Αρχή > PCM Reviews > Strategy > King Arthur: The Roleplaying Wargame
Γράφει ο Αλέξανδρος Γκέκας
Απο το τεύχος 244 του PCMaster

Ο πρώτος υποψήφιος υπότιτλος για το review του King Arthur ήταν “Fantasy: Total war”. Οι ομοιότητες του παιχνιδιού με τη σειρά των Total War είναι μεγάλες, όμως θα ήταν άδικο να κριθεί το King Arthur συγκριτικά, γιατί επιχειρεί να τραβήξει το δικό του δρόμο. Ο δεύτερος υποψήφιος υπότιτλος ήταν «Ποιο είναι αυτό;», δηλαδή η αντίδραση των περισσοτέρων στο άκουσμα του ονόματος του παιχνιδιού. Επίσης άδικο, καθότι δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στο hype που έχει δημιουργηθεί για έναν τίτλο, αλλά στην πραγματική ποιότητά του. Εντέλει, έπειτα από μπόλικη σκέψη, βρέθηκαν οι δύο λέξεις που περιγράφουν εν συντομία το King Arthur: Ακατέργαστο διαμάντι.

It Is A Time Of Myths And Legends…

…αλλά μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να πεταχτεί ο Ηρακλής και η Ζίνα από καμιά γωνία. Το King Arthur περιγράφει την κλασική ιστορία του βασιλιά Αρθούρου, που κατάφερε να ενώσει τη Βρετανία και να επιβάλει τη δικαιοσύνη σε μία άναρχη εποχή. Το σενάριο ξεκινά αμέσως μετά το τράβηγμα του Εξκάλιμπερ από το βράχο. Ο νεαρός Αρθούρος έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του, καθώς θα πρέπει να επικρατήσει έναντι όλων των πολεμάρχων της περιοχής, να χτίσει το θρυλικό κάστρο του, το Κάμελοτ, αλλά και να επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει για να φτάσει στο στόχο του: Βάζοντας πάνω από όλα τη δικαιοσύνη ή αγιάζοντας τα μέσα για να επιτευχθεί ο σκοπός; Η ατμόσφαιρα είναι ένα από τα πολύ δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού, καθώς ξεκινά από το άφθονο lore (δηλαδή τα ιστορικά στοιχεία και οι πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού), ενισχύεται από τα πολύ καλά γραφικά και τη μαγευτική μουσική και φτάνει στο απόγειό της με τα πολύ ενδιαφέροντα quests που θα αναλάβετε.

Το King Arthur είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει, ένα role playing wargame. Υπάρχουν δύο «φάσεις» στο παιχνίδι: Ο στρατηγικός χάρτης, όπου κινείτε τους στρατούς σας, αναλαμβάνετε quests και γενικά διαχειρίζεστε τις τύχες του βασιλείου σας, και το στάδιο των μαχών, στο οποίο περνάτε μόλις δύο στρατοί συγκρουστούν. Παρόλο που η παρουσία του Αρθούρου είναι έντονη σε όλο το παιχνίδι, δεν συμμετέχει άμεσα (ως knight) στο παιχνίδι. Από την αρχή της campaign, οι ιππότες είναι αυτοί που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τις εντολές του βασιλιά τους στο όνομά του. Η εξέλιξη στο στρατηγικό χάρτη γίνεται με το, γνώριμο από τη σειρά των Total War, turn-based σύστημα, με κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει μία από τις τέσσερις εποχές κάθε έτους. Οι μάχες, από την άλλη πλευρά, διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο και μοιάζουν πολύ με τις αντίστοιχες του -μαντέψτε!- Total War. Είναι προφανές πως οι developers «δανείστηκαν» αρκετά στοιχεία από το επιτυχημένο αυτό franchise, όμως υπάρχουν ουκ ολίγα πράγματα που διαφοροποιούν σημαντικά το King Arthur και του δίνουν μία εντελώς ξεχωριστή ταυτότητα.

Ας ξεκινήσουμε από το στρατηγικό χάρτη, στον οποίο βλέπετε τη γη της Britannia χωρισμένη σε επαρχίες. Κάθε εποχή χρησιμεύει για διαφορετικό σκοπό και υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που γίνονται μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Για παράδειγμα, οι μάχες και οι κινήσεις των στρατευμάτων γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Το χειμώνα δεν διεξάγονται εκστρατείες, χαρακτηριστικό που απηχεί τα ισχύοντα εκείνη τη χρονική περίοδο. Ο χειμώνας είναι η μόνη εποχή κατά την οποία μπορείτε να προβείτε σε έρευνα νέων δυνατοτήτων και μονάδων, στο leveling up του στρατού σας, όπως και στην επέκταση των κάστρων σας με νέα κτίσματα. Το γεγονός αυτό εισάγει το στοιχείο του προγραμματισμού, καθώς οφείλετε να λαμβάνετε υπόψη τον παράγοντα της εποχής για όλες τις ενέργειές σας. Στο στρατηγικό χάρτη υπάρχουν, επίσης, περιοχές που δίνουν bonuses στα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά τους, σημεία όπου μπορείτε να στρατολογήσετε νέες μονάδες και, φυσικά, πολυάριθμα quests για να αναλάβετε. Η σημαντικότερη διαφορά του King Arthur με τα παιχνίδια Total War είναι ότι εδώ ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ιστορία, επιλέγοντας μόνοι σας την κατεύθυνση που αυτή θα πάρει, μέσω των quests που ολοκληρώνετε ή απορρίπτετε.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8282
%%
Ανάπτυξη:  Neocore Games
Έκδοση:  Neocore Games
Διάθεση:  Online
Είδος:  Strategy
Παίκτες:  2
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Pentium 4 στα 3,4 Ghz ή Athlon ...