταν πάμε τον κέρσορα του mouse πάνω σε αυτούς. Οι επιθέσεις που κάνουμε με το σώμα μας -ως Alien και Predator- εκτελούνται με τα δύο πλήκτρα του mouse, ενώ με το πλήκτρο “Ε” κατακρεουργούμε τον αντίπαλο. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι οι συγκεκριμένες σκηνές εξόντωσης είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ βίαιες, εξ ου και το παιχνίδι έχει δείκτη καταλληλότητας για άτομα 18 ετών και πάνω! Με το τρίτο, ενδιάμεσο κουμπί-wheeler του ποντικιού, απωθούμε τον αντίπαλο σε μάχη σώμα με σώμα, ενώ με τα πλήκτρα 1,2,3 (και 4 για τον Predator) εναλλάσσουμε τα όπλα που έχουμε διαθέσιμα.

Το πρόβλημα με το παιχνίδι είναι ότι, παρόλο που αυτό μας έρχεται σε 2 DVDs, η διάρκειά του είναι μικρή, πολύ μικρή! Διαθέτει μόλις 6 πίστες για τον πεζοναύτη και από 5 για Alien και Predator. Για το λόγο αυτό σας συστήνω ανεπιφύλακτα να μην το παίξετε στο “Easy” επίπεδο δυσκολίας! Με λίγη προσπάθεια νομίζω όλοι θα μπορέσετε να το ολοκληρώσετε στο “Normal”, ενώ στο “Hard” θα του δώσετε μία αισθητή παράταση

Το Aliens vs Predator επιτυγχάνει πλήρως να μας κάνει να ταυτιστούμε με κάθε ήρωα που ελέγχουμε. Ως πεζοναύτης, η αίσθηση τρόμου που μας δημιουργούν οι αντίπαλοι μας κάνει να θέλουμε να τους σκοτώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ως Alien, έως έναν βαθμό αποκτούμε τα άγρια ένστικτα του είδους και διαλέγουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να δούμε τους άλλους να μετατρέπονται σε θηράματά μας, ενώ ως Predator υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της τιμής σε ό,τι κάνουμε και της περηφάνιας της φυλής όπου ανήκουμε και την οποία είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε. Τονίζω εδώ ότι, κατά την αποστολή του τελευταίου, στα χαλάσματα της αρένας μάχης, το παιχνίδι λανθασμένα μάς υποδεικνύει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τρεις διακόπτες με σύμβολα για να προχωρήσουμε παρακάτω, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί είναι τέσσερις!

Τέλειο παιχνίδι δεν υπάρχει κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Ως εκ τούτου, έχει και το συγκεκριμένο τα ψεγάδια του. Καταρχήν, είναι δυστυχώς πολύ μικρό στο single player κομμάτι του. Επίσης, θα θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας 2-3 όπλα ακόμη, ως marine, και μεγαλύτερη αποστολή ως Alien αλλά και Predator. Πρόβλημα υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, και με την “Distract” λειτουργία του Predator, αλλά εδώ που τα λέμε αυτή δεν θα σας χρειαστεί και πολύ, πλην ίσως λίγο στην αρχή. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα μειονεκτήματά του είναι μάλλον λίγα. Συνολικά κρίνοντάς το, είναι ένα ποιοτικό παιχνίδι, που θα σας αφήσει θετικότατες εντυπώσεις και θα σας κάνει να περιμένετε την επόμενη συνέχεια της σειράς.

Διαβάστε το πλήρες review στο τεύχος 246 του PC Master (Απρίλιος 2010).

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
jkiller
Ο τέταρτος διακόπτης δεν είναι για την πόρτα. Στην πόρτα υπάρχουν τρία σύμβολα: ένας predator, ενα alien και ένα facehugger. Οι τρεις διακόπτες έχουν από ένα τέτοιο σύμβολο. Ο τέταρτος δεν έχει αλλά έχει ένα κύμα(όταν τον ενεργοποιεις ακούγεται τρεχούμενο νερό αλλα δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει)Δεν χρειάζεται για την πόρτα.
14/03/2010 22:36
manos426f
Σωστός είσαι!Τις δύο πρώτες φορές που έπαιξα το παιχνίδι,πάτησα τους διακόπτες με τέτοια σειρά,που η πόρτα άνοιξε με τον τέταρτο (ένας εκ των τριών απαραίτητων).Στην τρίτη -που ολοκλήρωσα προ ημερών- παρατήρησα αυτό που λες!
22/03/2010 11:16
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
Ανάπτυξη:  Rebellion Developments
Έκδοση:  SEGA
Διάθεση:  Zegetron
Είδος:  Action
Παίκτες:  18
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Λειτουργικό σύστημα XP/Vista/Windows 7, CP...