Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 243 του PCMaster

Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει “Saw”, καλύτερα μην ασχοληθείτε με το παιχνίδι: Μάλλον «δεν το’ χετε», αφήστε δε που από την πολλή τη σπλατεριά μπορεί να χάσετε και το μπούσουλα... Αν πάλι ξέρετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε το ταξίδι στον τρόμο...

Εμείς χειριζόμαστε τον (γνωστό από το πρώτο “Saw”) Detective Tapp. Ξυπνάμε, αφού ανακτήσουμε τις αισθήσεις μας, σε ένα εγκαταλελειμμένο άσυλο (πολύ της μόδας φέτος τα άσυλα…), δεμένοι σε μία καρέκλα και με ένα… δόκανο για αρκούδες τοποθετημένο στο κεφάλι μας. Προτού προλάβουμε να συνέλθουμε, ανάβει μία τηλεόραση και μας καλωσορίζει ο Jigsaw. Η εμμονή μας να τον συλλάβουμε έχει προκαλέσει ολέθριες συνέπειες στην προσωπική μας ζωή, αλλά πλέον οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Τώρα είμαστε εμείς οι κυνηγημένοι, τα θύματα, υποχείρια στα διαταραγμένα τερτίπια του πρώην «στόχου» μας.

Ο Jigsaw μάς μετατρέπει σε πιόνι σε ένα από τα (πολλά) «παιχνίδια» του, και εδώ κάπου αρχίζει η περιπέτειά μας. Μέσα από γρίφους, περιπλανήσεις, μάχες, ηθικά (και μη) διλήμματα, θα πρέπει να σώσουμε έξι ανθρώπους που κρατά αιχμάλωτους, οι οποίοι με κάποιον τρόπο συνδέονται μ’ εμάς και το αινιγματικό παρελθόν μας. Μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουμε να σωθούμε και εμείς οι ίδιοι.

Επειτα από καιρό επιτέλους βλέπουμε ένα survival horror game που δεν δίνει προτεραιότητα στη δράση και στις μάχες, αλλά στην επίλυση γρίφων. Οι γρίφοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χαρακτηρίζονται, αρχικά, από ποικιλία, αφού έχουμε να κάνουμε με puzzles διάφορων τύπων, μέχρι και κάποια quick time events. Αν και οι γρίφοι είναι σχετικά απλοί, συχνά έχουμε και περιορισμό χρόνου, με την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο. Πέρα από τους κλασικούς γρίφους, ενίοτε θα πρέπει να προβούμε σε «απεγνωσμένες» κινήσεις (όπως, για παράδειγμα, να βρούμε το κλειδί μίας πόρτας μέσα σε ένα βαρέλι με οξύ ή σε μία βρόμικη τουαλέτα γεμάτη με χρησιμοποιημένες σύριγγες!), που πιο πολύ έχουν στόχο να μας σοκάρουν παρά να μας δυσκολέψουν. Γενικά η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι πιστή στον αποτρόπαιο και αποκρουστικό χαρακτήρα των ταινιών, και μολονότι δεν μας «τρομάζει» με την κλασική έννοια του όρου, επιτυγχάνει να μας μεταδώσει αισθήματα πανικού, απελπισίας και απόγνωσης. Κυριολεκτικά νιώθουμε ότι είμαστε ένα πιόνι στο παιχνίδι του Jigsaw.

Και φτάνουμε στο μελανότερο σημείο του παιχνιδιού… To combat system. Ειλικρινά, στα τόσα χρόνια που παίζω παιχνίδια, σπανίως έχω δει τόσο προχειροφτιαγμένο σύστημα μάχης. Υπερβολικά αργή απόκριση, ανύπαρκτο collision detection, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε έννοια τακτικής ή χρήσης σκέψεως. Μολονότι υπάρχει light και heavy attack (και guard, αν και σπανίως λειτουργεί), συνήθως το χρησιμότερο όπλο είναι… η προσευχή, αφού πατώντας κάποιο κουμπί περνούν μερικά δευτερόλεπτα μέχρις ότου «πάρει μπρος» ο χαρακτήρας μας.

Ο τεχνικός τομέας είναι διφορούμενος και τελικώς αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις. Από τη μία τα γραφικά, βασισμένα στην Unreal Engine, είναι σε γενικές γραμμές μέτρια, με φτωχά textures και «ξύλινο» animation, ενώ προσωπικά με κούρασε η μονοτονία που υπάρχει στους περιβάλλοντες χώρους. Λείπει οποιαδήποτε ποικιλία ή πρωτοτυπία και στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού θα περιπλανιέστε σε πανομοιότυπους χώρους και διαδρόμους.

Από την άλλη, όμως, ο τομέας του ήχου είναι εξαιρετικός, και προσθέτει πολλούς πόντους στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Ο Tobin Bell (όπως και στην ταινία) δανείζει την -εκπληκτική- φωνή του στον Jigsaw και, μολονότι οι υπόλοιποι ηθοποιοί των ταινιών (π.χ. Danny Glover) απουσιάζουν από το παιχνίδι, τα περισσότερα voiceovers είναι επαγγελματικού επιπέδου (συμμετέχουν voice actors από το L4D). Η μουσική επένδυση ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του τίτλου, ενώ τα διάφορα εφέ (ειδικά όταν ακούτε… αλλά δεν βλέπετε) πραγματικά θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το αναλυτικό review στο τεύχος 243 του PC Master (Ιανουάριος 2010).

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
s
6565
%%
Ανάπτυξη:  Zombie Studios
Έκδοση:  Konami
Διάθεση:  Centric
Είδος:  Action
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  CPU Intel Pentium 4 στα 2,4GHz ή AMD στα 2GHz, RAM 1G...