Αρχή > PCM Reviews > Action > Resident Evil 5
Γράφει ο Αλέξανδρος Γκέκας
Απο το τεύχος 241 του PCMaster

Κατά τη διάρκεια της αρχικής ενασχόλησης του υπογράφοντος με τη single player campaign του Resident Evil 5, κάπου στα μέσα του Chapter 5, συνέβη το αδιανόητο: ο σκληρός δίσκος πρέπει να μολύνθηκε από τον T-Virus, γιατί έβγαλε μία άναρθρη κραυγή – ευτυχώς δεν πέταξε πλοκάμια - και εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο, συμπαρασύροντας στο χαμό και τα πολύτιμα saves του παιχνιδιού. Αυτό, βεβαίως, σήμαινε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω το παιχνίδι από το μηδέν, διασχίζοντας ξανά ένα σημαντικό κομμάτι του single player. Αγγαρεία; Οχι, καθόλου! Οταν έχεις στα χέρια σου ένα παιχνίδι τέτοιας ποιότητας, κάθε στιγμή ενασχόλησης με αυτό αποτελεί πραγματική απόλαυση.

Το Resident Evil 5 παρουσιάζει ένα μεγάλο comeback που θα ικανοποιήσει τους «παλαίουρες» της σειράς. Ο Chris Redfield επιστρέφει σε πρωταγωνιστικό ρόλο για πρώτη φορά μετά το αρχικό παιχνίδι (χωρίς να υπολογίζουμε τις διάφορες παράπλευρες κυκλοφορίες), εμφανώς πιο γυμνασμένος και «φουσκωμένος» - ας ελπίσουμε ότι τα zombies δεν θα ζητήσουν… doping control στο τέλος του παιχνιδιού. Ως ιδρυτικό στέλεχος και πράκτορας της BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance, σαφώς λιγότερο cool από το S.T.A.R.S., αλλά «τρώγεται»), ο Chris έχει το βαρύ φορτίο της έρευνας και εξουδετέρωσης απειλών που έχουν να κάνουν με το βιολογικό πόλεμο. Η καταδίωξη ενός εμπόρου όπλων τον οδηγεί στα σκονισμένα σοκάκια της περιοχής Kijuju στην Αφρική, όπου θα πρέπει να συνεργαστεί με την τοπική πράκτορα της BSSA, Sheva Alomar, για να εμποδίσει την εξάπλωση επικίνδυνων ιών.

Δυστυχώς γι’ αυτόν και για τη συνεργάτη του, η άφιξή τους είναι ολίγον τι καθυστερημένη και ο τοπικός πληθυσμός έχει ήδη αρχίσει να νιώθει τα… παρελκόμενα της έκθεσης στην απειλή των Plagas (τα παράσιτα που γνωρίσαμε στο Resident Evil 4). Στην πορεία του παιχνιδιού η μόλυνση θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πολλά πρόσωπα από το παρελθόν του Chris θα επανέλθουν στο προσκήνιο και η επερχόμενη απειλή θα ξεπεράσει τα όρια της Αφρικής, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλου του κόσμου. Το σενάριο κυλά με γρήγορο ρυθμό, οι αποκαλύψεις είναι συχνές (αν και το «μεγάλο μυστήριο» σχετικά με την ταυτότητα ενός μασκοφορεμένου ατόμου είναι εξαρχής προφανές) και το σύνολο παιχνιδιού και δράσης είναι ιδιαίτερα συμπαγές, δηλαδή, οι ενέργειές σας γίνονται πάντα σε συνάρτηση με την προώθηση της ιστορίας. Οι «φρέσκοι» οπαδοί της σειράς ενδέχεται να δυσκολευτούν στην κατανόηση όλων των δρωμένων, γιατί αρκετοί από τους πρωταγωνιστές επανέρχονται από προηγούμενα Resident Evil. Τη λύση δίνουν οι φάκελοι που ξεκλειδώνετε προχωρώντας στο παιχνίδι, οι οποίοι περιέχουν αναλυτικό βιογραφικό για όλους τους βασικούς χαρακτήρες. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, μία γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εξιλέωση!

Το Resident Evil 4 έχει μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα προχειροφτιαγμένης έκδοσης, καθώς χρειάστηκε να κυκλοφορήσει patch για να προστεθούν ουσιώδη στοιχεία στα γραφικά, όπως το lighting system και διάφορα άλλα εφέ! Η υποστήριξη του ποντικιού ήταν, απλώς, ανύπαρκτη, και χρειάστηκε να επέμβουν τελικά οι modders για να ενσωματωθεί μία τόσο απλή λειτουργία στο παιχνίδι. Η Capcom φαίνεται πως πήρε κατάκαρδα την έντονη κριτική που της ασκήθηκε για εκείνη την περίπτωση και από τότε ανέλαβε εσωτερικά την επιμέλεια των εκδόσεων για PC, αντί να τις αναθέτει σε τρίτα studios. Ετσι, μετά την ποιοτική έκδοση του Devil May Cry 4 και την εξίσου προσεγμένη του Street Fighter 4, η εταιρεία παρουσιάζει μία σχεδόν άψογη έκδοση του Resident Evil 5, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ο PC gamer θεωρεί απαραίτητα. Πρώτα και κύρια, η απόδοση της μηχανής γραφικών είναι εντυπωσιακή. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο πλαίσιο “Performance Report”, αλλά οι κάτοχοι στοιχειωδώς σύγχρονων μηχανημάτων (ακόμη και τετραετίας) μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να απολαύσουν τα πολύ όμορφα και λεπτομερή γραφικά του παιχνιδιού.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στη σειρά των Resident Evil βλέπουμε να επιδεικνύεται πραγματική προσοχή στις ιδιαιτερότητες του χειρισμού με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η χρήση του mouse υποστηρίζεται σε όλο το παιχνίδι τόσο για τη στόχευση όσο και για την πλοήγηση στα διάφορα μενού. Οι ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε, έχουν αντιστοιχιστεί ιδανικά στα υπάρχοντα πλήκτρα, με τρόπο που θα γίνει αμέσως «δεύτερη φύση» για τον PC gamer. Σηκώνετε το όπλο σας κρατώντας πατημένο το δεξί κουμπί του ποντικιού και πυροβολείτε με το αριστερό. Η χρήση του μαχαιριού γίνεται με τη spacebar, η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον έχει οριστεί στο F και το inventory στο Ε. Φυσικά, η κίνηση γίνεται με τα πατροπαράδοτα πλήκτρα WSAD. Με λίγα λόγια, ο χειρισμός έχει προσαρμοστεί άψογα στις ανάγκες των PCs και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε gamepad, αν και διατηρείται η σχετική επιλογή. Μετά την προφανή χρησιμότητα του mouse για την ακριβή στόχευση των εχθρών, η δεύτερη πιο σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα για επιλογή των όπλων άμεσα με hotkeys, χωρίς να απαιτείται η είσοδος στο inventory και η χρονοβόρος διαδικασία της επιλογής. Το inventory του χαρακτήρα σας έχει εννέα θέσεις, η καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα αριθμητικό πλήκτρο. Αν τοποθετήσετε, για παράδειγμα, το πιστόλι στην πρώτη θέση, αρκεί το πάτημα του πλήκτρου «1» για να το επιλέξετε αυτόματα! Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια (δάκρυα συγκίνησης)! Μια τόσο απλή προσθήκη, που δεν νομίζουμε ότι χρειάστηκε ιδιαίτερο χρόνο για να υλοποιηθεί από τους developers, είναι αρκετή για να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη συνολική εμπειρία και να επιταχύνει το ρυθμό του παιχνιδιού, χωρίς το σπαστικό «μπες-βγες» στο μενού κάθε λίγο και λιγάκι. Μια που πιάσαμε αυτό το θέμα, το inventory είναι το μοναδικό στοιχείο που ήθελε λίγη ακόμη δουλειά, καθώς οι αγοραπωλησίες αντικειμένων θέλουν αρκετά κλικ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά τα όπλα καταλαμβάνουν μία μόνο θέση το καθένα, οπότε μπορείτε να κουβαλήσετε αρκετά χωρίς να χρειάζεται να παίζετε… Tetris με τις θέσεις της βαλίτσας σας (σύνηθες... “mini-game” στο Resident Evil 4).

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
j0hn
Κανένα Adventure στοιχείο πλέον, έγινε καθαρά action. Αν θέλετε Zombie action, καλύτερα παίξτε το Left4Dead.
28/12/2009 23:46
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Capcom
Έκδοση:  Capcom
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Action
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Επεξεργαστής Intel Pentium D/AMD Athlon X2 ή κ...