Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

Τα τελευταία χρόνια, όλοι εμείς οι «κατά φαντασίαν» δήμαρχοι κοντεύουμε να πάθουμε… στερητικό σύνδρομο. Τα city building games (ή αν προτιμάτε, τα Sim City clones) κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως «προστατευόμενο είδος», μια και, ανεξήγητα κατά τη γνώμη μου, έχουν εξαφανιστεί από τα PCs μας. Αλλωστε, η σειρά των Sim City αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα franchises, μάλιστα πολλοί PC gamers έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα από αυτήν. Το Sim City της Maxis, για όσους δεν ξέρουν, μας έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη μητρόπολη των ονείρων μας και από την άλλη αποτέλεσε ένα από τα πλέον εθιστικά παιχνίδια, έχοντας το απαραίτητο βάθος και τον πολυσχιδή χαρακτήρα που αρκούσαν για να ικανοποιήσουν οποιονδήποτε φίλο των management games.

Από το 2003, οπότε κυκλοφόρησε το Sim City 4, έχουμε να δούμε ένα πραγματικά αξιόλογο σύγχρονο city building game στα PCs μας. Εκτοτε είχαμε την κυκλοφορία του Sim City Societies (μία κακή παρένθεση στην ιστορία της σειράς), ενώ το 2006 κυκλοφόρησε και το City Life από τη γαλλική Montecristo. To City Life προσπάθησε να προσθέσει και νέα στοιχεία στην ήδη δοκιμασμένη συνταγή των city building games, όπως τις κοινωνικές τάξεις και τις μεταξύ τους σχέσεις. Μολονότι αποτέλεσε μία «φρέσκια» πρόταση και είχε αρκετά θετικά στοιχεία, δεν ξέφυγε, τελικά, από τη μετριότητα και σε καμία περίπτωση δεν πλησίαζε τον hardcore χαρακτήρα των Sim City games. Εντούτοις, όταν η Montecristo ανακοίνωσε τον νέο της τίτλο, το Cities XL, και άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες και εικόνες, ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα. Ισως, επιτέλους, να είχαμε τον πνευματικό διάδοχο της διάσημης σειράς της Maxis.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς;

O νέος τίτλος της Montecristo μπορεί, αρχικά, να χαρακτηριστεί με μία λέξη: φιλόδοξος. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, πέρα από το single player, μας προσφέρεται η δυνατότητα να κάνουμε επίδειξη των διοικητικών ικανοτήτων μας σε όλο τον κόσμο, μια και υπάρχει ένα ελκυστικότατο massively multiplayer on-line mode (το οποίο θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω). Μέσα από αυτή την κίνηση, η Montecristo προφανώς θέλει να δώσει στο νεότευκτο τίτλο της ένα βασικό στοιχείο, που λείπει από όλα τα υπόλοιπα city building games: σκοπό-κίνητρο, ώστε οι προσπάθειές σου να έχουν αντίκτυπο σε έναν δυναμικό κόσμο. Να νιώθεις, εν ολίγοις, ότι φτιάχνεις μία πόλη από το μηδέν, η οποία είναι χρήσιμη και αξιοζήλευτη από τους υπόλοιπους και όχι για να ικανοποιήσουμε – απλώς - το «δήμαρχο» που κρύβουμε μέσα μας. Τα καταφέρνει άραγε;

Ας δούμε πρώτα μαζί το single player κομμάτι του τίτλου (άλλωστε, όλοι, λίγο ή πολύ, από εδώ θα ξεκινήσουμε). Από την πρώτη στιγμή, το Cities XL δείχνει να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Sim City clones, μια και η αρχική δουλειά μας είναι να φτιάξουμε το avatar μας στα πρότυπα του The Sims! Οι επιλογές, βεβαίως, είναι πολύ πιο φτωχές εδώ, αλλά για πρώτη φορά αποκτούμε μορφή, όπως αρμόζει σε έναν δήμαρχο! Με το avatar μας μπορούμε να περιηγηθούμε στην πόλη μας σαν απλοί πολίτες ή στις πόλεις των άλλων παικτών (στο multiplayer)… και να «δανειστούμε» μερικές ιδέες! Επειτα, επιλέγουμε το μέρος όπου θα χτίσουμε την πόλη μας, μέσα από αρκετές επιλογές (έρημος, χιονισμένα βουνά, νησιωτικά συμπλέγματα, ανοιχτές πεδιάδες…). Και η επιλογή μας μετράει, μια και ανάλογα την περιοχή, υπάρχουν ή λείπουν κάποια resources (πετρέλαιο, καλλιεργήσιμο έδαφος, νερό και τουρισμός). Μην περιμένετε, λοιπόν, να βρείτε νερό ή γόνιμο έδαφος για την αγροτιά στην έρημο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε αυτά τα resources, για να μην καταντήσει η πόλη σας… Νταρφούρ.

Οπως και στο City Life, έτσι κι εδώ, υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, αλλά δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο ούτε μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι μεταξύ τους σχέσεις. Δηλαδή, πλέον δεν μας ενδιαφέρουν «κοινωνιολογικά» οι τάξεις, αλλά καθαρά οικονομικά, ως εργατικό δυναμικό. Τέσσερις «τάξεις» υπάρχουν: οι Unqualified Workers, οι Qualified, οι Executives και, τέλος, οι Elites. Αρχικά θα χρειαστούμε μόνο τις δύο πρώτες κοινωνικές τάξεις, όσο, όμως, προχωράμε και η βιομηχανία μας αναπτύσσεται, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για προσέλκυση των Executives και των «ψηλομύτηδων» Elites. Από κει και πέρα, σε αντίθεση με το City Life, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα χούγια του καθενός. Εντάξει, μπορεί να χαλιέται ο λεφτάς, όταν, πίνοντας το Mojito του δίπλα στην πισίνα, έχει για θέα την μπουγάδα του άφραγκου γείτονά του, αλλά δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί κιόλας!

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7070
%%
Ανάπτυξη:  Monte Cristo
Έκδοση:  Not Available
Διάθεση:  Atari Hellas
Είδος:  Simulation
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium 4 στα 2,5GHZ ή αντίστοιχος AMD,...