Γράφει ο Κώστας Μιχαλόπουλος
Απο το τεύχος 240 του PCMaster

Η “ιστορία” του Wolfenstein ξεκίνησε το 1981, στον Apple II, από τη Muse Software και τον Silas Warner. Πάνω στη βασική ιδέα αυτού του παιχνιδιού, η id Software, έντεκα χρόνια αργότερα, δημιούργησε το Wolfenstein 3D, δημιουργώντας το πρώτο επιτυχημένο εμπορικό FPS (έξι μήνες πριν από το Wolfenstein 3D, είχε δημιουργήσει το Catacomb 3-D, το οποίο, όμως, ήταν διαθέσιμο μόνο στους συνδρομητές της Soft-Disk και δεν είχε μεγάλη απήχηση). Μετά το Wolfenstein 3D ακολούθησε το prequel του, Spear of Destiny. Εννέα χρόνια μετά, η Gray Matter κυκλοφορεί το Return to Castle Wolfenstein που επαναπροσδιορίζει (κοινώς, κάνει “reboot”) το παιχνίδι και γνωρίζει αρκετή επιτυχία. Φέτος, μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές, η Activision κυκλοφορεί το – σκέτο - Wolfenstein της Raven Software, το οποίο είναι το τελευταίο παιχνίδι στη σειρά. Από την παραπάνω ιστορική αναδρομή είναι αντιληπτό πως το Wolfenstein κουβαλάει ένα βαρύ όνομα, όντας από τα παλαιότερα franchises στον κόσμο της βιομηχανίας παιχνιδιών. Το αν καταφέρνει να φανεί αντάξιο του ονόματος, θα το δούμε παρακάτω (ψίθυρος: τα καταφέρνει – αφού είδατε τη βαθμολογία πριν ξεκινήσετε το διάβασμα!).

Σενάριο/πλοτ

Σεναριακά το Wolfenstein τοποθετείται ανάμεσα στο RtCW και στα Wolfenstein 3D/Spear of Destiny, όχι σε ό,τι αφορά το χρόνο, όμως, αλλά την ίδια την ιστορία, αφού έχει πάρει κομμάτια από το ένα και από το άλλο παιχνίδι και έχει φτιάξει με αυτά την “προϊστορία” του. Η Activision είχε κυκλοφορήσει μερικά videos λίγο καιρό πριν το παιχνίδι βρεθεί στα ράφια, τα οποία εξιστορούσαν τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί. Η ιστορία του παιχνιδιού, λοιπόν, μας βάζει στη θέση του ειδικού (στο πιστολίδι) Αμερικανού πράκτορα William “B.J.” Blazkowicz, ο οποίος, σε μία αποστολή του στο ναζιστικό πλοίο «Tirpitz», βρίσκει ένα αρχαίο φυλαχτό με μυστηριώδεις δυνάμεις. Το Γραφείο Μυστικών Ενεργειών (OSA – Office of Secret Actions) στέλνει τον B.J. στη γερμανική πόλη Isenstadt, απ' όπου πιστεύουν πως κατάγεται το φυλαχτό, με σκοπό να ερευνήσει τις ενέργειες των ναζί και πώς αυτές σχετίζονται με αυτό. Φτάνοντας στην Isenstadt, συναντά την αντιστασιακή ομάδα Kreisau Circle, την οποία θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε διάφορες αποστολές για την ελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις των ναζί. Από την πρώτη κιόλας αποστολή, ο B.J. θα μάθει για την ενέργεια Black Sun, που προσπαθεί να αντλήσει το Paranormal Division των SS, αλλά και θα αποκτήσει ένα μετάλλιο φτιαγμένο από τα ίδια υλικά με το φυλαχτό που βρήκε. Το μετάλλιο αυτό θα του δώσει τη δύναμη να μπαινοβγαίνει σε μία διάσταση που βρίσκεται ανάμεσα στον κόσμο του Black Sun και στον δικό μας και ονομάζεται Veil. Μέσα στο Veil ο B.J. θα έχει επιπλέον δυνάμεις, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να ξεσκεπάσει και να αποτρέψει τα σχέδια των ναζί για την εκμετάλλευση του Black Sun και την επιτυχία του Γ’ Ράιχ.

Το σενάριο είναι τυπικό, με αρκετά κλισέ και ελάχιστες ανατροπές. Ωστόσο, προσφέρει ένα φόντο για το υπόλοιπο παιχνίδι χωρίς να γίνεται κουραστικό, ενώ θυμίζει αρκετά σενάρια ταινιών με τον Indiana Jones σε πιο action εκδοχή (η επιρροή από Indiana Jones φαίνεται αρκετά και στο εισαγωγικό βίντεο του παιχνιδιού). Η ιστορία γενικά βασίζεται εξ ολοκλήρου στις φήμες για πειράματα σχετικά με υπερφυσικές δυνάμεις που υποτίθεται πως έκαναν οι ναζί, ενώ δεν λείπει η αναφορά στη Thule Society η οποία, σύμφωνα με το σενάριο, δημιούργησε τα μετάλλια που δίνουν πρόσβαση στο Veil, αλλά, τελικά, καταστράφηκε από το Black Sun.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
stratos*
Ποτέ δεν κουράζομαι να σκοτώνω ναζί, αλλά στο Wolfenstein αυτό είναι κάτι το φοβερό!!Βλέπω το ναζιστόμουτρο και λέω 'ο Μιχαλοβλάκεν. Θα του κόψω το κεφάλι. Σου άρεσε ρε ταγματασφαλίτη;' TRY IT!
16/01/2014 23:58
stratos*
Ποτέ δεν κουράζομαι να σκοτώνω ναζί, αλλά στο Wolfenstein αυτό είναι κάτι το φοβερό!!Βλέπω το ναζιστόμουτρο και λέω 'ο Μιχαλοβλάκεν. Θα του κόψω το κεφάλι. Σου άρεσε ρε ταγματασφαλίτη;' TRY IT!
16/01/2014 23:59
stratos*
Γιατί μπήκε δύο φορές;
17/01/2014 00:00
stratos*
Γιατί μπήκε δύο φορές;
17/01/2014 00:01
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9090
%%
Ανάπτυξη:  Raven Software
Έκδοση:  Activision Blizzard
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Shooting
Παίκτες:  32
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 4 3.2GHz ή AMD Athlon 64 3400+, 1GB RAM, κάρτα...