Γράφει ο Μάνος
Απο το τεύχος 241 του PCMaster

Ολοι, ή τουλάχιστον οι παλαιότεροι από εμάς, ξέρουμε και θυμόμαστε τι συνέβη προ επτά ετών με τον περιβόητο νόμο 3037 και τις arcades αίθουσες, ή «ηλεκτρονικά» ή «ουφάδικα» όπως ήταν μερικές από τις ονομασίες αυτών. Ο νόμος τα έθαψε για πάντα, αφήνοντάς τα ως γλυκιά ανάμνηση στο μυαλό όλων μας. Ή μήπως… δεν είναι ακριβώς έτσι;

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι ανάμεσά μας που δεν ξέχασαν ποτέ. Αφού δεν μπορούσαν πλέον οι ίδιοι να πάνε στα ηλεκτρονικά, θα… τα έφερναν σπίτι τους!! Εδώ αρχίζουν, λοιπόν, να κάνουν την εμφάνισή τους οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Και είτε μιλάμε για αναπαλαιωμένες καμπίνες-νανάκια (οι μισού ύψους καμπίνες), είτε για mini (bar-top) καμπινάκια, είναι όλες τους αξιολογότατες προσπάθειες! Η αλήθεια είναι ότι αν… καρφωθεί στο μυαλό κάποιου η ιδέα αυτή κι αποφασίσει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο, δηλαδή όχι αυτόν της απευθείας αγοράς έτοιμης καμπίνας από το εξωτερικό -κάτι που είναι, άλλωστε, πανάκριβη περίπτωση (κόστος άνω των 3.000 ευρώ, χωρίς τα -τεράστια λόγω βάρους- έξοδα μεταφοράς!)- αλλά της κατασκευής από την αρχή, θα χρειαστεί κόπος, αναζήτηση, κάποιες απαραίτητες μόντες, τρέξιμο, πληροφόρηση για το όλο εγχείρημα.

Emulator's corner - Αν και… όχι ακριβώς retro, αλλά επειδή μάλλον ενδιαφέρει πολλούς φίλους, να πούμε ότι ο γνωστός emulator PCSX2 για το Playstation 2 συνεχίζει να κάνει άλματα προόδου, φτάνοντας αισίως στην έκδοση 1888 (beta). Για όποιον ίσως νομίζει ότι η εξομοίωση του PS2 είναι σε… εμβρυακό στάδιο ακόμη, θα αναφέρω ενδεικτικά ότι έτρεξα χωρίς προβλήματα τα Tekken III, Crash Bandicoot III και Marvel vs Capcom 2.

Η περίπτωση του φίλου Σπύρου (dkssprs), από το retromaniax.gr, ο οποίος ξεκίνησε να φτιάξει από το μηδέν ένα bar-top καμπινάκι, είναι χαρακτηριστική. Εχοντας ως καρδιά της καμπίνας ένα PC, φυσικά, αρχικά σχεδίασε σε πατρόν τις πραγματικές διαστάσεις του bar-top με τη βοήθεια σχεδίων που βρήκε στο Διαδίκτυο (στη διεύθυνση http://www.koenigs.dk/mame/eng/stepweecade.htm μπορείτε κι εσείς να δείτε όλη τη διαδικασία από την οποία εμπνεύστηκε ο Σπύρος). Στη συνέχεια, έδωσε τα σχέδια αυτά σε ξυλουργό, ο οποίος του έκοψε τα ξύλα σε mdf υλικό, αλλά και σε βιοτεχνία επεξεργασίας σιδήρου, όπου του έφτιαξαν τη μεταλλική πλακέτα-βάση για τα κουμπιά και τους μοχλούς, με τις απαραίτητες τρύπες. Αυτά τα προμηθεύτηκε από το εξωτερικό (υπάρχει τεράστια ποικιλία πραγματικά), ενώ η οθόνη που διάλεξε ήταν αυστηρά TFT-LCD, για να χωρέσει στην καμπίνα, με ρεύμα απευθείας από το τροφοδοτικό μάλιστα, ούτως ώστε η καμπίνα να έχει μόνο ένα καλώδιο ρεύματος. Αφού έγινε η συναρμολόγηση με πολύ προσεκτικό κάρφωμα των ξύλων μεταξύ τους, αυτά περάστηκαν βερνίκι, βάφτηκαν με σουρφασέρ, τρίφτηκαν και ακολούθησε πάλι πέρασμα με σουρφασέρ. Τέλος, έγινε το απαραίτητο βάψιμο με λάκα γυαλιστερή και μετά ο Σπύρος έβαλε τα αυτοκόλλητα στο καμπινάκι του. Παρόμοιες περιπτώσεις ακολούθησαν στη συνέχεια, με ένα εκπληκτικό MK4 themed bar-top καμπινάκι να παρουσιάζεται λίγο καιρό αργότερα! Στη διεύθυνση http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=7663 θα δείτε αναλυτικά όλη την πορεία της διαδικασίας.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
akmakas
Ωραίο το κείμενο Μάνο θα συμφωνήσω μαζί σου..Λογικά έτσι όπως πάει το πράμα σε λίγα χρόνια όλοι θα έχουν μια καμπίνα σπίτι τους..Αφού υπάρχουν μεγέθη που να βολεύουν στον κάθε ένα..Καλό το mame αλλά με μια καμπίνα καταλαβαίνεις πραγματικό retro arcade gaming...Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιαχτεί ένα τέτοιο..Με λίγη μελέτη όλα μπορούν να γίνουν..Σχέδια υπάρχουν άφθονα στο internet και ξυλουργοί μπόλικοι για να μας τα κόψουν..
08/05/2011 09:16
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum