Γράφει ο Γιώργος Δεμπεγιώτης
Απο το τεύχος 243 του PCMaster

Το είπαν Role-Playing Shooter και μας προβλημάτισαν. Τι από τα δύο είναι τελικά; Ή μήπως είναι όντως και τα δύο μαζί; Ωρα να δούμε αν το Borderlands κατάφερε πράγματι να ξεπεράσει τα σύνορα... των genres!

Το Borderlands διαδραματίζεται στον άγονο πλανήτη Pandora. Εκεί δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε σήμερα πολιτισμός. Η κοινωνία βασίζεται στο νόμο του ισχυρού και των όπλων και κατοικείται από διάφορες ομάδες όχι τόσο φιλικών ανθρώπων, μεταλλαγμένων και μη, και τρομακτικών τεράτων, ενώ ολόκληρο το έδαφος καλύπτεται από άμμο και ξερή χλωρίδα.

Ο πλανήτης είναι γεμάτος από τυχοδιώκτες και μισθοφόρους, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν έναν θησαυρό ονόματι Vault, που, σύμφωνα με το μύθο, αποτελείται από ασύλληπτα πλούτη, κληρονομιά από μία άγνωστη εξωγήινη φυλή. Κάποιοι πιστεύουν ότι το μυθικό Vault είναι απλώς ένας... μύθος, ενώ κάποιοι άλλοι είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν για να έχουν την παραμικρή πληροφορία για το θησαυρό.

Εναν τέτοιο τυχοδιώκτη υποδύεστε κι εσείς. Μπορείτε να χειρίζεστε έως 4 όπλα, ενώ στο οπλοστάσιό σας περιλαμβάνονται ασπίδες, χειροβομβίδες διαφόρων ειδών, καθώς και πιο special αντικείμενα (mods) που είναι διαφορετικά για κάθε κλάση και δίνουν έξτρα ιδιότητες στους χαρακτήρες σας. Κάτω, όμως, από το περιτύλιγμα, το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλά RPG στοιχεία που αλλάζουν τελείως το χαρακτήρα του. Κατ’ αρχάς, ο ήρωάς σας έχει level, experience, skills και proficiencies, όπως και κάθε εχθρικό ον που θα συναντήσετε. Για κάθε επιτυχημένη βολή που κάνετε, προκαλείται damage στον αντίπαλο που εξαρτάται τόσο από το μεταξύ σας level, το όπλο και τα skills σας όσο και από το πού τον χτυπήσατε. Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο πιθανό, π.χ., να πετύχετε critical hit αν κάνετε headshot, παρά αν πετύχετε τον εχθρό στα πόδια. Αφού σκοτώσετε έναν εχθρό, τότε παίρνετε experience και, όπως στα περισσότερα RPGs, ανεβαίνετε level, με συνέπεια να έχετε περισσότερη υγεία, μεγαλύτερη αντοχή, αποτελεσματικότητα κ.λπ.

Συχνά-πυκνά, όταν σκοτώνετε οποιοδήποτε εχθρό ή ανοίγετε τα διάφορα σεντούκια, θα «πέσει» loot. Το loot μπορεί να είναι από απλά πυρομαχικά, χρήματα και health kits μέχρι ασπίδες και όπλα διαφόρων ειδών και μεγεθών. Κάθε αντικείμενο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ανάλογα με τη σπανιότητά του περιέχει τις ανάλογες special ιδιότητες. Την τιμητική τους έχουν, φυσικά, τα όπλα, τα οποία διακρίνονται σε 7 κατηγορίες (Rifles, Snipers, Shotguns κ.λπ.) και αποτελούν αμέτρητους συνδυασμούς random generated χαρακτηριστικών.

Το Borderlands έχει μία παράξενη τεχνοτροπία όσον αφορά στα γραφικά του, καθώς θυμίζουν cel-shaded και το αν θα σας αρέσουν ή όχι είναι καθαρά θέμα γούστου. Προσωπικά μού φάνηκαν πανέμορφα, με προσωπικότητα και «ζεστή» παλέτα χρωμάτων που έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα πολύ εντυπωσιακά σκηνικά, καθώς η Unreal Engine για μία ακόμη φορά κάνει το θαύμα της, προσφέροντας εκπληκτικά εφέ και μεγάλης έκτασης μάχες χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ.

Το Borderlands έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα που σπανίζει στις μέρες μας: σε απορροφάει πλήρως στον αφιλόξενο κόσμο του. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι όντως σε μία wasteland, όπου ο κίνδυνος παραμονεύει στην επόμενη γωνία και ο θάνατος σε περιμένει στο επόμενο δευτερόλεπτο.

Στο τεύχος 243 του PC Master (Ιανουάριος 2010) σας περιμένει το πλήρες review.

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8989
%%
Ανάπτυξη:  Gearbox
Έκδοση:  2K Games
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Action
Παίκτες:  4
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium 4 2,4GΗz, 1GB RAM, κάρτα γραφικώ...