Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 243 του PCMaster

Είναι εκείνη η ώρα... ξέρετε τώρα εσείς, κοντά στο τέλος της χρονιάς, όταν όλα τα ποδοσφαιράκια και τα manager games σκάνε σιγά-σιγά μύτη με τις καινούργιες τους εκδόσεις... Εξω από το χορό δεν θα γινόταν να μείνει, φυσικά, και το FIFA Manager

Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ριζικά διαφορετικός σε σχέση με τον ανταγωνισμό του. Θα λέγαμε κάλλιστα ότι ξεφεύγει αρκετά από το στενό πλαίσιο των football management games. Κι αυτό γιατί δεν περιορίζεται στην ενασχόληση με το έμψυχο δυναμικό μίας ομάδας (προπόνηση, τακτική, μεταγραφές και πάει λέγοντας), αλλά καταπιάνεται με κάθε τομέα που σχετίζεται με τη λειτουργία και τη διαχείριση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, κάτι που, με απλά λόγια, σημαίνει ότι θα έχετε να ασχοληθείτε με άπειρες μικρολεπτομέρειες, ακόμη και μη ποδοσφαιρικής φύσης.

Ξεκινώντας, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο από το μηδέν. Αν ονειρεύεστε την στιγμή που η Voskohori United θα παίζει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ήρθε η ώρα! Από κει και πέρα, αφότου καθορίσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία (ω ναι, και φέτος έχουμε “προσωπική ζωή” – γυναίκες, χόμπι, λεφτά -, αν και μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε), επιλέγουμε την ομάδα της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε κάποιον παίκτη μέσα στο γήπεδο (από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε ότι το football management στοιχείο είναι λίγο «φλου»). Από Ελλάδα, περιλαμβάνεται μέχρι και η Γ’ Εθνική κατηγορία, αλλά μόνο η Super League περιλαμβάνει κανονικά ονόματα παικτών.

Η πρώτη εικόνα αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις. Από την μία έχουμε μία άρτια παρουσίαση, απίστευτα «λουστραρισμένη». Μπόλικες φωτογραφίες (γηπέδων, παικτών κ.λπ.), κανονικές εφημερίδες που μας παρουσιάζουν τα δρώμενα, ενώ το παιχνίδι βρίθει από official licenses (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κραυγαλέα κενά στην database). Πραγματικά, ο ανταγωνισμός μοιάζει με… spreadsheets στο Excel σε σχέση με την οπτική πανδαισία που βρίσκουμε στο FIFA Manager. Από την άλλη, επικρατεί χάος, υπάρχει υπερπληθώρα πληροφοριών και επιλογών στην οθόνη, που προκαλούν σύγχυση στο χρήστη. Γενικά το interface και τα διάφορα menus πιο πολύ δυσκολεύουν την κατάσταση, παρά προσφέρουν αμεσότητα και ευχρηστία.

Στα ποδοσφαιρικά, τώρα… Εδώ, δυστυχώς, μας τα χαλάει το FIFA Manager. Βάθος, ρεαλισμός, πληθώρα επιλογών, απλώς απουσιάζουν. Κάποιοι τομείς (όπως αυτός των μεταγραφών) εξομοιώνονται ικανοποιητικά, αλλά σε γενικές γραμμές, έχουμε να κάνουμε με μία απλουστευμένη, επιδερμική, παρουσίαση του σύγχρονου ποδοσφαιρικού μοντέλου. Οι τακτικές επιλογές είναι υπερβολικά φτωχές, και το χειρότερο είναι πως σπανίως θα νιώσετε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το FIFA Manager 10 είναι η κλασική περίπτωση αυτού που λέμε “jack of all trades, master of none”. Δηλαδή, προσπαθεί να τα κάνει όλα, χωρίς, τελικά, να υπερέχει πουθενά. Επιπλέον, μια και – προφανώς - απευθύνεται σε χρήστες που επιθυμούν να παίξουν ένα football management game, αποτυγχάνει οικτρά στον πιο κρίσιμο τομέα, αυτόν, δηλαδή, του ποδόσφαιρου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Μη χάσετε το διεξοδικό review που περιέχεται στο επερχόμενο τεύχος 243 του αγαπημένου σας PC Master (Ιανουάριος 2010).

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7070
%%
Ανάπτυξη:  Bright Future
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Sports
Παίκτες:  8
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  CPU Intel Pentium 4 στα 2,4GHz ή AMD στα 2GHz, RAM 1G...