Γράφει ο Κώστας Μιχαλόπουλος
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Τικ, τακ, τικ, τακ, κλανγκ, μπανγκ, παφ, τακ, τακ... Γρανάζια, ελατήρια, τροχοί, σωλήνες, λάστιχα και άλλα μεταλλικά και μη εξαρτήματα ήταν η ζωή μου όταν ήμουν μικρός. Το δωμάτιό μου ήταν πάντα γεμάτο καλώδια, κολλητικές ταινίες, λαμπάκια, διακόπτες και, φυσικά, τίποτε στο σπίτι δεν δούλευε σωστά, γιατί “κάποιος” είχε φροντίσει να δει - και να πειράξει - το εσωτερικό κάθε ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής συσκευής. Η αγαπημένη μου ταινία ήταν το «Short Circuit» (“Τα Ρομπότ Τρελάθηκαν”) και ο αγαπημένος μου ήρωας κόμιξ ο Κύρος Γρανάζης. Περνώντας τα χρόνια, τα αγαπημένα μου θέματα σε ταινίες, κόμιξ και, φυσικά, παιχνίδια είχαν να κάνουν με παράξενα μηχανήματα, ρομπότ, κατασκευές και εφευρέσεις. Από την ταινία «Wild Wild West» με τον Will Smith αυτό που μου έμεινε (και ο λόγος που μου άρεσε) ήταν η τεράστια μηχανική αράχνη – τα υπόλοιπα απλώς δεν τα θυμάμαι.

Εχοντας στο νου τα παραπάνω, είναι λογικό να μου αρέσει οτιδήποτε έχει να κάνει με cyberpunk, steampunk και κατ’ επέκταση το παιχνίδι Cogs της Lazy 8 Studios. Και για να ξεκαθαρίσω τη στάση μου απέναντι στο παιχνίδι, δεν θα το βλέπατε στις σελίδες του περιοδικού, αν δεν μου άρεσε τόσο. Δεν έχει δίμετρες διαφημίσεις, δεν υπάρχει hype γύρω από το όνομά του, δεν προέρχεται από έναν γνωστό developer ούτε από publisher με παραφουσκωμένες τσέπες. Αυτό το review δεν είναι για να δείτε αν το hype γύρω από το παιχνίδι αξίζει, αλλά για να δείτε αν ένα σχετικά άγνωστο παιχνίδι που πραγματικά αξίζει, ταιριάζει για εσάς. Οπότε με λίγα λόγια, το Cogs μού αρέσει. Το πόσο και γιατί, στο κείμενο που ακολουθεί...

Γρανάζια και Puzzles

Τι εστί Cogs, όμως; Το Cogs είναι ένα καθαρόαιμο sliding puzzle game. Η πιο κοινή μορφή ενός sliding puzzle game είναι αυτή όπου έχετε μία εικόνα σπασμένη σε τετραγωνάκια τα οποία είναι τοποθετημένα σε τυχαία θέση σε ένα πλέγμα. Ενα από τα τετραγωνάκια είναι κενό, ώστε να μπορείτε να μετακινείτε τα διπλανά του. Ο σκοπός των εν λόγω παιχνιδιών είναι να βάλετε όλα τα τετραγωνάκια στη σωστή θέση.

Στο Cogs η βασική ιδέα είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι αντί για εικόνα θα πρέπει να φτιάξετε διάφορες κατασκευές, οι οποίες μπορεί να είναι απλές, όπως ένα κουδούνι, ή περίπλοκες, όπως ένα κινούμενο καρότσι. Μερικές κατασκευές δουλεύουν σε δύο διαστάσεις αλλά κάποιες άλλες – οι πιο ενδιαφέρουσες, όπως το καρότσι –σε τρεις. Για τη δημιουργία των κατασκευών έχετε έτοιμα τα υλικά μπροστά σας, απλώς – όπως στα κλασικά sliding puzzles – αυτά είναι σε τυχαία διάταξη. Θα πρέπει, λοιπόν, να τοποθετήσετε τα υλικά στη σωστή θέση, μετακινώντας πάντα ένα κουτί κάθε φορά. Μόλις βάλετε όλα τα υλικά στη σωστή θέση, η μηχανή θα ενεργοποιηθεί και θα περάσετε στο επόμενο puzzle, ενώ όσο πιο γρήγορα βρείτε ένα puzzle τόσο μεγαλύτερο μπόνους θα πάρετε.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά – και πολύ βαρετά – αν το μοναδικό στοιχείο του gameplay του Cogs ήταν αυτό. Ωστόσο, το ενδιαφέρον κομμάτι είναι η θέση των αντικειμένων: δεν υπάρχει κάποια προκαθορισμένη σωστή θέση που βρίσκεται μπροστά σας. Ξεκινώντας κάθε puzzle, το παιχνίδι σάς λέει τι πρέπει να κάνει η μηχανή. Το πώς θα το κάνει, το αφήνει σε εσάς. Ετσι, θα πρέπει όχι μόνο να βρείτε πώς θα βάλετε τα υλικά σε σωστή διάταξη, αλλά και ποια είναι αυτή. Μάλιστα, αρκετά puzzles έχουν πολλαπλές λύσεις και αν καταφέρετε να βρείτε λύση η οποία χρησιμοποιεί λιγότερα υλικά (είναι πιο “optimal”), το παιχνίδι σάς δίνει μπόνους. Πέρα από το normal (ή “Inventor”) mode του παιχνιδιού, υπάρχει και το challenge mode, στο οποίο προσπαθείτε να λύσετε τα puzzles είτε σε μικρό χρονικό διάστημα (time challenge mode) είτε μετακινώντας τα κομμάτια με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις μπορείτε (moves challenge mode). Προσωπικά προτιμώ το Inventor/normal mode, για να έχω ελευθερία κινήσεων – εξάλλου το παιχνίδι είναι ήδη αρκετά δύσκολο και χωρίς τα challenges – αλλά με το challenge mode προσφέρεται ένα είδος replayability.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
s
8787
%%
Ανάπτυξη:  Not Available
Έκδοση:  Not Available
Διάθεση:  Online
Είδος:  Platform
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  1.5GHz ή καλύτερο, 512MB RAM, DirectX 9 συμβα...