Αρχή > PCM Reviews > Sports > Pro Evolution Soccer 2008
Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 219 του PCMaster

Ένα πανάρχαιο ρητό, αναρίθμητες ΕΣΣΟ πριν από τον γράφοντα, ισχυρίζεται πως “ο ύπνος μικραίνει τη θητεία”. Κι όμως, αυτό το περίφημο απόφθεγμα που συμβούλεψε γενιές και γενιές οπλιτών, σμηνιτών και ναυτών τείνει πλέον να καταστεί ξεπερασμένο ή έστω να αποδειχθεί πως εκφράζει τη μισή μόνο αλήθεια και, πιστέψτε με, σας μιλάω από προσωπική πείρα… Αν, λοιπόν, θέλαμε να εκφράσουμε τη σύγχρονη εκδοχή του εν λόγω αποφθέγματος, τότε αυτή θα έπρεπε να διατυπωθεί ως “ο ύπνος και το PES μικραίνουν τη θητεία” ή ακόμα καλύτερα, για να αφουγκραστούμε ακόμα πιο πολύ τους ρυθμούς της εποχής μας, να παραφράσουμε το σχετικό περιβόητο λαοφιλές άσμα, σιγοτραγουδώντας στο γνωστό ρυθμό “Απ’ το θάλαμο δεν θα βγω, ρίχνω ύπνους και παίζω Pro…”.

Προς τι όλη αυτή η… σχετικά άσχετη εισαγωγή, θα μου πείτε; Πέρα από την υπόσχεση που έδωσα στους συνναύτες μου να αναφέρω έστω και έμμεσα τα εσωτερικά πρωταθλήματα που διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο καρέ της Βάσεως Ταχέων Σκαφών και το γεγονός ότι γράφω αυτές τις γραμμές εν ώρα νυχτερινής σκοπιάς (2:00-5:00 παρακαλώ, γι’ αυτό συγχωρήστε μου προκαταβολικά τυχόν ασυναρτησίες που μπορεί να δείτε γραμμένες στη συνέχεια), προσπαθώ να καταδείξω την οικουμενικότητα του “αθλήματος” που ακούει στο όνομα Pro Evolution Soccer, η οποία θα ισχυριζόμουν πως πλέον κατορθώνει να ξεπεράσει ακόμα και την αντίστοιχη μαζικότητα του πραγματικού αθλήματος το οποίο επιχειρεί να εξομοιώσει! Οσο κι αν κινδυνεύω να χαρακτηριστώ υπερβολικός, θαρρώ πως ούτε ο πρόεδρος της EA Sports δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με το ότι το PES αποτελεί μακράν το πιο δημοφιλές και μαζικό video game της εποχής μας, με συντριπτικά μάλιστα ποσοστά δημοτικότητας ανάμεσα σε όσους δεν θεωρούν εαυτούς gamers.

Ολη αυτή η κατάσταση, προκαλεί κάθε χρόνο έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στον Shingo “Seabass” Takatsuka και στην υπόλοιπη παρέα του στα άδυτα της Konami, αφού επιβαρύνονται με το θεάρεστο έργο της ανάπτυξης ενός PES που θα διατηρεί αυτούσια τα στοιχεία που έκαναν το δισκάκι του παιχνιδιού να στοιχειώσει το drive του υπολογιστή ή της κονσόλας μας, αλλά ταυτόχρονα θα έχει κάτι νέο να παρουσιάσει, ώστε να μη νιώθει ο gamer ότι εξαπατήθηκε, αγοράζοντας ως καινούργιο κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποκτήσει δωρεάν, με την εγκατάσταση του πιο πρόσφατου ερασιτεχνικού patch που θα αναβάθμιζε τις συνθέσεις και τις εμφανίσεις των ομάδων. Για να επωμιστούμε, πάντως, το ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου (λέγε με EA Sports;), για το τελευταίο κομμάτι, ανέκαθεν διατηρούσαμε επιφυλακτική στάση.

