Γράφει ο Πέτρος Κυπραίος
Απο το τεύχος 39 του PCMaster Gold

Κατασκευασμένος στην Ουαλία από την Dragon Data Ltd., ο «δράκοντας» των 8-bit προσπάθησε να επιβιώσει σε μία δύσκολη αγορά, η οποία άλλαζε συνεχώς πρόσωπο και… διαθέσεις. Αν και δεν μπόρεσε να αγγίξει τις πωλήσεις των Spectrum, BBC Micro και Commodore 64, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό…

Ενίοτε η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τους πρωταγωνιστές ή τους νικητές, αλλά και από εκείνους που παίζουν τους δευτερεύοντες ρόλους. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε ότι συνέβη με τη χρυσή ιστορία των 8-bit προσωπικών υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αν και όποτε αναφερόμαστε στη γέννηση των 8-bit personal computers o νους μας πάει κατευθείαν στον Spectrum και στον Commodore 64 (των οποίων η φήμη, κακά τα ψέματα, έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια του γαλαξία), εκείνη την περίοδο υπήρξαν και αλλά συστήματα τα οποία έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αλλά δεν κατόρθωσαν να ανακηρυχθούν πρωταγωνιστές. Ηταν οutsiders που μπορεί να μη νίκησαν ποτέ στο μεγάλο πόλεμο των personal computers, ωστόσο κατάφεραν να αποσπάσουν μία τιμητική θέση στο πάνθεον των καλύτερων και πιο αξιομνημόνευτων προσωπικών υπολογιστών των 80’s. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο Dragon, ένας υπολογιστής που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1982 και απέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο στην τότε ανερχόμενη αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Enter the Dragon…

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Βρετανία γνώρισε ίσως μία από τις σημαντικότερες περιόδους της στον τομέα της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής. Εκείνη την εποχή στη Γηραιά Αλβιώνα ξεφύτρωσαν δεκάδες εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων, σε σημείο μάλιστα το «Νησί» να κοιτάζει στα μάτια την πιο καλά οργανωμένη βιομηχανία των ΗΠΑ. Ενδεικτικό της τεράστιας ανάπτυξης που συντελέστηκε στο συγκεκριμένο τομέα ήταν ότι σχεδόν κάθε μήνα είχαμε την εμφάνιση ενός καινούργιου συστήματος, το οποίο επιχειρούσε να δελεάσει το καταναλωτικό κοινό. Στην πραγματικότητα, βέβαια, εάν κρίνουμε με μεγαλύτερη προσοχή την κατάσταση που επικρατούσε στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή, θα διαπιστώσουμε ότι επρόκειτο για μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την καινοτομία αλλά και από την έλλειψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα άνθησης της αγοράς, αλλά και ρίσκου, γεννήθηκε η Dragon Data, μία νέα και αρκετά φιλόδοξη εταιρεία, η οποία αποφάσισε να κάνει το δικό της άνοιγμα στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Το μεγάλο project της εταιρείας ονομάστηκε Dragon 32, ένας υπολογιστής ο οποίος βασίστηκε στο σχεδιασμό και στις δυνατότητες του TRS-80 Color Computer (χαϊδευτικά CoCo), ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το 1980 και είχε καταφέρει να βρει μεγάλη απήχηση στην αγορά των ΗΠΑ.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum