Γράφει ο Ανδρέας Παρασκευάς Τσουρινάκης
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

 Στους περισσότερους από εσάς το όνομα Amanita Design λογικά δεν πρέπει να λέει τίποτε. Κάποιοι μπορεί να έχετε συναντήσει στο αχανές Internet, ίσως και να έχετε παίξει, το Samorost 1 (http://amanita-design.net/samorost-1/) ή και το Samorost 2 (http://amanita-design.net/samorost-2/), δύο παιχνίδια διαφορετικά απ’ όλα όσα κυκλοφορούν στο δυαδικό κόσμο πάνω στον οποίο έχει στηθεί όλη η Internet-ική επικοινωνία, που αιχμαλωτίζουν σχεδόν αμέσως το συναίσθημα και τη λογική αυτού που έρχεται σ' επαφή μαζί τους.

 H Amanita Design είναι μία τσεχική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2003 και εκτός των άλλων έχει υλοποιήσει και το παιχνίδι Questionaut, στην ομολογουμένως εξαιρετική εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών του BBC, την περίφημη Bitesize. Το Questionaut συνδυάζει video games με εκπαιδευτικά κουίζ, μέσω οκτώ συνολικά περιβαλλοντολογικών θεματικών ενοτήτων. Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το παίξετε ελεύθερα στη διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/schools/ks2bitesize/games/questionaut/pop.shtml.

 Η Amanita Design αποφάσισε πως ήταν καιρός να προχωρήσει στο πρώτο εμπορικό παιχνίδι της και έτσι προέκυψε το εκπληκτικό από κάθε πλευρά Machinarium, που δουλεύτηκε για πάνω από δύο χρόνια. Για την ιστορία αναφέρω πως σχεδιαστής του παιχνιδιού και υπεύθυνος του project είναι ο Jakub Dvorsky (δημιουργός της εταιρείας), υπεύθυνος για το απίστευτο animation είναι ο Vaclav Blin με την δημιουργική ομάδα του, υπεύθυνος των γραφικών ο Adolf Lachman με την ομάδα του, ενώ τη μουσική έγραψαν οι Tomas (Floex) Dvorak και Tomas (Pif) Dvorak. Τέλος, τον προγραμματισμό του παιχνιδιού έκανε ο David «Oldes» Oliva. Το Machinarium βασίζεται σ' έναν καθαρά σουρεαλιστικό κόσμο από automatons, robots και άλλες συναφές υπάρξεις, σ' έναν κόσμο μεταλλικών οικοδομημάτων. Εσύ είσαι ένα μικρό ρομπότ που το αφήνουν να σκουριάσει διαλυμένο σε μία μάντρα άχρηστων σιδερικών. Πρέπει να βρεις τη δύναμη να συνέλθεις, ν' αντιδράσεις, να συναρμολογήσεις ξανά τον εαυτό σου και να ξεκινήσεις τη μικρή σου οδύσσεια, που ως τελικό σκοπό έχει να βρεις τη φίλη σου και να την ελευθερώσεις από τα δεσμά μίας διαβολικής τριάδας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσεις μία βομβιστική επίθεση από τους αυτοαποκαλούμενους Black Cap Brotherhood.

 Το παιχνίδι είναι μία Flash εφαρμογή. Τα ζωγραφιστά με το χέρι γραφικά του είναι από τα πιο πρωτότυπα που έχω δει όλα αυτά τα τελευταία 15 χρόνια (δεύτερα, αλλά με μεγάλη διαφορά, θεωρώ αυτά του Metronome της σουηδικής Tarsier Studios Concept Art Challenge, του οποίου, δυστυχώς, μάλλον σταμάτησε οριστικά η παραγωγή). Τα animations του παιχνιδιού είναι κυριολεκτικά απίστευτα. Από τη μία σε κάνουν να τα χαζεύεις, μένοντας με το στόμα ανοιχτό, και από την άλλη να χαμογελάς με το μοναδικής ποιότητας και ευφυΐας χιούμορ τους. Η μουσική του είναι επίσης πάρα πολύ καλή, αλλά ως φανατικός οπαδός της ambient μουσικής, έχω ακούσει και καλύτερες.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9494
%%
Ανάπτυξη:  Not Available
Έκδοση:  Not Available
Διάθεση:  Online
Είδος:  Adventure
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 4 στα 1.6GHz/αντίστοιχο Athlon, 2GB RAM...