Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 212 του PCMaster

Ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το όνομά μας επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και τη μελλοντική πορεία μας. Δεν ξέρω αν συμφωνώ με αυτή την εικασία, όμως φαντάζομαι πως οι ιδρυτές συγκεκριμένης εταιρείας πρέπει να έκαναν μία παρόμοια σκέψη, για να τη βαφτίσουν με ένα όνομα που μεταφράζεται στη γλώσσα μας ως “έπαινος, επευφημία”…

Από ό,τι φαίνεται, το υπερατλαντικό ταξίδι έχει γίνει συνήθεια της στήλης, αφού την, παραδοσιακή πια, διαδρομή Αγγλία-Καλιφόρνια δεν θα τη γλιτώσουμε ούτε αυτή τη φορά. Αφού λοιπόν στο προηγούμενο τεύχος γνωρίσαμε την αμιγώς βρετανική Sensible Software, αυτό το μήνα θα ταξιδέψουμε ξανά στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών κατασκευαστών παιχνιδιών είχε ως έδρα την εν λόγω πολιτεία. Ισως τελικά να έχει να κάνει πράγματι με το εύκρατο κλίμα που επικρατεί…) και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά της περίφημης Silicon Valley στο San Jose, για να σας συστήσουμε μία ακόμα εταιρεία που έγραψε τη δική της ιστορία στο χώρο των video games και σήμερα ζει μέσα από τις αναμνήσεις μας, αλλά κι από ένα αναστημένο διάσημο franchise της…

Η ιστορία μας σε αυτό το αφιέρωμα ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από την πραγματική ίδρυση της Accolade. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν δύο μεγάλες μορφές της πρώιμης εποχής των video games, οι σχεδιαστές παιχνιδιών Alan Miller και Bob Whitehead, συζητούν απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά της Atari που διαφωνεί στο αίτημά τους για επίσημη αναγνώριση της δουλειάς τους στα παιχνίδια που αναπτύσσουν για το Atari 2600. Ετσι, μετά από πολλή σκέψη και ατελείωτες συζητήσεις, αποφασίζουν μαζί με τον συνάδελφό τους στην Atari, David Crane, να αποχωρήσουν από την Atari και να ξεκινήσουν τη δική τους επανάσταση, ιδρύοντας το 1979 την πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία κατασκευής video games, τη διάσημη ακόμα και σήμερα… Activision!

Επειδή όμως η ιστορία της εν λόγω εταιρείας αξίζει το δικό της αφιέρωμα, ας πατήσουμε το κουμπί με την ένδειξη fast forward κι ας μεταφερθούμε μία πενταετία αργότερα, στο 1984, όπου οικονομικοί διευθυντές και επαγγελματίες επιχειρηματίες έχουν παρεισφρήσει για τα καλά στην εξαπλωμένη πλέον Activision, παραγκωνίζοντας τους βετεράνους ιδρυτές της εταιρείας, οι οποίοι για μία ακόμα φορά φαίνονταν απογοητευμένοι από την κατάληξη της πορείας τους. Απλώς, αν στην Atari αυτό συνέβη επειδή δεν κέρδιζαν την ηθική αναγνώριση που τους αναλογούσε, στην Activision το πρόβλημά τους ήταν περισσότερο υλικής φύσης, αφού ένιωθαν αδικημένοι σχετικά με το μετοχικό μερίδιο που τους είχε δοθεί. Με αφορμή λοιπόν τη διαφωνία τους με μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν συμφωνούσε στο ότι έπρεπε να μετατοπιστεί το βάρος στην ανερχόμενη αγορά των οικιακών υπολογιστών, όπως θεωρούσαν οι ίδιοι, ο Miller και ο Whitehead αποχώρησαν από την εταιρεία που ίδρυσαν και δίχως να χάσουν χρόνο, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, παίρνοντας μαζί τους ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού της Activision.

Για την ονομασία της νεοσύστατης εταιρείας, ακολούθησαν μια ανεξήγητα δημοφιλή εκείνη την εποχή τακτική, τη “μέθοδο του αλφαβήτου”, όπως αρέσκομαι να την αποκαλώ, αναζητώντας κάποιον όρο ο οποίος θα προηγούνταν αλφαβητικά του ονόματος “Activision”, αφού σύμφωνα με μία λογική που θα ταίριαζε περισσότερο σε ανώριμα σχολιαρόπαιδα, όσο πιο μπροστά στις σελίδες του τηλεφωνικού καταλόγου βρισκόταν η καταχώριση μιας εταιρείας τόσο μεγαλύτερο πρεστίζ θεωρούταν πως είχε! Την ίδια τακτική άλλωστε είχαν ακολουθήσει οι ίδιοι άνθρωποι και κατά τα "βαφτίσια" της προηγούμενης εταιρείας τους, αφού όπως ίσως παρατηρήσατε, το Activision προηγείται αλφαβητικά του Atari. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, επιλέχθηκε το Accolade, το οποίο όπως αναφέραμε και στο εισαγωγικό σημείωμα, μπορεί να μεταφραστεί ως “έπαινος” ή “επευφημία”, ελπίζοντας πως αυτή θα είναι η κατάληξη των προϊόντων τους. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μερικά χρόνια αργότερα έχασαν αυτά τα άτυπα πρωτεία, όταν την ξεπέρασαν δύο εταιρείες που προήλθαν κι αυτές από πρώην μέλη της Activision, η Acclaim και η Absolute Entertainment!

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
pirate1313
To test drive II ήταν το καλύτερο της σειράς. Η εισαγωγική οθόνη στην Amiga 500 ήταν πολύ μπροστά για την εποχή. Η FERRARI F-40 ή η PORSCHE 959, αφού μαρσάριζαν, ξεκίναγαν και επιτάχυναν με οριζόντιο scrolling προς τα αριστερά (έβλεπες μέχρι και τις ρόδες να γυρίζουν). Στην συνέχεια έκαναν και δεύτερο πέρασμα από την οθόνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η πίστες δεν ήταν πολλές αλλά είχαν ωραία γραφικά και ο ήχος των αυτοκινήτων ήταν ρεαλιστικότατος. Κοινώς είχα ξοδέψει απίστευτες ώρες στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
17/04/2010 14:16
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum