Αρχή > PCM Reviews > Sports > Pro Evolution Soccer 10
Γράφει ο Γιώργος Δεμπεγιώτης
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

          Ο,τι και να πει κάποιος για τη σειρά Pro Evolution, θα είναι λίγο. Μία από τις μακριοβιότερες σειρές football simulators, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αποτελεί αντικείμενο λατρείας για τους περισσότερους φίλους της «στρογγυλής θεάς». Για πολλά χρόνια, κανείς δεν αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία της δημιουργίας της Konami, μέχρι πέρυσι, όταν η EA αποφάσισε να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και να κυκλοφορήσει το εξαιρετικό FIFA ’09, ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιράκια όλων των εποχών και να «ταρακουνήσει» γερά τον κοιμώμενο γίγαντα Konami.

Το ταρακούνημα αυτό ίσως ήταν πιο ισχυρό απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που «αλλαξοπίστησαν» και μετέβησαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, υποστηρίζοντας πλέον (ίσως όχι άδικα) ότι το FIFA ’09 είναι ο κορυφαίος εξομοιωτής ποδοσφαίρου... αλλά μόνο στις κονσόλες. Και αυτό γιατί το FIFA ’09 σε PC ήταν επιεικώς μέτριο και την ίδια παράδοση συνεχίζει εξίσου «καλά» το FIFA 10, όπως θα διαβάσατε στο review του φίλτατου Κάκκου στο προηγούμενο τεύχος.

Για το νέο «παιδί» της σειράς, η Konami με δηλώσεις της φάνηκε αποφασισμένη να πάρει πίσω τα σκήπτρα του κορυφαίου «ποδοσφαιρακίου», υποσχόμενη αρκετά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς. Το αν τα καταφέρνει, θα το μάθετε παρακάτω.

Παίξτε μπάλα!

Στο PES 10 γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι υπάρχει μία τάση να διαγραφεί οποιαδήποτε arcade «απόχρωση» απέκτησε η σειρά στα προηγούμενα χρόνια και επιχειρείται μία στροφή προς το ρεαλισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι πιο συντηρητικός και πιο κοντά στο πραγματικό ποδόσφαιρο, καθώς η ταχύτητα του δεν είναι πολύ γρήγορη ούτε πολύ αργή – θα λέγαμε ότι είναι αυτή που πρέπει. Επίσης, απουσιάζουν οι «βιονικοί» παίκτες που παλαιότερα ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα στο γήπεδο με τις αφύσικες ικανότητές τους, ενώ έχουν δυσκολέψει αρκετά οι ντρίμπλες, δηλαδή, ξεχάστε τις περιπτώσεις που παίρνατε τον Messi από το κέντρο του γηπέδου και κάνατε άνω-κάτω την άμυνα του αντιπάλου. Εδώ θα χρειαστεί να «ιδρώσετε» για να ντριμπλάρετε επιτυχώς τον αντίπαλο, ενώ το παιχνίδι ευνοεί το passing game, με την «προωθημένη» πάσα να έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και να απαιτεί πολλή εξάσκηση για να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Επίσης, τα σουτ κοντρολάρονται καλύτερα και καταλήγουν περισσότερο on-target, δεν θα δείτε, δηλαδή, τόσο συχνά τη μπάλα να κάνει παρέα στις... μπεκάτσες.

Θετικό στοιχείο είναι η σαφής βελτίωση των τερματοφυλάκων, οι οποίοι επιτέλους δεν τρώνε γκολ επιπέδου... Γκα(φα)λίνοβιτς, αντίθετα κάνουν καλές τοποθετήσεις, καίριες επεμβάσεις και σωστές εξόδους, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι είναι αλάνθαστοι – κάποιες «φάβες» να περιμένετε να τις φάτε! Γενικά, όμως, δεν θα σας προβληματίσουν ιδιαίτερα με την απόδοσή τους, κάτι που θα κάνει η A.I., η οποία φροντίζει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη από το πρώτο λεπτό, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι παίζετε σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας.

Ο υπολογιστής παίζει σε γενικές γραμμές αρκετά καλά, «χτίζει» το παιχνίδι του, κρατάει μπάλα, εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους και αμύνεται ή επιτίθεται ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ιδίως όταν αμύνεται, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μία «πολυκοσμία» από φανέλες της αντίπαλης ομάδας, που ενδέχεται να σας προκαλέσει πονοκέφαλο στην προσπάθειά σας να κάνετε τη μαγική μπαλιά προς τους επιθετικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζεστε συχνά να παίζετε με την τακτική παραδοσιακής αγγλικής ομάδας, δηλαδή, από τα πλάγια και με πολλές σέντρες με στόχο τους ψηλούς επιθετικούς/αμυντικούς σας. Αν μειώσετε, όμως, το επίπεδο δυσκολίας, τότε το παιχνίδι «ανοίγει» αρκετά, οι άμυνες διασπώνται ευκολότερα και ο αριθμός των γκολ αυξάνεται θεαματικά.

Μέχρι εδώ, το PES 10 δείχνει και είναι αρκετά καλύτερο στους βασικούς μηχανισμούς του από τους πρόσφατους προκατόχους του, αλλά η Konami δεν σταματά εκεί, καθώς προσέθεσε ορισμένα νέα χαρακτηριστικά: εισήγαγε το λεγόμενο σύστημα της κίνησης 360 μοιρών (όπως έκανε αντίστοιχα η EA στο FIFA 10) και τις επιλογές Team Style και Playing Cards, χαρακτηριστικά που ανοίγουν νέα δεδομένα στο gameplay… ή μήπως όχι;

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
Ανάπτυξη:  Konami
Έκδοση:  Konami
Διάθεση:  Centric
Είδος:  Sports
Παίκτες:  4
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium 4 2,5GΗz, 1GB RAM, κάρτα γραφικώ...