Αρχή > PCM Reviews > Simulation > Concorde Professional
Γράφει ο
Απο το τεύχος 215 του PCMaster

Ολοι θα έχετε ακούσει για τα περιβόητα υπερηχητικά αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας με την κωδική ονομασία Concordes. Τα διάσημα Concordes άφησαν εποχή, η οποία θα μας μείνει αξέχαστη. Αν και ο χώρος των επιβατών ήταν κάπως μικρός, αυτά τα υπέροχα αεροσκάφη κατάφεραν να μείνουν στον εναέριο χώρο για 28 ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη πτήση τους έγινε το 1969. Η διαδρομή που ακολουθούσαν ήταν πάντα η ίδια. Ξεκινώντας από το Λονδίνο και καταλήγοντας στη Νέα Υόρκη, ολοκλήρωναν την πτήση τους σε 3,5 ώρες, δηλαδή, στο μισό χρόνο από τα συνηθισμένα αεροσκάφη. Μόνο 14 από αυτά υπήρχαν σε όλο τον κόσμο. Το ύψος που είχαν δυνατότητα να φτάσουν κυμαίνονταν γύρω στα 60.000 πόδια (40.000 για τα συνηθισμένα αεροσκάφη), ενώ η ταχύτητα που έπιαναν άγγιζε τα 2.0 Mach (0,5 Mach για τα απλά αεροσκάφη). Δυστυχώς, το 2000 ένα από τα 14 Concordes συνετρίβη σκοτώνοντας 100 επιβάτες, το εννιαμελές πλήρωμα και 4 ανθρώπους που βρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου. Ετσι τελείωσε άδοξα η μακρόχρονη καριέρα που χάραξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο συγκεκριμένο addon διακρίνουμε την πιστή αντιγραφή του πραγματικού Concorde στην ψηφιοποιημένη έκδοσή του. Ισως ένα από τα καλύτερα addons που έχει πέσει στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό. Τα πολυάριθμα panels του δίνουν στο αεροσκάφος μία εντελώς διαφορετική πνοή. Εντυπωσιακό από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα το δείτε στο αεροδρόμιο, αλλά αρκετά δύσκολο στο χειρισμό του. Ειδικά στην προσγείωσή του θέλει πολύ προσοχή, γιατί ο παραμικρός ελιγμός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ξεκινώντας την τροχοδρόμηση για τον ενεργό αεροδιάδρομο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην ταχύτητα των κινητήρων. Λόγω της μεγάλης του ιπποδύναμης αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες πολύ εύκολα. Φτάνουμε στο Hold Short και, αφού πάρουμε το Clearance από το Tower Control, είμαστε έτοιμοι για την απογείωσή μας. Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω να έχετε έτοιμο τον αυτόματο πιλότο με τις ανάλογες ρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκάστοτε πτήση που θα πραγματοποιήσετε, ώστε να τον ενεργοποιήσετε αμέσως μετά την απογείωση. Η επιτάχυνση του αεροσκάφους είναι πραγματικό κόλλημα.

Ακόμη μεγαλύτερη πώρωση είναι να το βλέπεις να απογειώνεται, κοιτώντας το από την εξωτερική κάμερα. Σε ελάχιστο χρόνο φτάσαμε τα 15.000 πόδια. Ωρα να βάλουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο. Ωραία, έπιασε δουλειά αυτός για εμάς… ώρα για καφέ. Φωνάζουμε την αεροσυνοδό με τα «ιδιαίτερα προσόντα» και αφού δώσουμε την παραγγελία μας, ρίχνουμε μία ακόμη ματιά στα όργανα πλοήγησης. Με μεγάλη έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι έχουμε φτάσει ήδη στα 55.000 πόδια. Ενεργοποιούμε το turbo και καθόμαστε αναπαυτικά βλέποντας την ταχύτητά μας να παίρνει φωτιά, καθώς επιταχύνουμε από τα 0,5 mach στα 2,0 mach. Κάτι σημαντικό: μετά την απογείωση, μην ξεχάσετε να σηκώσετε τη μύτη του αεροπλάνου. Ποια μύτη; Χμ... Θα έχετε δει τη μύτη του Concorde που μοιάζει λίγο γαμψή. Η κανονική θέση της είναι παράλληλα με το έδαφος. Ομως, επειδή αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την ορατότητα του πιλότου κατά την προσγείωση του Concorde, τη ρύθμισαν να κατεβαίνει. Για να πιάσετε τα 2.0 Mach και για την καλύτερη λειτουργία του σκάφους θα πρέπει η μύτη να είναι σε ευθεία θέση. Αρκετή εξάσκηση θα χρειαστείτε στη διαδικασία της προσγείωσης. Στα συμβατικά αεροπλάνα, οι πιλότοι ξεκινούν γύρω στα 40-50 μίλια μακριά από το αεροδρόμιο την κάθοδο και τοποθέτηση του αεροπλάνου στον σωστό αεροδιάδρομο για το Final Approach. Στα Concordes χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη απόσταση, αν σκεφτείτε ότι πρέπει να «φρενάρουμε» από τα 2,0 mach, είναι τρομακτικό στη σκέψη και μόνο.

Θεωρώ ότι ο εν λόγω τίτλος δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή των φίλων του FSX. Η άψογη δουλειά της JustFlight δίνει νέα ζωή σε αυτά τα απίθανα αεροσκάφη. Ο «γητευτής των ουρανών» βρίσκεται στην κορυφή. Εμείς καλούμαστε να τον διατηρήσουμε σε αυτή τη θέση. Θα τα καταφέρουμε;

Γνωρίζετε ότι…

- Στα αεροδρόμια που πραγματοποιούνταν απογειώσεις αεροπλάνων τύπου Concorde, απαγορεύονταν στον κόσμο να βρίσκεται εκτός των κτηρίων του αεροδρομίου κατά την απογείωση αυτών των αεροσκαφών; Ο κίνδυνος για κώφωση ήταν πολύ μεγάλος. Η δύναμη των κινητήρων κατά την απογείωση παρήγαγε ηχορύπανση πολλών ντεσιμπέλ, ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακοή οποιουδήποτε βρισκόταν κοντά.

- Η μύτη του Concorde κατεβαίνει για να διευκολύνει την ορατότητα του πιλότου κατά την προσγείωση.

- Τα Concordes έχουν την τριπλάσια ταχύτητα των συμβατικών αεροπλάνων.

- Στις 16 Αυγούστου του 1995 το Concorde έκανε παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης. Κατάφερε μέσα σε 31 ώρες και 27 λεπτά να εκτελέσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη.

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Just Flight
Έκδοση:  Just Flight
Διάθεση:  Not Available
Είδος:  Simulation
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Προεγκατεστημένο το FSX ή το FS 2004, P...