Ναι μεν, κάθε νέα έκδοση είχε κάτι καινούργιο να παρουσιάσει σε σχέση με την προηγούμενη, όμως αυτές οι αλλαγές ήταν συνήθως τόσο ανεπαίσθητες, που οι σκληροπυρηνικοί φίλοι της σειράς, έστω κι αν σε γενικές γραμμές το αποθέωναν κάθε χρόνο, βαθιά μέσα τους ένιωθαν πάντα ελαφρώς ανικανοποίητοι, όμως σχεδόν φοβόντουσαν να το εκφράσουν δυνατά, για να μη θεωρήσει η Konami ότι διαπράττουν ύβρη απέναντι στο αρτιότερο δημιούργημά της. Σιγά-σιγά, οι οπαδοί του PES μίλησαν ανοιχτά και συνειδητοποίησαν πως δεν είναι οι μόνοι που έχουν αυτή την άποψη, με αποτέλεσμα οι φωνές που κραύγαζαν υπέρ της ανάγκης για ανανέωση να γίνουν πιο επιτακτικές κι από αυτές που έφταναν στα αυτιά του Rehhagel τα τελευταία χρόνια! Βλέποντας, λοιπόν, η Konami πως ακόμα κι ο “Herr Otto” αναγκάστηκε να προβεί (έστω και αργά, αλλά σταθερά) σε ανανέωση και με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα, το πήρε απόφαση πως έπρεπε κι η ίδια να αλλάξει, επιτέλους, το μενού της. Βλέπετε, όσο νόστιμο κι αν είναι ένα καλομαγειρεμένο σνίτσελ, μετά τις πρώτες 2-3 φορές που ξαναζεσταίνεται στον φούρνο, το πιο πιθανό είναι να αποδειχθεί χρησιμότερο ως πάτος για τις στρατιωτικές μου αρβύλες!

Για να έρθει η πολυπόθητη αυτή στιγμή, λοιπόν, έπρεπε να φτάσει επιτέλους το σωτήριον έτος 2007 ή μάλλον 2008, όπως αναφέρεται και στον τίτλο, αφού η περίφημη ανανέωση ξεκίνησε από την ίδια την ονοματολογία, η οποία ακολουθώντας την πεπατημένη του αντίπαλου δέους, αντικατέστησε με τη χρονολογία τον αύξοντα αριθμό που συνόδευε τον τίτλο. Επειδή όμως κάθε φίλος του PES, αλλά και κάθε gamer γενικότερα που σέβεται τον εαυτό του, όταν αποζητά την ανανέωση, δεν αναφέρεται σε αλλαγή της ονοματοθεσίας ούτε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα (λιτά, ομολογουμένως) ανασχεδιασμένα μενού ή το νέο soundtrack, θα προχωρήσουμε στα σημεία που έχουν πραγματικά σημασία, δηλαδή στο ίδιο το ποδόσφαιρο!

Το πρώτο σοκ θα το υποστείτε παρατηρώντας την ταχύτητα του παιχνιδιού να έχει ανέβει μια-δυο (και τρεις-τέσσερις, θα έλεγα) βαθμίδες, σε σημείο που στο βάθος του μυαλού σας ίσως σας μπουν υποψίες για το περιεχόμενο των μπουκαλιών που φαίνονται στα cutscenes στην άκρη του πάγκου. Και παρόλο που για κάποιον όπως εγώ, που έχω μεγαλώσει με τις φρενήρεις ταχύτητες των Kick Off και Sensible Soccer, πιθανότατα να μη φαντάζει τόσο απεχθές, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ πως από άποψη ρεαλισμού, μόνο θετικό δεν χαρακτηρίζεται το στοιχείο αυτό. Αυτή, όμως, δεν είναι παρά μόνο μία από τις ουκ ολίγες κινήσεις της Konami που ωθούν το φετινό PES στην αντίπερα όχθη, αυτή του arcade κόσμου, μία περιοχή που το ίδιο το παιχνίδι παλαιότερα χλεύαζε, αφού αυτοπροσδιοριζόταν (και όχι άδικα) ως ο πιο ρεαλιστικός εξομοιωτής ποδοσφαίρου. Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως στην πλειονότητα των διεκδικήσεων σε αέρα και έδαφος, η επίθεση είναι αυτή τη φορά αυτή που έχει το πλεονέκτημα και γενικότερα υπάρχει μία τάση προς την ύπαρξη περισσότερων φάσεων, αλλά και γκολ μπροστά από τις δύο εστίες και πλουσιότερου θεάματος.

Ο συνηθέστερος τρόπος για να ανακόψει ο αμυντικός τον επερχόμενο επιθετικό, είναι να καταφύγει στο “Δόγμα Καλλιτζάκη”, ενώ αν πρόκειται για παίκτη με ειδικές αρετές στην ντρίμπλα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως “θα σας γλεντήσει”, που λέει κι η σειρά μου, ο Κουκουράβας. Αν και δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των δημιουργών, φαντάζομαι πως όλο αυτό το ρεύμα “εξαπλούστευσης” και “εξωραϊσμού” του παιχνιδιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή ανάδειξη του PES σε mainstream σύμβολο της εποχής μας. Αποκορύφωμα της μετάβασης αυτής, είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα, αμφιλεγόμενα, αλλά και πιο “ελληνικά” στοιχεία της φετινής έκδοσης, η δυνατότητα να εκμαιεύσετε φάουλ μέσω “θεάτρου”. Και αν δεν έχετε πειστεί για το πόσο μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα του παιχνιδιού μια τέτοια μικροπροσθήκη, τότε να σας πω ότι προσωπικά τρέμω την ημέρα που θα τελειοποιήσουν οι αντίπαλοί μου αυτή τη “νόμιμη απάτη” (γιατί, καλώς ή κακώς, εγώ παραείμαι βλακωδώς τίμιος για να επιδοθώ σε τέτοιες ενέργειες) και θα αναγκαστώ να ξημεροβραδιαστώ στα μαγειρεία τρίβοντας ταψιά σπανακοτυροκατσαριδόπιτας, λόγω στοιχήματος που χάθηκε από πέτσινο πέναλτι στις καθυστερήσεις!

Ο εξ-arcade-ισμός, όμως, του PES, δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα σας κακοφανεί. Η Konami θεώρησε προφανώς ότι οι ρόδες είναι φθηνότερες από τις τάπες, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι παίκτες να γλιστράνε με χάρη προς την μπάλα! Αντίθετα, πολλές φορές, την κρίσιμη ώρα του σουτ, ο παίκτης σας μπορεί να παραπατήσει για να βρει το βήμα του, μέχρι να προλάβει να σας πλησιάσει ο αμυντικός, και το σουτ να καταλήξει στο… “ΤΠΚ Δανιόλος”, που είναι αραγμένο απέναντί μου! Αν, πάντως, πάρει πορεία προς το τέρμα, τότε οι πιθανότητές σας να σκοράρετε είναι πολλαπλάσιες από ό,τι άλλες χρονιές. Βλέπετε, βάζω στοίχημα την άδεια απολύσεώς μου πως το motion capturing των τερματοφυλάκων έχει γίνει από τον Κυριάκο Τοχούρογλου, αφού όσο αργά κι αν έρθει προς το μέρος τους η μπάλα, θα εκτιναχθούν για να την αποκρούσουν, με αποτέλεσμα οι επιθετικοί σας να μαζεύουν περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ κι από εμένα στο μπάσκετ! Αφήστε που σε εκνευριστικά πολλές περιπτώσεις ήμουν σίγουρος πως οι γκολκίπερ μπέρδεψαν τα γάντια με… φρυγανιές και τα άλειψαν στο πρωινό με βούτυρο, αφού η μπάλα γλίστραγε σαν χέλι μέσα από τις χούφτες τους!

Ενα άλλο σημείο που παρατήρησα αρνητική αλλαγή, ήταν στο μοντέλο φυσικής της μπάλας, η οποία φαντάζει πιο βαριά, αλλά συνάμα και ελαστική, σαν να είναι κατασκευασμένη από… καουτσούκ! Τέλος, το πολυδιαφημισμένο “Teamvision”, η λειτουργία σύμφωνα με την οποία η νοημοσύνη των παικτών του υπολογιστή προσαρμόζεται στον τρόπο παιχνιδιού σας, ώστε να μην επιδίδεστε συνεχώς στον ίδιο μονότονο τρόπο ανάπτυξης, είναι κάτι που πιθανότατα θα το παρατηρήσετε μόνο αναγραμμένο στη συσκευασία του παιχνιδιού…

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8484
%%
Ανάπτυξη:  Konami
Έκδοση:  Konami
Διάθεση:  Centric
Είδος:  Sports
Παίκτες:  4
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium ΙV 1,4GHz, 256MB RAM, κάρτα γραφικών A...