Αρχή > PCM Reviews > Simulation > Spore: Galactic Adventures
Γράφει ο Πέτρος Κηπουρόπουλος
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Η αλήθεια είναι πως περίμενα το Spore για μήνες, αδημονώντας να δω ποιο είναι το παιχνίδι που σάρωνε τα βραβεία σε εκθέσεις και φεστιβάλ για χρόνια, του οποίου, όμως, η ημερομηνία κυκλοφορίας αναβαλλόταν από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο. Οταν, τελικά, αυτό κυκλοφόρησε, κατάλαβα γιατί ακριβώς οι τυχεροί εκπρόσωποι του ειδικού Τύπου που είχαν πρόσβαση σε αυτό στο παρελθόν αναφέρονταν με κολακευτικά και μόνο σχόλια για το δημιούργημα του Will Wright. Τα δέος που ένιωσα μπροστά στο… «χάος» (με την καλή έννοια) που αντίκρισα μπροστά μου την πρώτη φορά που έπαιξα το παιχνίδι, πολύ απλά δεν είχε προηγούμενο.

Εναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Spore, λοιπόν, η Electronic Arts ρίχνει στη μάχη της αγοράς το πρώτο expansion του, το οποίο τιτλοφορείται Galactic Adventures και, όπως καταλαβαίνετε, ασχολείται με τη φάση του Διαστήματος. Με το που άκουσα για expansion του Spore, ο συνειρμός με τα The Sims (κοινός δημιουργός, κοινός εκδότης, λίγο-πολύ ίδιο genre) δεν άργησε να γίνει και ομολογώ ότι και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί το πολλά υποσχόμενο Spore να εξελιχθεί σε έναν νέο τροφοδότη αχρείαστων expansions, με έλουσε κρύος ιδρώτας. Ευτυχώς, το Galactic Adventures κάνει την εμφάνισή του πολύ αργότερα απ’ ό,τι ένα τυπικό expansion των The Sims, οπότε θέλω να πιστεύω πως το σενάριο που ανέφερα, υπάρχει μόνο στη σφαίρα της – καλπάζουσας - φαντασίας μου…

Ένας σπόρος στο διάστημα...

Κατ’ αρχάς, τι είναι το Galactic Adventures; Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα expansion με την τυπική έννοια του όρου, αφού περιλαμβάνει πρόσθετο περιεχόμενο, ωστόσο, ζητά από τον παίκτη να εκφράσει τις δημιουργικές ικανότητές του, προκειμένου να το απολαύσει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, μία βασική πτυχή του Galactic Adventures είναι οι in-game editors, μέσω των οποίων θα δημιουργήσετε από πλάσματα μέχρι πλανήτες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Δεδομένου ότι το εν λόγω expansion ασχολείται με τη space phase, υπάρχει ένας captain editor ο οποίος θα σας δώσει την ευκαιρία να τροποποιήσετε το είδος σας αποκλειστικά γι’ αυτή, προσαρτώντας στα πλάσματά σας νέες ικανότητες, συμπεριφορές και εξοπλισμό. Μία χρήσιμη συμβουλή, πάντως, όσον αφορά στη δημιουργία πλάσματος ειδικά για το Galactic Adventures, είναι να μη δίνετε βάση τόσο στην εμφάνιση όσο στις ικανότητες των πλασμάτων σας, καθώς αυτό που σας ενδιαφέρει είναι, εν ολίγοις, να τα κάνουν όλα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά – τουλάχιστον για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αποστολές που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Τα συμπαθή όντα, βέβαια, δεν είναι τα μόνα στα οποία θα επέμβετε, αφού το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τους πλανήτες, χάρη στον planet editor! Ω ναι, μπορείτε να «πειράξετε» ολόκληρο πλανήτη, ρυθμίζοντας από την ατμόσφαιρα και το κλίμα μέχρι το περιβάλλον και τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν!

Ολα τα λεφτά, όμως, στο Galactic Adventures είναι ο adventure editor, ο οποίος θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε τις δικές σας αποστολές. Τι αποστολές μπορεί να είναι αυτές; Ο,τι θέλετε! Προσαρμόζετε στα μέτρα σας το περιβάλλον όπου θα εξελίσσεται μία από αυτές, ορίζετε με ποια είδη θα αλληλεπιδράσει ο παίκτης, καθώς και τις συμπεριφορές τους, προσθέτετε διάφορα οπτικά και ηχητικά εφέ, θέτετε τα απαραίτητα objectives και στόχους που πρέπει να εκπληρωθούν και είστε έτοιμοι! Φυσικά, προς αποφυγή «παραφουσκωμένων» πλανητών, αποστολών κ.λπ., οι άνθρωποι της Maxis χρησιμοποίησαν ένα complexity meter, το οποίο θα αναλάβει να σας τραβήξει τα χαλινάρια σε περίπτωση που το παρακάνετε. Σε περίπτωση που όλα αυτά σας φαίνονται «κάπως», μην ανησυχείτε για τίποτε, αφού το expansion έρχεται με ένα επεξηγηματικότατο tutorial, το οποίο θα σας βάλει στο κλίμα αμέσως.

Το Galactic Adventures, βεβαίως, έρχεται με έναν αριθμό πλασμάτων και αποστολών τα οποία δημιούργησαν οι developers του τίτλου, καθώς και επιλεγμένα μέλη από την community του Spore (οι αμύητοι ας ρίξουν μία ματιά εδώ). Τα missions του παιχνιδιού, πάντως, δεν λένε και πολλά, αφού παρά τον αριθμό τους, δεν θα έλεγα πως βρίθουν διαφορετικών objectives (εκτός κι αν το «φέρε αυτό», «σκότωσε τόσα τέτοια πλάσματα» και «συνόδεψε αυτόν» αποτελούν πρωτότυπα στοιχεία), ενώ είναι σχεδιασμένα ως επί το πλείστον για ισορροπημένους χαρακτήρες - ούτε τύπου Ελένης Λουκά ούτε Schwartzenegger. Ευτυχώς υπάρχει η community και, φυσικά, η δική σας φαντασία που, όσο να ’ναι, σώζουν κάπως την κατάσταση, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα περίμενα κάτι περισσότερο στον τομέα αυτό.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7575
%%
Ανάπτυξη:  Maxis
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Simulation
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 4 στα 2GHz, 512/768MB RAM, 5GB στο σκληρ...