Αρχή > PCM Reviews > Shooting > Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης
Απο το τεύχος 215 του PCMaster

Τη σήμερον ημέρα, που τα παιχνίδια πληθαίνουν και οι μισθοί μειώνονται, η επιλογή για ένα καλό και ποιοτικό FPS είναι περισσότερο ένας γρίφος παρά διασκέδαση. Και τι να διαλέξεις, δηλαδή, που όπου και αν πάει το μάτι σου, βλέπεις κουτιά με κάτι αγριόφατσες έτοιμες να σου ρίξουν κουτουλιά αν πεις κάτι και τους προσβάλεις. Σε αυτό το πλήθος παιχνιδιών βέβαια, υπάρχουν και κάποιες σταθερές αξίες. Μία από αυτές είναι και το Ghost Recon. Τώρα μάλιστα που έχουμε και sequel… ποιος τη χάρη μας!

Πολύ μου αρέσουν τα αμερικανικά στρατά στα παιχνίδια! Και ειδικά τα μελλοντικά. Εχουν αυτό το «κάτι» που σε κάνουν να αισθάνεσαι ανίκητος, βρε παιδάκι μου, λες και όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει μείνει ακόμη στην εποχή του χαλκού. Τέλος πάντων, δεν παραπονιέμαι… στο κάτω–κάτω, από αυτή τη «φιλοσοφία» βγήκε το Ghost Recon Advanced Warfighter, ένα από τα καλύτερα FPS της προηγούμενης χρονιάς. Οσοι έχουν παίξει το πρώτο παιχνίδι και τους άρεσε, καλύτερα να σταματήσουν να διαβάζουν τη συνέχεια του άρθρου και να πάνε ευθύς αμέσως να αγοράσουν το δεύτερο της σειράς, αφού πρόκειται για το μεγάλο «αδερφάκι» του. Οσοι πάλι δεν γνωρίζετε τίποτε για GRAW, φτιάξτε το καφεδάκι σας (ή την πορτοκαλάδα σας αν είστε της σχολής Κηπουρόπουλου) και συνεχίστε την ανάγνωση.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο πλήρες όνομα του τίτλου. Αυτό λοιπόν είναι Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2… Ωραίο ε; Και μεγάλο-μεγάλο! Αυτό που οφείλουμε βέβαια να παρατηρήσουμε, είναι το όνομα του κυρίου Tom Clancy στην αρχή, κάτι που σημαίνει πως το παιχνίδι έχει να κάνει με φουτουριστικό πόλεμο. Οσοι, λοιπόν, δεν γνωρίζετε τίποτε για τη σειρά, μάθετε πως ο παίκτης παίρνει το ρόλο μίας ομάδας “Ghosts”, που δεν είναι κάτι περισσότερο από υπερ-εκπαιδευμένους στρατιώτες για ειδικές αποστολές. Αρχηγός αυτής της ομάδας είναι ο Captain Mitchel και σκοπός τους είναι (τι άλλο;) να γλιτώσουν τον κόσμο από τους κακούς, βδελυρούς, κατάπτυστους Μεξικανούς τρομοκράτες (σε λίγο οι τρομοκράτες θα είναι πάσας εθνικότητας, μέχρι και από τα νησιά Φερόες).

Από σενάριο το παιχνίδι δεν πρωτοτυπεί. Οπως ήδη αναφέραμε, ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Captain Mitchell και της ομάδας Ghost, που αποτελείται από άλλα τρία άτομα, και καλείται να σώσει τον κόσμο από τη «μεξικανική τρομοκρατία». Η υπόθεση του παιχνιδιού δεν είναι κάτι καταπληκτικό, κάτι διόλου ασυνήθιστο για τίτλο του είδους. Αν και προσπαθεί κάπως να δημιουργήσει μία ένταση, δυστυχώς δεν τα καταφέρνει με επιτυχία και έτσι το σενάριο του τίτλου είναι απλώς συμπαθητικό. Προσωπικά ,με ενόχλησαν ιδιαίτερα τα αμερικανικά κλισέ που είχε… Σε κάποιες φάσεις μάλιστα που ο Captain Mitchell είναι μόνος του, θυμίζει περισσότερο Rambo, αφού με αυτοθυσία προτάσσει τα στήθη του για να προστατέψει τον κόσμο, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή του (πώς τα λέω όμως, ε;). Για να λέμε την αλήθεια, αυτές οι στιγμές είναι λιγοστές και δεν είναι σε θέση να αμαυρώσουν τη γενική αίσθηση που μας δίνει ο τίτλος. Ετσι, προσπερνάμε τις παρασπονδίες του σεναρίου και περνάμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία σε ένα παιχνίδι του είδους, που δεν είναι άλλο από το gameplay…

Εδώ, όσοι έχετε παίξει το προηγούμενο της σειράς, θα βρεθείτε σε οικείο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε πως το GRAW2 δεν είναι ένα fast paced FPS. Αν, δηλαδή, νομίζετε πως θα πάρετε τους συντρόφους σας και θα μουντάρετε μες στα όλα, σκοτώνοντας ό,τι κινείται και ανάβοντας μετά ένα πούρο, σκεφτείτε το ξανά. Το παιχνίδι είναι αργό… ίσως πολύ αργό για πολλούς. Ο παίκτης έχει άμεσο έλεγχο μόνο του Captain Mitchell, ενώ μπορεί να δώσει συγκεκριμένες εντολές στην υπόλοιπη ομάδα. Για να καταφέρει να φέρει εις πέρας κάποια αποστολή, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς το πού τοποθετεί την ομάδα του και τι εντολές της δίνει. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι οι αντίπαλοι είναι πολλοί περισσότεροι από ότι οι τέσσερις γενναίοι στρατιώτες μας. Και για να αντισταθμιστεί αυτή η ανομοιομορφία στους αριθμούς, εμείς είμαστε εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και κάτι περισσότερο. Για αρχή, κάθε αντίπαλος που εντοπίζεται από εμάς ή από τους συντρόφους μας, «μαρκάρεται» με έναν κόκκινο ρόμβο στο HUD μας. Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό είναι μάλλον ένα “cheat”, αφού μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αντιπάλους μας από αρκετά μακρινή απόσταση, ή/και πίσω από εμπόδια όπως τανκ κ.ά. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και ένας δορυφόρος από τον οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε σε real time τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο πεδίο της μάχης, καθώς επίσης να δώσουμε εντολές και waypoints (θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε αυτό). Τέλος, υπάρχει και ένα drone στη διάθεσή μας, το οποίο μπορούμε να «στείλουμε» όπου επιθυμούμε και να έχουμε έτσι μία καλύτερη άποψη του περιβάλλοντος. Εκτός από όλα τα παραπάνω, οι στρατιώτες μας έχουν μερικά από τα πλέον ανεπτυγμένα όπλα, τα οποία μερικές φορές αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, αφού μερικά από αυτά έχουν ακόμη και επιλογές θερμικής ανίχνευσης.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8282
%%
Ανάπτυξη:  GRIN
Έκδοση:  Ubisoft
Διάθεση:  Diaktis
Είδος:  Shooting
Παίκτες:  16
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 4 2GHz ή AMD Athlon, 1GB RAM, VGA 128MB με Direct...