Γράφει ο Πέτρος Κυπραίος
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Τα τελευταία χρόνια η Codemasters μάς έχει αποδείξει ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των racing games, αφού αρκετοί τίτλοι που φέρουν την υπογραφή της είναι αφιερωμένοι στους τέσσερις τροχούς. Με πιο γνωστά τα TOCA Race Driver 3, Colin McRae DiRT, αλλά και το εξαιρετικό Race Driver GRID που κυκλοφόρησε πέρυσι, είναι εμφανές ότι η Codemasters γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο για να πατάει με δύναμη το πόδι στο γκάζι και να χαρίζει στην gaming community ποιοτικά racing games. Γι’ αυτό, λοιπόν, η εμφάνιση του πιο πρόσφατου τίτλου της, FUEL, θα ήταν πραγματικά απορίας άξιο εάν δεν μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Η νεότερη προσπάθειά της φέρει τη στάμπα του «πολλά υποσχόμενου» και παράλληλα χρησιμεύει ως το καλύτερο «ορεκτικό» για το πολυαναμενόμενο DiRT 2, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει κοντά στην εορταστική περίοδο.

Αλλωστε, πώς να μην αποκαλείς ένα project φιλόδοξο, από τη στιγμή που βασίζεται σε μία καθαρόαιμη open-ended φιλοσοφία και έναν κόσμο που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, εκτείνεται σε περισσότερα από 14.400 χιλιόμετρα! Ωστόσο, επειδή ως είθισται, οι πάντες και τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος (και από υποσχέσεις και μεγάλες προσδοκίες, άλλο τίποτε), στο review που ακολουθεί, πρόκειται να δούμε κατά πόσο το FUEL έχει το «καύσιμο» για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ή εάν απλώς πρόκειται για μία ακόμη υπέρμετρα φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία, παρά τις καλές διαθέσεις των δημιουργών του, ξεμένει, τελικά, από βενζίνη…

Fuel is pumping engines…

Το setting του παιχνιδιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εν αντιθέσει με ό,τι έχουμε συνηθίσει δεν αντλεί τη θεματολογία του από κάποιο υπαρκτό (ή μη) πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας, αλλά εστιάζει σε μία μετα-αποκαλυπτική γη, η οποία μαστίζεται από τις κλιματικές αλλαγές εξαιτίας των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι τυφώνες, οι ανεμοθύελλες, τα τσουνάμι, οι συχνές πυρκαγιές και οι αιφνιδιαστικές μεταβολές του καιρού καθιστούν το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ηπείρου ακατοίκητο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον εμφανίζεται μία νέα «ράτσα» οδηγών ταχύτητας (κάτι σαν τον Σκιάννη, ένα πράγμα), οι οποίοι είναι προετοιμασμένοι να τα δώσουν όλα, προκειμένου να κερδίσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους αλλά και τα στοιχεία της φύσης.

Επαθλό τους; Η ίδια η επιβίωση! Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορείτε να φανταστείτε ότι στο FUEL δεν πρόκειται να συναντήσετε ντελικάτα σπορ αμάξια που διαθέτουν αεροτομές και απαρτίζονται από ανθρακονήματα, καθώς το επίκεντρο είναι τα βαριά και ανθεκτικά off-road οχήματα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρόκειται να συναντήσετε από buggies μέχρι φορτηγά, SUV’s, μηχανές και γουρούνες ακόμη και hovercrafts, αφού το FUEL περιλαμβάνει 70 διαφορετικά οχήματα. Παράλληλα, ένα χαρακτηριστικό του στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε, είναι ότι ο κόσμος του FUEL βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα που έχουν παρθεί από δορυφόρο, γι’ αυτό στις οδηγικές περιηγήσεις τους οι παίκτες πρόκειται να συναντήσουν γνωστές περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Grand Canyon ή το Εθνικό Πάρκο Yosemite κ.ά. (όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όλες οι πραγματικές τοποθεσίες που συναντάμε στον τίτλο είναι διανθισμένες με ένα post-apocalyptic χρώμα).

