Αρχή > PCM Reviews > MMOs > Champions Online
Ναι μεν, αλλά...

Πολλές είναι οι λειτουργίες που υπάρχουν, αλλά χρειάζονται ακόμη αρκετή δουλειά για να τελειοποιηθούν. Υπάρχουν Supergroups, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα του CoH - φαντάζομαι ότι θα είναι ένα ακόμη πράγμα στην “to-do list”. Θα βρείτε επίσης έναν Crime Computer που ψάχνει τον κόσμο για να βρει αποστολές που σας έχουν ξεφύγει, αλλά και πάλι έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με παίκτες που έχουν ξεμείνει από αποστολές και δυσκολεύονται να ανέβουν levels (στα 17-18 και 30-31, συγκεκριμένα). Το περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι μετά βίας ικανοποιητικό, με 5 μόνο ζώνες (τις δύο από αυτές θα τις βρείτε από το 30ό επίπεδο και μετά). Δεν μπορώ να αναφέρω πολλά για το end-game περιεχόμενο του παιχνιδιού ακόμη, καθώς αυτή είναι η πρώτη επαφή, αλλά υπάρχουν στοιχεία για διάφορες ιδέες. Για παράδειγμα, στο 25ο επίπεδο, σχεδιάζετε τον προσωπικό σας εχθρό, τη νέμεση του ήρωά σας, τον οποίο θα πρέπει να νικήσετε σε κάποιες ειδικές αποστολές ή σε σημεία όπου εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς να τον περιμένετε! Στα τελευταία επίπεδα, θεωρητικά, θα έχετε κι άλλους τέτοιους προσωπικούς υπερ-κακούς που θα αντιμετωπίζετε πού και πού σε πριβέ αναμετρήσεις.

Το PvP δεν το έχω αναφέρει, γιατί είναι σε εμβρυακό στάδιο: υπάρχουν μόνο μικρές αρένες για «χύμα» deathmatches που δίνουν κάποια rewards, αλλά καθώς δεν υπάρχει balance μεταξύ των powerframes και των ικανοτήτων, αλλά και «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται οι powergamers, είναι πραγματικά χαοτικό και δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος για πολύ. Τέλος, υπάρχει και η υποδομή για micro-transactions, όπου θα μπορείτε να αγοράζετε πράγματα: η Cryptic έχει δεσμευτεί ότι πρόκειται μόνο για έξτρα υπηρεσίες και slots για χαρακτήρες, pets και μπιχλιμπίδια, που δεν δίνουν πλεονέκτημα σε έναν χαρακτήρα μέσα στο παιχνίδι. Crafting έχουμε, αλλά κι αυτό βρίσκεται ακόμη σε βασικό επίπεδο. Στις πρώτες κιόλας ζώνες, θα σας εξηγηθεί η όλη διαδικασία του crafting και θα επιλέξετε σε ποια από τις 3 βασικές «τέχνες» θα ειδικευτείτε: Arms, Science, Mystical (καθεμία ευνοεί περισσότερα κάποια stats). Αν μετά το μετανιώσετε, μπορείτε να αλλάξετε, αλλά θα ξεκινήσετε από το μηδέν στη νέα τέχνη. Δυστυχώς, γίνεται μόνο μία επιφανειακή εισαγωγή και δεν εξηγούνται σωστά οι λεπτομέρειες του συστήματος. Το harvesting των πρώτων υλών δίνει δυσανάλογα πολλά skill points, ενώ η ιδέα της «αποσυναρμολόγησης» περισσευούμενων αντικειμένων για να φτιάξετε πρώτες ύλες είναι καλή, αλλά συχνά γεμίζετε με υλικά που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Η βάση είναι στέρεα, αλλά το crafting σίγουρα θέλει λίγη δουλίτσα ακόμη.

Το CO χρησιμοποιεί σύστημα με έναν κεντρικό server (ο οποίος είναι στις ΗΠΑ δυστυχώς) και πολλά shards, όπου κάθε ζώνη λειτουργεί σε ξεχωριστό instance των 10 ως 100 ατόμων. Σημειώστε ότι με αυτό το σύστημα υπάρχουν loading screens, κάτι που παραδοσιακά αποφεύγουν οι developers που θέλουν έναν τεράστιο, seamless κόσμο χωρίς διακοπές. Οπως με κάθε απόφαση στο design, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: λιγότερος κόσμος (ή, τέλος πάντων, όχι 1.000 άτομα σε μία πόλη), κάνουν το παιχνίδι πιο ελαφρύ και γρήγορο. Από την άλλη, ένα ΜΜΟ έχει να κάνει με τον κόσμο, με το immersion ότι βρίσκεσαι σε μία πόλη με εκατοντάδες άλλους ήρωες, όχι μία γειτονιά που βλέπεις 20 άτομα να κόβουν βόλτες.

Το CO έχει τα κενά του και σίγουρα θα μπορούσε να είχε μείνει στο «γκαράζ» για 2-3 μήνες ακόμη. Θεωρώ, όμως, ότι αν το στηρίξει η Cryptic, μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει και ότι η βαθμολογία που βλέπετε είναι ένα minimum. Oπως είναι αυτή τη στιγμή, θα σας κρατήσει σίγουρα για 1 μήνα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν updates και content patches στο μεσοδιάστημα. Aν σας άρεσε το City of Heroes/Villains, τότε σίγουρα θα σας αρέσει και το CO, αφού ουσιαστικά είναι ένα πιο εξελιγμένο sequel - αν είστε κλασικός fantasy player, το ΜΜΟ του μήνα είναι σε άλλη σελίδα. Αν δεν σας ελκύει η κουλτούρα των υπερ-ηρώων, πάντως, συνιστώ επιφύλαξη προς το παρόν.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7474
%%
Ανάπτυξη:  Cryptic Studios
Έκδοση:  Atari
Διάθεση:  Atari Hellas
Είδος:  MMOs
Παίκτες:  Not Available
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  επεξεργαστής 2.5GHz Single Core η 1.8GHz Dual C...