Αρχή > PCM Reviews > Action > Resident Evil 5
Gears of evil

Καλά τα ωραία γραφικά και ο ατμοσφαιρικός ήχος, ευπρόσδεκτος ο ομαλός χειρισμός, αλλά το gameplay είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Το Resident Evil 5 έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα ώστε να επιτρέπει (και να ενθαρρύνει!) το co-op παιχνίδι, καθώς η Sheva θα σας συνοδεύει σε όλη την πορεία της κεντρικής ιστορίας – μάλιστα, όλο το στυλ του παιχνιδιού θυμίζει έντονα το Gears of War (δείτε και το σχετικό πλαίσιο). Με βάση το προηγούμενο του RE 4, περιμέναμε ότι σε κάποιο σημείο οι δρόμοι των δύο πρωταγωνιστών θα χώριζαν και θα υπήρχε η ευκαιρία για solo μάχη, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η επιλογή αυτή έχει δύο όψεις, μία θετική και μία αρνητική. Από τη μία, η συνεχής παρουσία ενός συμμάχου αφαιρεί μέρος της έντασης και της ατμόσφαιρας τρόμου, καθώς δεν υπάρχει η αίσθηση της απόλυτης μοναξιάς εναντίον των zombies. Από την άλλη, η προσθήκη και δεύτερου χαρακτήρα δίνει μία νέα διάσταση στο gameplay, αφού θα πρέπει να μοιράζεστε όλα τα αντικείμενα, τα όπλα και τα πυρομαχικά που βρίσκετε, ενώ οφείλετε να έχετε στο νου σας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το… έτερον ήμισυ: αν πεθάνει στα χέρια των zombies, τότε… Load Game!

Η Α.Ι. της Sheva δεν είναι άψογη και μερικές φορές έχει την τάση να σας κλείνει το δρόμο ή να χρησιμοποιεί αφειδώς πολύτιμες προμήθειες, αλλά είναι σαφώς πιο χρήσιμη από την Ashley του RE 4 και δεν θα σας σπάσει τα νεύρα με συνεχείς κραυγές τύπου “HEEEEEELP! LEEOOOOOOOON!” – αφήστε που μπορεί να σας σώσει από το θάνατο αν η ενέργειά σας πέσει στο μηδέν. Προφανώς, η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε κάποιον άνθρωπο για συμπαίκτη, όπου το gameplay πραγματικά απογειώνεται και η διασκέδαση χτυπάει «κόκκινο»! Συμπαίκτες μπορείτε να βρείτε σε LAN και on-line (δεν υπάρχει split-screen), αν και το σύστημα που χρησιμοποιείται, είναι το καταραμένο Games For Windows – αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τη δημιουργία οn-line λογαριασμού, ρίξτε μία ματιά στην «Αλληλογραφία» του προηγούμενου τεύχους. Εκτός από την κεντρική ιστορία, υπάρχει για να ασχοληθείτε το Mercenaries Mode, μία σειρά από επίπεδα όπου ο στόχος σας είναι να πετύχετε το υψηλότερο score σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μία αποκλειστική προσθήκη για την PC έκδοση είναι το No Mercy, παραλλαγή του Mercenaries με ΠΟΛΥ περισσότερα zombies να σας επιτίθενται απ’ όλες τις μεριές. Καταιγιστικό!

Η έμφαση στο co-op δεν είναι η μόνη αλλαγή στο παιχνίδι. Ο ρυθμός της δράσης είναι αρκετά πιο γρήγορος από το Resident Evil 4, οι γρίφοι είναι πλέον ελάχιστοι σε ολόκληρη τη διάρκεια και τα επίπεδα είναι, ως επί το πλείστον, γραμμικά, οπότε δεν απαιτείται εξερεύνηση των περιοχών. Υπάρχει, πλέον, και cover system που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εναντίον οπλισμένων αντιπάλων. Ολες αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσιογνωμίας και της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού, από survival horror σε καθαρόαιμο action game με survival πινελιές, που συνίστανται στην αδυναμία των χαρακτήρων να κινούνται και να πυροβολούν ταυτόχρονα, αλλά και στην περιορισμένη ποσότητα πυρομαχικών που βρίσκετε. Το gameplay φαίνεται να έχει «διυλιστεί», ώστε να απομακρυνθούν τα στοιχεία που καθυστερούσαν άσκοπα την εξέλιξη και να προκύψει ένα πολύ πιο «γεμάτο» παιχνίδι, με ελάχιστα – έως καθόλου – κενά σημεία. Η συνολική του διάρκεια είναι κάπως μικρότερη από αυτή του Resident Evil 4, αλλά η δράση είναι καταιγιστική σε όλες τις περιπτώσεις και οι σκηνές δράσης είναι απίστευτα εντυπωσιακές. Το ανελέητο shooting διανθίζουν οι melee κινήσεις που μπορείτε να κάνετε σε κοντινή απόσταση, που εξοικονομούν και πυρομαχικά! Η δράση δεν σταματά ούτε στις cutscenes, αφού υπάρχουν τα γνωστά quick-time events (στιγμές που θα πρέπει να πατήσετε γρήγορα ένα συνδυασμό πλήκτρων για να αποφύγετε το θάνατο).