Σίγουρα το concept του FUEL δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αφού είναι πρωτότυπο και εστιάζει στα πάντοτε λατρεμένα off-road vehicles. Σε γενικές γραμμές, εάν προσπαθούσαμε να το χαρακτηρίσουμε με μία πρόταση, αυτή θα ήταν: το Test Drive Unlimited (λόγω open-ended λογικής) συναντάει το Mad-Max (εξαιτίας του ιδιαίτερου χρώματος). Από τα πρώτα κιόλας λεπτά που ασχολήθηκα μαζί του, το ενδιαφέρον μου κέντρισε o ανοικτός και ελεύθερος κόσμος του, ο οποίος χωρίς αμφιβολία αποτελεί το μεγάλο ατού του και δικαιολογημένα είναι το πιο προβεβλημένο χαρακτηριστικό του. Κάθε racing event που συμβαίνει στον κόσμο του FUEL, είναι διαποτισμένο από τη free-roaming φιλοσοφία του παιχνιδιού, αφού οι παίκτες είναι απολύτως ελεύθεροι στην επιλογή του αγωνίσματος που θα λάβουν μέρος. Ας τα πιάσουμε, όμως, τα πράγματα καλύτερα από την αρχή: όσο βρίσκονται στο free-roam κόσμο, οι παίκτες μπορούν να θέσουν waypoints που θα τους βοηθήσουν να οδηγήσουν στην απεραντοσύνη της αμερικανικής γης. Οι ασχολίες τους αφορούν στη συλλογή bonuses και διαφόρων unlockables, τα οποία βελτιώνουν όχι μόνο την αισθητική, αλλά και την απόδοση του οχήματός τους.

Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να βρουν τα διάφορα camps τα οποία ξεκλειδώνουν νέα challenges και events, και αποτελούν τα σημεία όπου το ταλαιπωρημένο αμάξι τους μπορεί να «ξαποστάσει». Τα game modes του FUEL, χωρίς να διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, ξεχωρίζουν για την ποικιλία τους, αφού οι gamers έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε checkpoint races, καθώς και σε elimination και time trials που διακρίνονται για τις πολλές παραλλαγές τους. Αν και εκ πρώτης όψεως η ιδέα της ύπαρξης ενός free-roaming κόσμου σε ένα racing game μπορεί να θεωρηθεί ως μία ενδιαφέρουσα πρόταση, στην πράξη ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που αυτός ο κόσμος δεν «γεμίσει» σωστά από άποψη περιεχομένου και παράλληλα δεν δοθεί προσοχή στο νευραλγικό τομέα του level design, τότε μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο της άνευ λόγου και αιτίας άσκοπης οδήγησης. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στο FUEL, αφού σε αρκετές περιπτώσεις θα βρεθείτε να οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς έχετε έναν πραγματικό στόχο και, ακόμη χειρότερα, χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική ανταμοιβή. Αυτό και μόνο είναι ικανό να κάνει την ελεύθερη περιήγησή σας στον κόσμο του FUEL κουραστικά επίπονη και μονότονη, με τον παράγοντα «διασκέδαση» να γνωρίζει ελεύθερη πτώση, αφότου συμπληρώσετε αρκετές ώρες in-game. Οσο καλοσχεδιασμένο και καλαίσθητο αν είναι το τοπίο, η ατέρμονη περιπλάνηση είναι σίγουρα κάτι που κουράζει! Κρίνοντας από τα παραπάνω, σου έρχεται στο μυαλό η σκέψη ότι μερικές φορές η υπερβολική ελευθερία βλάπτει…

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
s
6868
%%
Ανάπτυξη:  Not Available
Έκδοση:  Codemasters
Διάθεση:  Dionic
Είδος:  Racing
Παίκτες:  16
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium D στα 3GHz (ή AMD Athlon 64 X2 3800+), 1GB...