Γράφει ο Ανδρέας Παρασκευάς Τσουρινάκης
Απο το τεύχος 217 του PCMaster

Είχα πολύ καιρό να παίξω ένα αυθεντικό Action RPG. Hack & Slash και ξερό ψωμί, που λένε. To Titan Quest το παρουσίασε ο φίλτατος Γιάννης Μοσχονάς και δυστυχώς δεν το έχω δει ακόμη. Loki, λοιπόν, o μυθικός γίγαντας από τη Σκανδιναβία στις οθόνες μας, μαζί με τρεις ακόμη ήρωες, από την αρχαία Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική και την αρχαία Αίγυπτο. Οντως, πολύ έξυπνη ιδέα. Το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε ανέβει ένα επίπεδο ακόμη, αν είχαν προσεχθεί κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που τελικά, όμως, κάνουν τη διαφορά...

H Cyanide είναι μία γαλλική εταιρεία, που μέχρι τώρα μας είχε δώσει αθλητικά παιχνίδια, όπως τα Pro Cycling Manager, Horse Racing Manager, Pro Rugby Manager και το fantasy sports managament game, Chaos League.

Με το Loki, η εταιρεία θέλησε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μια και όλο Diablo 3 ακούμε και Diablo δεν βλέπουμε και θεωρώντας πως το Titan Quest ακολούθησε άλλο δρόμο από αυτόν που χάραξε το Diablo 2, θέλησε να χρίσει το δικό της παιχνίδι «χαλίφη στη θέση του χαλίφη». Τα κατάφερε; Διαβάστε το άρθρο και ίσως σχηματίσετε τη δική σας γνώμη.

Ο Set (οι αρχαίοι Ελληνες άλλαξαν το όνομα του από Set σε Sethh) ήταν ο θεός της ερήμου για τους αρχαίους Αιγυπτίους! Πολύ αργότερα δαιμονοποιήθηκε και του άλλαξαν ιδιότητες. Στο παιχνίδι, είναι η θεότητα του χάους και της καταστροφής και, έχοντας τιμωρηθεί από τους άλλους θεούς, βρίσκεται «νεκρός» μέσα στη σφραγισμένη σαρκοφάγο του. Κανείς δεν μπορεί να την ανοίξει.

Η εισαγωγή του παιχνιδιού δείχνει έναν άνθρωπο με ράσα και κουκούλα να μπαίνει στον τάφο του Seth, να αποσφραγίζει τη σαρκοφάγο του και, δίνοντάς του ζωή, να τον ανασταίνει.

Ο Seth ζητά εκδίκηση και θέλει να κυριεύσει τον κόσμο. Με μία μοναδική μέθοδο, που δεν αποκαλύπτεται αρχικά, «σπάζει» μία πανάρχαια συμφωνία μεταξύ των θεών για την διακριτότητα των κόσμων και βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει με τους ξεχωριστούς μυθολογικούς κόσμους, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για να επιτύχει τον σκοπό του. Αρχαίοι Ελληνες, Αζτέκοι, αρχαίοι Αιγύπτιοι και Νορμανδοί-Σκανδιναβοί κινδυνεύουν.

Εσύ, ως ο ήρωας του παιχνιδιού, διαλέγεις έναν μυθολογικό κόσμο και επομένως τον ήρωά του. Οι θεοί σου δίνουν μία ξεκάθαρη προσταγή. Πρέπει να σταματήσεις τον Seth, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τον εξοντώσεις. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να επισκεφτείς όλους τους μυθολογικούς κόσμους, ανεξαρτήτως σειράς, εκτός από το δικό σου, φυσικά, που πρέπει να ολοκληρώσεις πρώτο.

Το παιχνίδι έχει μία αρκετά έξυπνη πλοκή που δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή. Οπως έχει τέσσερις αρχές, έτσι έχει και τέσσερα αντίστοιχα φινάλε – κάθε ήρωας έχει το δικό του ξεχωριστό φινάλε. Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει και ένα πέμπτο φινάλε, που εξαρτάται από μία σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις κάποια στιγμή. Για να δεις την ολότητα του παιχνιδιού, πρέπει να το παίξεις σταδιακά και στα τρία επίπεδα δυσκολίας του. Το γιατί, θα σας αποκαλυφθεί, όταν θα το τελειώνετε.

Το παιχνίδι, ως γνήσιο Action RPG, δεν έχει ρουτίνες δημιουργίας χαρακτήρων. Αντίθετα, διαλέγεις έναν από τους 4 προκαθορισμένους τύπους. Υπάρχουν δύο αρσενικά, ο Σκανδιναβός και ο Αιγύπτιος, και δύο θηλυκά, η Αζτέκα και η Ελληνίδα. Υπάρχουν δύο πολεμιστές, ο Σκανδιναβός και η Ελληνίδα, που ανάλογα μπορούν να γίνουν warrior ή «barbarian» o πρώτος, και fighter ή rogue-fighter η δεύτερη. Αντίστοιχα έχουμε έναν μάγο-sorcerer και μία μάγο (shaman) - priest.

Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ξεχωριστό κόσμο και ανάλογα με το χαρακτήρα που διαλέγεις, θα κάνεις διαφορετική αρχή. Αυτό το στοιχείο, εκτός από πρωτότυπο, είναι και πολύ καλό, μια και δίνει ξεχωριστή αξία στο παιχνίδι και σε παρακινεί να το παίξεις και με τους 4 χαρακτήρες, για να δεις τους κόσμους και τις αποστολές τους.

Κάθε χαρακτήρας έχεις τις δικές του τρεις θεότητες που μπορεί ν' ακολουθήσει. Για την Ελληνίδα είναι οι Αρης, Αρτεμις και Αθηνά, για τον Αιγύπτιο οι Ra, Horus και Seth, o Σκανδιναβός έχει τους Thor, Tyr και Odin και, τέλος, η Αζτέκα έχει τους Quetzalcoatl, Tezcatlipoka και Miclantecuhtli. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να ακολουθήσει είτε το δρόμο μίας από τις τρεις θεότητες που υπάρχουν είτε έναν δρόμο που δεν ανήκει σε καμία. Ολα αυτά γίνονται μέσω του altar που υπάρχει στο ναό κάθε κόσμου. Ετσι, στον ελληνικό κόσμο, πηγαίνοντας πίσω από την Αθηνά, βρίσκεις ένα άγαλμά της. Κάνοντας κλικ εκεί, θα περάσεις στο μενού από το οποίο διαλέγεις ποιας θεότητα το δρόμο θέλεις να ακολουθήσεις.

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Κερδίζεις XP, σκοτώνοντας εχθρούς, και ολοκληρώνοντας αποστολές και ανεβαίνοντας επίπεδο, παίρνεις 5 πόντους, που τους βάζεις στα attributes, ανάλογα με το χαρακτήρα που έχεις. Η διαφορά είναι πως ένα μέρος των XPs που κερδίζεις, πάει στην πίστη της θεότητας που ακολουθείς, έτσι κάθε τόσο κερδίζεις πόντους, που τους βάζεις στα ειδικά skills σου και εξαρτώνται από κάθε θεότητα.

Κάθε χαρακτήρας έχει τρία διαφορετικά skill «trees» και όλα μαζί μάς δίνουν 51 συνολικά skills για κάθε χαρακτήρα, 204 για όλους μαζί.

Στον κόσμο «Βορρά-Σκανδιναβίας» κυριαρχεί το χάος. Ο Οdin έχει εξαφανιστεί και ο Seth έχει συνάψει συμμαχία με τη Hel, την κόρη του Loki, που κυβερνά τον κάτω κόσμο. Οι ενωμένες δυνάμεις τους εξαφανίζουν το ένα μετά το άλλα τα χωριά της περιοχής. Εδώ θα πολεμήσεις το λύκο Fenrir, το ερπετό Jormungand και το δράκο Fafnir.

Στο κόσμο των Αζτέκων, ο Seth εκμεταλλεύθηκε την κατάκτηση της Κεντρικής Αμερικής από τους Ισπανούς, για να φέρει την καταστροφή στους Αζτέκους και στους θεούς τους. Ετσι βοηθά τον περιβόητο Κορτέζ, ενώ εσένα σε βοηθά ο θεός Quetzalcoatl και, για να πετύχεις την αποστολή σου, πρέπει από τη μία να βυθίσεις τα πλοία των Ισπανών και από την άλλη να υπερασπιστείς αποτελεσματικά την πρωτεύουσά σας, την Tenochtitlan. Θα αντιμετωπίσεις διάφορους εχθρούς όπως τζάγκουαρ, κανίβαλους, γιγαντιαίες αράχνες και άλλα, ενώ η τελευταία ελπίδα σου βρίσκεται στο θεό των νεκρών, τον Mictlantecuhtli, που πρέπει να πειστεί να εκτελέσει μία ειδική τελετή για να σώσει τον πολιτισμό σας.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η θεά Isis θα σε καθοδηγεί και θα σου ζητήσει να βρεις τα κομμάτια του Osiris, που ο Seth σκόρπισε σε όλη τη χώρα. Θα συναντήσεις εχθρούς όπως η Σφίγγα και ο φαραώ Akhenaton, μέχρι να καταφέρεις να περάσεις στην κοιλάδα των Βασιλέων και να μπεις στην πυραμίδα του θεού Anubis για να φέρει πίσω στη ζωή τον Osiris.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
s
7070
%%
Ανάπτυξη:  Cyanide Studios
Έκδοση:  Ascaron
Διάθεση:  Centric
Είδος:  RPG
Παίκτες:  6
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium ή Athlon 2GΗz, 1GB RAM, κάρτα γραφικώ...