Γράφει ο Πέτρος Κυπραίος
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Ισως να μην υπάρχουν πολλές περιοχές στο πλανήτη που να αναδίνουν ένα άρωμα τόσο ιδιαίτερο και μυστηριακό, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής. Αν και σήμερα η εν λόγω περιοχή συγκαταλέγεται στις πιο ταραγμένες στην υφήλιο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι στα αρχαία χρόνια σε εκείνα τα μέρη άκμασαν δεκάδες πανίσχυρες αυτοκρατορίες και διαμορφώθηκε ένας πολιτισμός αρκετά διαφορετικός σε σύγκριση με το δυτικό. Μπορεί σήμερα πολλές φορές να συνδέουμε την οριεντάλ κουλτούρα με το χορό της κοιλιάς, τα φαλάφελ και το ναργιλέ, στην πραγματικότητα, όμως, αυτή πρόκειται για μία μάλλον επιφανειακή προσέγγιση, αφού εάν ρίξουμε μία ματιά στην ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτισμός δανείστηκε και ταυτόχρονα δάνεισε πολλά στοιχεία του στο δυτικό τρόπο σκέψης. Αυτό το ξεχωριστό «δάνειο» αποτελεί το κεντρικό concept του Anno 1404, του νέου τίτλου της δημοφιλούς σειράς, η οποία ήδη έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια ύπαρξης και έχει αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό. Αναμφίβολα, τα προηγούμενα Anno, παρά τα μικροπροβλήματα τους, μας είχαν αφήσει θετικές εντυπώσεις και στις επόμενες σελίδες θα δούμε κατά πόσο το Anno 1404 είναι σε θέση να συνεχίσει αυτή τη θετική παράδοση.

Η Δύση συναντάει την Ανατολή

Το Anno 1404 μάς ταξιδεύει χρονολογικά στον 15ο αιώνα, με τον κόσμο του να αποτελεί ουσιαστικά ένα μείγμα ιστορικών και φανταστικών στοιχείων. Ο τίτλος της Blue Bytes εστιάζει στις σχέσεις ανάμεσα σε δύο φανταστικές αυτοκρατορίες που εκπροσωπούν τη Δύση και την Ανατολή (Occident και Orient αντίστοιχα). Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός νεαρού φεουδάρχη άρχοντα, ο οποίος καλείται να εκτελέσει το θέλημα του μονάρχη του, επεκτείνοντας το βασίλειό του σε νέες αχαρτογράφητες εκτάσεις, που αναμένεται στο μέλλον να ωφελήσουν σημαντικά στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η αιφνιδιαστική ασθένεια του μονάρχη έρχεται για να περιπλέξει την κατάσταση και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο του Occident και σε αυτό του Orient χειροτερεύουν διαρκώς. Η σταυροφορία εναντίον της Ανατολής δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την κορυφή του παγόβουνου, με τον παίκτη να βρίσκεται εν μέσω “διασταυρωμένων πυρών” και να πραγματοποιεί ανορθόδοξες συμμαχίες ακόμη και με άτομα που πριν θεωρούσε άσπονδους εχθρούς του. Μέσω της υπόθεσης του Anno 1404 επιχειρείται να αναδειχθεί η συνένωση των δύο διαφορετικών πολιτισμών, κάτι αρκετά ενδιαφέρον και πρωτότυπο ως θέμα.

Το Anno 1404 δεν χαλάει τη πετυχημένη συνταγή της γνωστής σειράς, αφού και αυτό είναι ένα city-building strategy, το οποίο βασίζεται περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη, στη διπλωματία και στο εμπόριο, παρά στην κατάκτηση μέσω πολεμικών μεθόδων και τακτικών. Αν και το στρατιωτικό σκέλος δεν απουσιάζει, η παρουσία του είναι ελάχιστη, αφού το focus για μία ακόμη φορά είναι η οικονομία. Μπαίνοντας στο κεντρικό μενού του τίτλου, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από δύο διαφορετικά gameplay modes. Από τη μία υπάρχει το Campaign, το οποίο προσφέρει μία καθαρόαιμη objective-based και γραμμική εμπειρία παιχνιδιού. Εδώ ακολουθείτε το σενάριο του παιχνιδιού, λαμβάνοντας μέρος σε scenarios τα οποία είναι καλοσχεδιασμένα και σας βοηθούν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο του. Οσον αφορά στο δεύτερο gameplay mode (Continuous), τα πράγματα είναι πολύ πιο ελεύθερα, αφού εδώ το παιχνίδι μετατρέπεται σε ένα καθαρόαιμο sandbox game, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενέργειες και τις στρατηγικές που θα ακολουθήσετε. Εάν το Anno 1404 αποτελεί τη πρώτη επαφή σας με τίτλο της σειράς, θα σας προτείναμε να ασχοληθείτε με το Campaign, καθώς έτσι θα διευκολυνθείτε περισσότερο στο να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού (το manual, άλλωστε, δεν βοηθάει πολύ και τα πρώτα scenarios αποτελούν το καλύτερο tutorial).

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8383
%%
Ανάπτυξη:  Blue Byte Software
Έκδοση:  Ubisoft
Διάθεση:  Not Available
Είδος:  Strategy
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Intel Pentium 4 στα 3GHz, 1 GB RAM, κάρτα γραφι...