Αρχή > PCM Reviews > Adventure > Secret Files 2: Puritas Cordis
Γραφικά - Ήχος - Χειρισμός

Tα γραφικά του παιχνιδιού τρέχουν σε ό,τι ανάλυση υποστηρίζει ο συνδυασμός της κάρτας γραφικών και του μόνιτόρ σας και είναι προοπτικής τρίτου προσώπου. Στο κεντρικό directory του παιχνιδιού θα βρείτε το αρχείο ConigTool.exe, από το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα που αφορούν στη visual εμφάνιση του παιχνιδιού.

Τα backgrounds των διάφορων χώρων είναι πάρα πολύ καλά, αλλά έχω την αίσθηση πως σε γενικές γραμμές βρίσκονται ένα επίπεδο πίσω από τα αντίστοιχα του πρώτου παιχνιδιού. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτή την αίσθηση μού προκάλεσαν. Τη ζωντάνια των χρωμάτων και τη γενικότερη αισθητική απόδοση των χώρων που στο πρώτο παιχνίδι ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, εδώ τη βρήκα μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ οι άλλες ήταν πολύ «γενικές» και κάπως «θολές». Οποιος παίξει το παιχνίδι, θα καταλάβει τι εννοώ. To animation που στο πρώτο παιχνίδι υπήρχε σε πολλές οθόνες και δημιουργούσε μία ξεχωριστή ρεαλιστική ατμόσφαιρα, δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό το θεωρώ επίσης μειονέκτημα. Οι διάφοροι 3D χαρακτήρες είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένοι, ειδικά η Nina είναι για τα γούστα μου εξαιρετική. Το σώμα της φαίνεται ν' αγγίζει το τέλειο, στο πρόσωπο τα χαλάμε λίγο, αλλά γούστα είναι αυτά. Παράλληλα, το Secret Files 2 περιέχει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές cutscenes που έχω δει σε adventure games - η σκηνή όπου το τσουνάμι ετοιμάζεται να «χτυπήσει» το κρουαζιερόπλοιο είναι απίστευτη, ενώ οι σκηνές που δείχνουν τι ετοιμάζει η Puritas Cordis σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μοιάζουν να έχουν βγει από κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ. Εξαιρετική δουλειά από κάθε πλευρά.

Το βασικό μουσικό μοτίβο του παιχνιδιού είναι από τα καλύτερα μουσικά θέματα που έχω ακούσει σε adventure. Κυριολεκτικά με ξετρελαίνει και για μία ακόμη φορά είχα αφήσει για μέρες τον υπολογιστή μου ανοικτό με το παιχνίδι στο κεντρικό μενού, για να ακούω αυτό το κομμάτι σε ατέλειωτες λούπες. Συνολικά, όμως, η μουσική του δεν είναι αυτή που ξεχωρίζει στο παιχνίδι, όπως ακριβώς και στο πρώτο της σειράς. Τα διάφορα ηχητικά εφέ είναι πάρα πολύ καλά, ενώ οι ομιλίες των διάφορων χαρακτήρων μου άφησαν ανάμικτα συναισθήματα. Νομίζω πως, τελικά, όσα παιχνίδια ενδιαφέρονται για πραγματικές αγγλόφωνες παραγωγές, πρέπει να προσέξουν ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα, γιατί καλώς ή κακώς αυτό μετράει αρκετά στα σημερινά παιχνίδια. Προσωπικά με απασχολεί ελάχιστα, αλλά, όπως και να γίνει, όταν ακούσω σε κάποιο παιχνίδι πραγματική βρετανική ή γαλλική προφορά, «απογειώνομαι».

