Γράφει ο Μάνος
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

Γυρίστε το χρόνο πίσω και σκεφτείτε λιγάκι τα παιχνίδια που αγοράζατε εκεί, στη δεκαετία του ’80 έως τα μέσα αυτής του ’90. Τι συσκευασίες είχαν, τι περιελάμβαναν αυτές, τι έξτρα υλικό -πέραν του παιχνιδιού- περιείχαν. Δεν είναι μόνο το μεγάλο, χάρτινο κουτί που είχαν τα παιχνίδια τότε. Πολύ περισσότερο από αυτό, είναι ακριβώς όλο εκείνο το υλικό που συχνά συνόδευε τα παιχνίδια μέσα στη συσκευασία τους και μαρτυρούσε είτε το μεράκι των δημιουργών του είτε, κάποιες άλλες φορές, απλώς το γούστο τους.

Ο αρχισυντάκτης σχεδόν απαίτησε η αναφορά αυτή να ξεκινήσει από το Ultima VIII – Pagan. Η δημιουργός εταιρεία του παιχνιδιού, η πασίγνωστη Origin, μοίραζε μέσα στη συσκευασία του παιχνιδιού, εκτός των άλλων, ένα μεταλλικό νόμισμα με μία… πεντάλφα χαραγμένη πάνω του! Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, η Origin όμως απλώς δεν… χαμπάριασε και δεν έκανε τίποτα για ν’ αλλάξει την κατάσταση, καθότι ισχυριζόταν ότι το σύμβολο αυτό και η χρήση του μέσα στο παιχνίδι ουδεμία σχέση έφερε με οποιουδήποτε τύπου θρησκευτική, ή μάλλον παραθρησκευτική, εννοιολογία. Βέβαια, η Origin είχε ήδη προ πολλού δημιουργήσει παράδοση με τα συνοδευτικά καλούδια των Ultima παιχνιδιών. Στο Ultima V μοίραζε μαζί με το παιχνίδι επίσης ένα νόμισμα, αλλά με το σύμβολο του σχετικού με το παιχνίδι βιβλίου «Codex of ultimate wisdom», ενώ στο Ultima IV είχε επίσης πρωτοτυπήσει, δίνοντας δώρο στους αγοραστές του έναν μεταλλικό αιγυπτιακό σταυρό, τον γνωστό ankh και τα βιβλία «Book of mystic wisdom» και «Ηistory of Britannia». Χώρια, φυσικά, του ότι τα Ultima games από το ΙΙ και μετά σχεδόν πάντα συνοδεύονταν από υφασμάτινους χάρτες υψηλής ποιότητας. Μαθήματα σωστού marketing...

Η Infocom είναι άλλο ένα παράδειγμα εταιρείας που σε αρκετά παιχνίδια της έδινε μαζί το… κάτι παραπάνω. Το αξέχαστο Leather goddesses of phobos είχε ένα σετ από υποτυπώδη 3D γυαλιά κι ένα κόμικ που διαβαζόταν μέσω αυτών, το Wish bringer ένα βιβλίο ολόκληρο αφιερωμένο στη μαγική πέτρα του παιχνιδιού, καθώς και μία πλαστική απομίμηση αυτής, όπως κι ένα… γράμμα, το οποίο σχετιζόταν με το παιχνίδι και την υπόθεσή του φυσικά, ενώ το Hitchhiker's guide to the galaxy περιελάμβανε κονκάρδα, ένα ζευγάρι γυαλιά από σκληρό, μαύρο χαρτόνι(!), το χνούδι από την τσέπη της ρόμπας του Αρθουρ, αλλά και τα ειδοποιητήρια για την καταστροφή της οικίας του και της γης γενικότερα, γραμμένα (και) στη γλώσσα των… Vogons!

