Αρχή > PCM Reviews > Strategy > Hearts of Iron III
Γράφει ο Νικόλας Κάκκος
Απο το τεύχος 240 του PCMaster

Ας ξεκινήσουμε το review αυτό ολίγον τι παράδοξα, με μία παραδοχή: τo Hearts of Iron III είναι ένας τίτλος που δεν απευθύνεται σε όλους. Καλώς ή κακώς, απευθύνεται σε σχετικά περιορισμένο κοινό, σε άτομα που έχουν εμπειρία τέτοιων τίτλων, με ιστορικές γνώσεις (ή εν πάση περιπτώσει με ένα ενδιαφέρον για την Ιστορία) και γενικά σε ανθρώπους που δεν τρομάζουν βλέποντας οθόνες με άπειρα στατιστικά και στοιχεία. Είναι δύσκολο, δαιδαλώδες, πολύπλοκο. Είναι – εν ολίγοις - ο ορισμός του “hardcore”. Απαιτεί (ναι, απαιτεί) από τον χρήστη υπομονή, χρόνο και αφοσίωση. Αν είστε πρόθυμοι να διαθέσετε τα παραπάνω και ασχοληθείτε σοβαρά με τον εν λόγω τίτλο, τότε θα σας ανταμείψει ανάλογα. Το βάθος και τον ρεαλισμό του HoI3 δύσκολα θα τον βρείτε αλλού και τα συναισθήματα που θα νιώσετε βλέποντας τα σχέδιά σας να υλοποιούνται, είναι ασύγκριτα. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν έχετε ασχοληθεί με αυτό το είδος παιχνιδιών, ο συγκεκριμένος τίτλος είναι μία καλή αφετηρία και θα δούμε μαζί γιατί. Με αυτά κατά νου, προσδεθείτε, πάρετε κάνα δύο υπογλώσσια και ξεκινάμε!

History in the making

Το Hearts of Iron III αποτελεί το νέο κεφάλαιο της γνωστής σειράς της σουηδικής Paradox Interactive, ενός developer που ειδικεύεται στα grand strategy games. Τι εστί grand strategy; Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των strategy games που κυκλοφορούν στην αγορά, το συγκεκριμένο υποείδος επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικής σκέψης και προσπαθεί να εξομοιώσει μία “grand scale” πραγματικότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε μεμονωμένες μάχες, βραχυπρόθεσμα objectives και γενικά καταστάσεις που έχετε μάθει από άλλα strategy games. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απεικόνιση/εξομοίωση τεράστιων θεάτρων επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη διαχείριση πόρων, τεχνολογιών, στρατιωτικών σωμάτων, χωρίς να παραβλέπουμε την άσκηση διπλωματίας και την εσωτερική πολιτική σταθερότητα. Και όλα αυτά στο πλαίσιο ενός δυναμικού παγκόσμιου συστήματος, όπου κάθε απόφασή μας παίζει ρόλο και η μοίρα μας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέρα από τις δυνάμεις μας.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, στο HoI3 αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός κράτους (οι διαθέσιμες επιλογές είναι πάνω από 100, ενώ περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαφορετικά επιλέγετε κάποιο από τα έτοιμα σενάρια του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, ο χρονικός ορίζοντας του παιχνιδιού ξεκινάει από το 1936 και φτάνει έως το 1948, δηλαδή, από τα προπολεμικά χρόνια (όπου ουσιαστικά ασχολείστε με την ισχυροποίηση της θέσης σας και τις έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις) έως και τα πρώτα μεταπολεμικά. Πολύ απλά, στόχος σας είναι – πέρα από το να επιβιώσετε - να συγκεντρώσετε τα περισσότερα victory points μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, συμμετέχοντας σε μία από τις τρεις μεγάλες συμμαχίες, τις Συμμαχικές Δυνάμεις (ουσιαστικά η Δημοκρατία), τον Αξονα (Φασισμός) και την Comintern (Κομουνισμός). Ξεκινώντας, κρατάτε στάση ουδετερότητας και οι επιλογές σας κρίνουν σε ποια από τις τρεις συμμαχίες θα εισέλθετε (εκτός, βέβαια, αν ξεκινήσετε ως μία από τις «Μεγάλες Δυνάμεις»). Η ιστορική ακρίβεια είναι απλώς συγκλονιστική, ωστόσο, θα ήταν απλουστευτικό να πούμε ότι η Paradox μάς προσφέρει έναν αυθεντικό ιστορικό simulator εκείνης της περιόδου. Πιο σωστό θα ήταν να πούμε ότι μας προσφέρει ένα αξιόπιστο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε και – τελικά - να αλλάξουμε το ρου της Ιστορίας. Οσοι, λοιπόν, νομίζετε ότι κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά, τώρα έχετε την ευκαιρία να το αποδείξετε! Και πού ξέρετε; Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει…

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7878
%%
Ανάπτυξη:  Paradox Interactive
Έκδοση:  Paradox Interactive
Διάθεση:  Beacon Multimedia
Είδος:  Strategy
Παίκτες:  16
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Ιntel Pentium 4 στα 2,4GHz ή AMD 3500+, 2GB, nVidia Gef...