Αρχή > PCM Reviews > Racing > Colin McRae DiRT 2
DiRT Tour; Tι είναι τούτο;

Είναι το ωραίο και το... πωρωτικό της όλης υπόθεσης! Οι αγώνες στους οποίους συμμετέχουμε σημειώνονται πάνω σ’ έναν χάρτη, υπό μορφή περιοδείας που κάνουμε σ’ επτά χώρες (Αμερική, Βρετανία, Κροατία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μαρόκο, Κίνα) και διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, μαζί με τα επιπλέον Χ-Games και World Tours στα οποία αποκτούμε δικαίωμα να συμμετάσχουμε… αλλά μόνο όταν αποκτήσουμε την κατάλληλη εμπειρία γι’ αυτά! Μπερδευτήκατε λίγο; Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή. Ξεκινάμε το παιχνίδι με τρεις απλούς αγώνες, σε Λονδίνο, Νόβιγκραντ και Μπάχα, κι αμέσως διαπιστώνουμε ότι για να ξεκλειδώνουμε αγωνίσματα, στα οποία θα μπορούμε να πάρουμε μέρος στη συνέχεια, πρέπει να κερδίζουμε κάθε αγώνα. Παράλληλα, κάθε νίκη μάς αποφέρει experience points (η εμπειρία που λέγαμε), αλλά και χρήματα για ν’ αγοράζουμε νέα οχήματα και kits για τ’ αυτοκίνητά μας. Ορισμένες σημαντικές νίκες μας μάλιστα, θα ξεκλειδώνουν κρυφά οχήματα, με τα οποία θα συμμετάσχουμε στη συνέχεια σε αγώνες όπου όλοι οι οδηγοί τρέχουν μόνο με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Στην αρχή του παιχνιδιού οι αγώνες είναι μονοί, αλλά στη συνέχεια αποτελούνται από δύο ή και τρία, συνδυαζόμενα βαθμολογικά, σκέλη, όπου νικητής είναι ο οδηγός που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη αθροιστικά βαθμολογία. Στα World Tours μάλιστα, οι αγώνες αυτοί είναι 5, αλλά κάθε νίκη εκεί ξεκλειδώνει ένα ιδιαίτερο αυτοκίνητο κι αποδίδει πολλά χρήματα κι experience points! Εκτός όλων αυτών, το παιχνίδι μάς θέτει κάποιους δευτερεύοντες στόχους, όπως συγκεκριμένο αριθμό μέτρων που θα διανύσουμε στον αέρα κατά τα άλματά μας στις διάφορες πίστες, αριθμό μέτρων που θα κάνουμε drift-άροντας, ακόμη και πόσες... τούμπες θα φέρουμε κατά τη διάρκεια του DiRT Tour μας! Η πλάκα είναι ότι όλα αυτά ανταμείβονται από το παιχνίδι με experience points, ακόμη και το πόσα… χωράφια θ’ αγοράσουμε ή μάλλον θα κοντέψουμε να αγοράσουμε, οδηγώντας στο όριο, οπότε και το παιχνίδι θα μας αποδώσει τον ωραιότατο τίτλο του... “Environmentalist”! Πανέξυπνο!

Είδη αγώνων και δυσκολία

Οι πίστες στις οποίες διεξάγονται οι αγώνες δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία, αλλά οι τύποι αγώνων, ευτυχώς, έχουν. Ετσι, εκτός από τις κλασικές κούρσες, σε αρκετές πίστες θα λάβουμε μέρος σε αγώνες Domination, Last man standing, Gatecrasher, αλλά και team event. Στο πρώτο είδος, κάθε πίστα είναι χωρισμένη σε τομείς και σκοπός μας είναι να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό χρόνο σε καθένα εξ αυτών. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει, από ένα σημείο και μετά, αντίστροφη μέτρηση, με τον τελευταίο στην κατάταξη κάθε φορά που μηδενίζει το ρολόι ν’ αποκλείεται και, φυσικά, πρέπει να καταφέρουμε να μείνουμε πρώτοι. Στο τρίτο είδος, κατά τη διάρκεια μίας rally κούρσας πρέπει να καταφέρνουμε να χτυπάμε κάποιες μικρές μπαριέρες που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πίστας. Τέλος, στα team events η θέση μας και οι βαθμοί αυτής συνυπολογίζονται μ’ αυτά ενός οδηγού με τον οποίο διαλέγουμε να αποτελέσουμε ομάδα και αθροιζόμενα πρέπει να ξεπεράσουν το σύνολο κάθε άλλης ομάδας που συμμετέχει στο αγώνισμα.

Ιδιαίτερη στιγμή στο παιχνίδι θ’ αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, το σημείο όπου θ’ αποκτήσετε δικαίωμα να συμμετάσχετε στην Colin McRae challenge, η οποία, όπως θα καταλάβατε, είναι μία σειρά αγώνων αφιερωμένη στο μεγάλο θρύλο των αγώνων, κατά τη διάρκεια τη οποίας θ’ αντιμετωπίσετε πασίγνωστους οδηγούς, όπως τον Valentino Rossi, τoν David Coulthard, το μεγάλο Ari Vatanen, αλλά και τον πατέρα και τον αδερφό του Colin McRae, Jimmy και Alister αντίστοιχα. Κερδίζοντας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα μικρό video-φόρο τιμής στον Colin, με στιγμές δράσης από την πλουσιότατη καριέρα του. Κατά τ’ άλλα, κατά την κανονική διάρκεια των αγώνων σας, η Codemasters εξασφάλισε την άδεια χρήσης των ονομάτων των Tanner Foust, Dave Mirra, Travis Pastrana και Ken Block, οι οποίοι, μαζί με άλλους, φανταστικούς, οδηγούς, θα είναι οι αντίπαλοί σας. Δεν είναι και λίγο να κερδίζεις αυτούς τους οδηγούς, έστω και στο PC σου, σωστά; Δύο επίσης σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι ο δείκτης δυσκολίας, τον οποίο μπορούμε να επιλέγουμε πριν από κάθε κούρσα μας ξεχωριστά κι αποτελείται από 6 βαθμίδες (Easy, Casual, Serious, Savage, Extreme, Hardcore), και το μάλλον... μεγάλο δικαίωμα στο λάθος που μας αναγνωρίζει το παιχνίδι! Τι εννοώ μ’ αυτό; Αν “καταφέρετε” (που θα το καταφέρετε γρήγορα, πιστέψτε με!) να διαλύσετε κάποιο αυτοκίνητο, μπορείτε, μέσω του replay, να γυρίσετε στο σημείο λίγο πριν από τη σύγκρουση και, κάνοντας resume στο παιχνίδι με το κουμπί F12, να την αποφύγετε, διορθώνοντας το λάθος που είχατε κάνει και οδήγησε σ’ αυτήν! Αυτό είναι το λεγόμενο flashback χαρακτηριστικό, το οποίο είχαμε δει και στο GRID και καθιστά το παιχνίδι αρκετά πιο εύκολο και γρήγορο στο να το τελειώσετε. Δεν ξέρω αν γενικότερα θεωρείται εύστοχη η προσθήκη του, εγώ, πάντως, τη θεωρώ αρνητική.

Εκτός αυτών, υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που παρατείνουν την αντοχή του παιχνιδιού, όπως οι προκλήσεις που σας απευθύνουν οι οδηγοί, των οποίων το σεβασμό κερδίζετε στην πορεία με τα επιτεύγματά σας, είτε γι’ απευθείας κόντρα μαζί τους σε μία πίστα είτε στο να καταφέρετε να κάνετε έναν γύρο σε χρόνο γρηγορότερο του δικού τους. Σημειώστε επίσης τη δυνατότητα για Time Trial σε οποιαδήποτε πίστα του παιχνιδιού, για να καταφέρετε να καταρρίψετε το world record της. Ενδεικτικά, εγώ τελείωσα το παιχνίδι με 69 νίκες σε 76 αγώνες Casual δυσκολίας,142 νίκες σε 171 αγώνες Serious δυσκολίας, experience level 72 και 9 παγκόσμια ρεκόρ σε χρόνους. Οχι κι άσχημα!

Το παιχνίδι είναι κυρίως arcade, οπότε τον πολύ ρεαλισμό ξεχάστε τον. Ναι μεν μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις στο αμάξι σας, όπως να ρυθμίζετε πόσο κοντές ή μακριές θα είναι οι σχέσεις στο κιβώτιο των ταχυτήτων σας ή πόσο σκληρά ή μαλακά θα είναι τα φρένα σας, αλλά από κει και πέρα, κοιτάξτε να… αγαπήσετε το παιχνίδι ακριβώς για τον arcade χαρακτήρα του. Επιπλέον, μπορεί να διαλέγετε οι ζημιές που γίνονται στο αμάξι σας να μην είναι μόνο εξωτερικές (συχνά μάλιστα παραμορφώνοντάς το τόσο πολύ, σε βαθμό να θυμίζει κονσερβοκούτι), αλλά να έχουν αντίκτυπο και στη συμπεριφορά του. Αλλά, κι αυτό θα δείτε ότι στην πράξη δεν ισχύει, δηλαδή, για να φτάσει το αμάξι σας να είναι πραγματικά δύσκολο στην οδήγηση, πρέπει να καταφέρετε να κάνετε σοβαρή ζημιά σε... 3 τροχούς του! Αλλιώς, μπορείτε κάλλιστα να κερδίσετε αγώνα και με “τραυματισμένη” μηχανή και κάνα-δύο τροχούς… ανάπηρους, τουλάχιστον στα 2-3 πρώτα επίπεδα δυσκολίας.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
may the devil
Το dirt 2 ήρθε "δώρο" με την κάρτα γραφικών μου, και απότι είδα είναι πολύ προσεγμένο παιχνίδι, αλλά απότι είδα απαιτεί windows live για να σώσει το παιχνίδι, που δεν υπάρχει στην ελλάδα... οπότε δεν κατάφερα να προχωρήσω αρκετά.
08/03/2010 13:53
manos426f
Όχι φίλε μου,δεν είναι απαραίτητο το windows live account για να σώσεις την πρόοδό σου!Απλά στην καρτέλα που πας να το δημιουργήσεις,κάτω κάτω έχει μια επιλογή που λέει "Play offline".Αυτή θα πατήσεις και θα μπορείς να κάνεις save.Επίσης WL account μπορείς να φτιάξεις και στην Ελλάδα.Διάβασε το πρώτο γράμμα στη στήλη της αλληλογραφίας του τεύχους 245..
08/03/2010 19:41
mitilini6
κ εγω offline παιζω. το windows live ειναι μεγαλη βλακεια!!! ειχα γινει χρηστης γ να παιζω online SECTION 8 κ μια μερα που μπηκα μου ειχαν κανει block τον λογαριασμο μου. δε μπορω πια να παιξω. τεσπα!!! το παιχνιδι ειναι απιθανο κ περναω ωρες παίζοντας!!!! αξιζει τρελα!!! ειδικα η καμερα μεσα απο το αμαξι ειναι ολα τα λεφτα!! καλυτερο κ απο το shift. ;)
07/04/2010 18:51
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9191
%%
Ανάπτυξη:  Codemasters
Έκδοση:  Codemasters
Διάθεση:  Dionic
Είδος:  Racing
Παίκτες:  8
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Λειτουργικό σύστημα XP/Vista/Windows 7, CP...