To interface του παιχνιδιού είναι το κορυφαίο του είδους που έχω δει σε adventure game μετά από εκείνο των παιχνιδιών της Access Software. Με το αριστερό πλήκτρο του mouse ασκείς κάποια δράση, με το δεξί πλήκτρο κάνεις Look ή προσπερνάς τους διάφορους διαλόγους φράση - φράση ή και τις cutscenes όταν, όμως, δεν περιέχουν ομιλίες. Σημειώστε ότι κάθε στιγμή που ο κέρσορας αντιλαμβάνεται ένα hotspot, αλλάζει αυτόματα σ' ένα computer mouse που «φωτίζει» είτε το αριστερό πλήκτρο είτε το δεξί ή και τα δύο, ανάλογα με την περίπτωση. Κάνοντας διπλό αριστερό κλικ πάνω στην οθόνη, ο χαρακτήρας πηγαίνει τρέχοντας στο σημείο εκείνο. Κάνοντας διπλό αριστερό κλικ σε μία έξοδο, αλλάζεις αυτόματα οθόνη, χωρίς να περιμένεις ο χαρακτήρας σου να πάει εκεί βήμα-βήμα. Στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης υπάρχει το icon-μεγεθυντικός φακός, που κάνοντάς το κλικ (μπορείς να πατήσεις και το Spacebar), εμφανίζονται αυτόματα όλα τα hotspots που το παιχνίδι αντιλαμβάνεται σε κάθε οθόνη. Εξαιρετικό. Για να κάνεις save μία θέση, κάνεις κλικ στο icon μόνιτορ που υπάρχει κάτω δεξιά και τώρα κάνεις απλώς κλικ στη θέση που γράφει New Save game. Προσέξτε ότι αφού σώσεις μία θέση, πάνω στη φωτογραφία της εμφανίζονται δύο επιλογές, η LOAD για να φορτώσεις αυτή τη θέση και η SAVE αν θέλεις να σώσεις ξανά πάνω στη συγκεκριμένη θέση. Με τα πλήκτρα CTRL + S και CTRL + L κάνεις quicksave και quickload. Πολύ χρήσιμο. Το πλήκτρο Pause «παγώνει» το παιχνίδι, με το F5 παίρνεις φωτογραφίες του παιχνιδιού, με Alt + F βλέπεις τα frames per second (FPS) που τρέχει το παιχνίδι.

Η οθόνη δράσης καταλαμβάνει περίπου τα 8/9 του μόνιτόρ σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τα πολύ ωραία σχεδιασμένα αντικείμενα του Inventory σου, ενώ στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχουν τρία icons, αυτό που εμφανίζει το Menu του παιχνιδιού, αυτό που εμφανίζει τα διάφορα hotspots και ένα ημερολόγιο όπου καταγράφονται οι πιο σημαντικές στιγμές της δράσης σου σαν μία ιστορία. Στο τέλος του ημερολογίου και σε κάποιες σημαντικές στιγμές θα καταγράφονται και κάποια hints για συγκεκριμένους γρίφους. Οταν στο παιχνίδι θα μπορείς να χειριστείς και έναν άλλο χαρακτήρα, θα εμφανιστεί εδώ και το icon του, ώστε να μπορείς να αλλάζεις από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο. Επίσης, εδώ θα εμφανιστεί και το icon του χάρτη του Παρισιού, όταν τον αποκτήσεις, για να κινείσαι πολύ γρήγορα μέσω αυτού.

Μέ το πλήκτρο Escape ή το icon monitor, περνάς στο Menu του παιχνιδιού: εδώ ρυθμίζεις την εμφάνιση ή όχι των διάφορων διαλόγων και σε κείμενο, την εμφάνιση ή όχι βοήθειας σε γρίφους και την ποιότητα των video sequences, αλλά και κάνεις Save και Load. Για μία ακόμη φορά τονίζω πως ο σχεδιαστής του interface των δύο Secret Files είναι από τους λίγους που ξέρουν να κάνουν πολύ δημιουργικά τη δουλειά τους και σίγουρα έχει υπάρξει φανατικός adventure gamer. Μοναδικά μειονεκτήματα στο interface του παιχνιδιού: δεν μπορείς να προσπεράσεις τα sequences που περιέχουν ομιλίες, και δεν μπορείς να διαγράψεις κάποιο save, μέσα από αυτό. Το manual του παιχνιδιού για μία ακόμη φορά περιέχει πλήθος εικόνων και concept art φωτογραφιών, ενώ αναφέρεται και στο επόμενο παιχνίδι της Animation Arts, το Lost Horizon.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8080
%%
Ανάπτυξη:  EA
Έκδοση:  Deepsilver
Διάθεση:  Not Available
Είδος:  Adventure
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 3 στα 800MHz/αντίστοιχο Athlon, 512MB R...