Εντάξει, το Resident Evil 5 φαίνεται να εγκαταλείπει εν μέρει τις καταβολές των προγόνων του, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα φο-βε-ρό action/survival game που θα εντυπωσιάσει όλους όσοι ασχοληθούν με αυτό. Εχει το πολύ σπάνιο προσόν να προκαλεί τον παίκτη να το παίξει από την αρχή για να τελειοποιήσει την τεχνική του, χωρίς να υπολογίζουμε τη δυνατότητα για on-line co-op, τα πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας, το Mercenaries/No Mercy mode και όλα τα καλούδια που μπορείτε να ξεκλειδώσετε. Τα ελαττώματά του είναι ήσσονος σημασίας: κάποιοι εχθροί που επανεμφανίζονται από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, η έλλειψη split-screen, το μπελαλίδικο inventory, αυτά. Λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι το Resident Evil 5 είναι από τα καλύτερα action games της χρονιάς. Αγοράστε το, απολαύστε το, «λιώστε» στο παιχνίδι μόνοι σας ή με τους φίλους σας, ρουφήξτε κάθε στιγμή από την κορυφαία έκδοση ενός κορυφαίου παιχνιδιού.

Η μετάλλαξη του RE
 
Οι αφοσιωμένοι fans της σειράς θα έχουν αντιληφθεί τη στροφή σε πιο action ρυθμό που ξεκίνησε από το Resident Evil 4. Τα πρώτα τρία παιχνίδια ανήκαν ξεκάθαρα στο είδος των survival horror, που συνήθως περιλαμβάνει – εκτός από τη μάχη - αργό ρυθμό, υποβλητική ατμόσφαιρα και διάφορα puzzles. Ενώ το Resident Evil 4 κατάφερε να κρατήσει μία σχετική ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο στυλ, εμπλουτίζοντας την περιήγηση και τα puzzles με δυνατές σκηνές μάχης, το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα action games, ελαχιστοποιώντας τους γρίφους και προσθέτοντας λειτουργίες, όπως το cover system. Πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σειράς συνεχίζουν να δίνουν το «παρών», π.χ., οι εχθροί που κινούνται αργά, τα περιορισμένα πυρομαχικά, η ανικανότητα των πρωταγωνιστών να κινούνται και να επιτίθενται ταυτόχρονα – είναι φανερό, πάντως, ότι οι σχεδιαστές του Resident Evil 5 παρατήρησαν το Gears of War και δανείστηκαν κάποια στοιχεία από αυτό. Μπορεί οι φανατικοί των survival horror να προτιμούσαν κάτι πιο πιστό σε όσα προηγήθηκαν, αλλά το παιχνίδι παραμένει άξιο μέλος της οικογένειας των RE.

Τρισδιάστατος τρόμος (by NikolasFigaro)

Το νέο Resident Evil άργησε να φτάσει στα ταπεινά PCs μας και πέρα από το βελτιωμένο τεχνικό τομέα, κάποιος – εύλογα - θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί να προτιμήσει την PC έκδοση. Αλλωστε με μία πρόχειρη ματιά, δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο σε κάποιον που ήδη έχει ασχοληθεί με το παιχνίδι, όπως η αφεντιά μου. Χε, πόσο λάθος έκανα…

3D, κυρίες και κύριοι. Το Resi 5 αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των τίτλων που υποστηρίζονται από το νέο 3D vision της nVidia και αποτελεί ενδεχομένως το απόλυτο showcase για την επίδειξη δύναμης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πραγματικά, με την χρήση του stereoscopic 3D, το παιχνίδι μεταμορφώνεται άρδην, απογειώνεται και (κυριολεκτικά) δίνει μία νέα διάσταση στη εμπειρία που θα ζήσετε!

Μολονότι είχα τελειώσει το Resi 5 στο Χβοχ 360, με το που απέκτησα το πακέτο της nVidia, είπα να αρχίσω τον εν λόγω τίτλο στο PC , για να δω προς τι όλος ο ντόρος. Ω, Θεοί του gaming! Από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσετε το Resi σε 3D, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε κι εσείς σε έναν σκονισμένο δρόμο ενός αφρικανικού χωριού, με μοναδική αίσθηση του βάθους στο οπτικό πεδίο σας. Οι κάτοικοι που περνάνε από δίπλα σας, μοιάζουν να είναι τόσο κοντά που… θα απλώσετε το χέρι σας για τους ακουμπήσετε, ενώ όσοι χαρακτήρες βρίσκονται στο βάθος, φαίνονται να βρίσκονται ακόμη πιο μακριά. Γενικά δίνεται μία αψεγάδιαστη αίσθηση του χώρου.

Και όταν πλέον αρχίσει ο τρόμος, θα ψάχνετε να βρείτε κάπου να κρυφτείτε! Τα “zombies” που ορμάνε κατά πάνω σας, θα σας κάνουν να κολλήσετε στην καρέκλα σας, ενώ το αίμα θα πετάγεται από τα θύματά σας με τρόπο ρεαλιστικό, θυμίζοντας σιντριβάνι. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά “out of screen” effects, όπως όταν σας πετάνε κάποιο τσεκούρι, το οποίο φαίνεται να βγαίνει και εκτός οθόνης και να έρχεται καταπάνω σας. Απλώς απίστευτη εμπειρία. Οι δε cut-scenes είναι και αυτές συγκλονιστικές. Δεν νιώθετε ότι παρακολουθείτε κάποιο video, αλλά θα πιστέψτε ότι κι εσείς βρίσκεστε εκεί, σε μία γωνία τρέμοντας, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα μπροστά στα μάτια σας.

Οπότε, καλοί μου μαθητές, να γνωρίζετε το εξής αξίωμα: Resident Evil 5 + 3D Vision = Gaming Heaven.

- Νίκος “NikolasFigaro” Κάκκος

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
j0hn
Κανένα Adventure στοιχείο πλέον, έγινε καθαρά action. Αν θέλετε Zombie action, καλύτερα παίξτε το Left4Dead.
28/12/2009 23:46
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Capcom
Έκδοση:  Capcom
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Action
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Intel Pentium D/AMD Athlon X2 ή κ...