Από ένα σημείο και μετά, εκείνη που επίσης στήριζε με συνοδευτικό υλικό τα παιχνίδια της ήταν και η Sierra-On-Line. Στο Space Quest II έδινε ένα όμορφο κόμικ μαζί, στα Police Quest games οδηγούς και χάρτες των πόλεων στις οποίες εξελίσσονταν τα παιχνίδια της(!), ενώ στο Gabriel Knight – Sins of the fathers το 36 πολύχρωμων σελίδων manual, μέσα στις οποίες σελίδες υπήρχε λεπτομερέστατη αφήγηση του σεναρίου, αλλά και του ιστορικού υπόβαθρου του παιχνιδιού. Βέβαια, αξέχαστο έχει μείνει σε όλους μας το συνοδευτικό εκείνο κομμάτι χαρτί που ερχόταν μαζί με το Larry 7 - Love for sail, που η Sierra είχε -σε ελεύθερη μετάφραση- αποδώσει ως «ξύσε και μύρισε». Σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού εμφανιζόταν ειδοποίηση να ξύσουμε ένα από τα πολύχρωμα κουτάκια που υπήρχαν πάνω στο χαρτί αυτό και να μυρίσουμε τι μύριζε κι ο Larry στη δεδομένη στιγμή. Φυσικά, οι μυρωδιές δεν ήταν πάντα και οι πιο… ευχάριστες!

Παρόμοια παραδείγματα ευφάνταστου και αξιολογότατου συνοδευτικού υλικού σε παιχνίδια υπάρχουν πάρα πολλά, απλώς δεν επαρκεί ο χώρος να τα μνημονεύσουμε όλα. Συνοπτικά θα αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις. Από τα παλαιότερα παιχνίδια, στο γνωστότατο Elite εκτός από τα πολύ πλούσια manuals δινόταν μαζί η νουβέλα «Dark Wheel», στο Ashes of Empire μία βιντεοκασέτα, στο Echelon το πολύ πρωτότυπο εξάρτημα «LipStik» μέσω του οποίου ο παίκτης έδινε φωνητικές εντολές να ανοίξει πυρ το σκάφος του (σε Commodore 64 αυτό, παρακαλώ!), στο Corruption της Magnetic Scrolls μία μάρκα καζίνο καθώς και μία κασέτα με ηχογραφημένες συνομιλίες απόλυτα σχετικές με το παιχνίδι φυσικά, στο Auto Duel, επίσης της Origin, μία μίνι θήκη με κλειδιά αυτοκινήτων, ενώ -για να επιστρέψουμε εκ νέου στα νεότερα games- στο πρώτο Broken sword υπήρχε μέσα στη συσκευασία το διήγημα «Savage warriors» του Steve Jackson, αφιερωμένο στους Ναΐτες ιππότες, τα δε manuals κάποιων flight sims, όπως αυτό του Falcon 4.0, υπό μορφή σπιράλ κιόλας, αποτελούσαν μάλλον… οδηγούς πτήσης για επίδοξους πιλότους!

Σήμερα, λοιπόν, πέρα από κάποιες σπάνιες (και πανάκριβες συνήθως) «special» ή «collector’s» εκδόσεις παιχνιδιών διπλάσιου κόστους, αυτά όλα τα καλούδια λάμπουν διά της απουσίας τους. Εδωσαν τη θέση τους σε μία συνολική προχειρότητα και DVD-cased παιχνίδια στις περισσότερες περιπτώσεις, αφήνοντάς μας να αναμένουμε πώς και πώς να κυκλοφορήσει κάποιο παιχνίδι που να θυμίζει κάτι από τις μέρες του παρελθόντος στον τομέα αυτό. Η ελπίδα, όμως, πεθαίνει πάντα τελευταία, κι αυτό ισχύει, φυσικά, και στην περίπτωση αυτή…

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
maksek
Ωραίες εποχές. Σήμερα πρέπει το κάτι παραπάνω να το παίρνεις μόνο από special editions οι οποίες κοστίζουν πολύ παραπάνω. Αυτά δηλαδή που προσφέρονταν παλαιότερα σαν δεδομένα, σήμερα όχι μόνο δεν είναι αλλά χρεώνονται και παραπάνω...κρίμα!
01/02/2010 10:39
nikdev
Καλά τα λες ..... Αλλά ποιος ακούει
25/02/2012 10:17
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum