Γράφει ο Ανδρέας Παρασκευάς Τσουρινάκης
Απο το τεύχος 219 του PCMaster

Οσοι έχετε μεγαλώσει με τα Monkey Island και τα Indiana Jοnes και τώρα πια τα αναπολείτε, ήρθε η ώρα να ξαναφορτώσετε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, που είμαι σίγουρος πως θα σας ξετρελάνει. Ενα παιχνίδι που μας γυρνάει πίσω στη "χρυσή" εποχή των adventures της Sierra και της LucasΑrts.

Ο λόγος για το Jack Keane, ένα adventure με κεντρικό χαρακτήρα έναν νεαρό και προς το παρόν αποτυχημένο καπετάνιο, αλλά και μία όμορφη Αμερικανίδα, την Amanda, και έναν "τρελό" επιστήμονα που απειλεί την αγγλική αυτοκρατορία με το χειρότερο εφιάλτη της: να χάσουν οι Αγγλοι και η βασίλισσά τους το καθημερινό τους τσάι... Μιλάμε για μεγάλη τρέλα.

Αγγλία, την εποχή της αποικιοκρατίας, κάπου ανάμεσα στο 1850 και λογικά πριν από το 1900. Η βασίλισσα απολαμβάνει το περίφημο τσάι της, όταν φτάνουν τα χειρότερα μαντάτα: το τσάι που έρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Πραγματικός χαμός στο παλάτι, στις μυστικές υπηρεσίες και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αν είναι δυνατόν, η επικεφαλής της βρετανικής αυτοκρατορίας να μείνει χωρίς το καθημερινό τσάι της ...

Jack Keane. Ενας νεαρός καπετάνιος, που μεταφέρει εμπορεύματα στην περιβόητη διαδρομή που ακολουθούσαν τα πλοία της East India Company. Για να φτιάξεις το πλοίο σου, δανείστηκες χρήματα από έναν τύπο, που υπό άλλες συνθήκες δεν έπρεπε να είχες καμία επαφή μαζί του. Και τώρα, λίγα χρόνια μετά, μπράβοι του σε κυνηγούν για τη μη πληρωμή αυτού του χρέους.

Tooth Island. Ενα τροπικό νησί, νοτιοδυτικά της Ινδίας, όπου ένας επιστήμονας, ο κεντρικός Dr T., κάνει πειράματα με διάφορα είδη φυτών. Κάπου εκεί κάνει μία μοναδική ανακάλυψη: βρήκε τον τρόπο να καταστρέψει όλες τις φυτείες τσαγιού του κόσμου, εκτός από μία, που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος. Ετσι, το σχέδιό του είναι διπλό: να καταστρέψει οριστικά όλα τα γνωστά είδη και φυτείες τσαγιού, αλλά και να επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά, αφού τελικά μόνο το δικό του είδος θα μείνει ανέγγιχτο από τη μελλούμενη καταστροφή.

Για όλα φταίει το τσάι!

Οι μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας μαθαίνουν ότι κάτι γίνεται στο Tooth Island που απειλεί το τσάι της βασίλισσάς τους και αποφασίζουν να στείλουν τον καλύτερο πράκτορά τους, τον περιβόητο Montgomery με το λεοπαρδί σλιπάκι, στο νησί για να πάρει πληροφορίες από πρώτο χέρι, έτσι ώστε ν' αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Διαλέγουν τον Jack Keane για να μεταφέρει με το πλοίο του τον Montgomery στο Tooth Island. Επειδή είναι ο χειρότερος καπετάνιος που υπάρχει στη διαδρομή αυτή, πιστεύουν πως η μεταφορά του Montgomery θα περάσει κατά το δυνατόν απαρατήρητη. Ο Jack δέχεται αμέσως. Η αμοιβή των 10.000 λιρών θα λύσει μεμιάς όλα τα προβλήματά του. Ο Dr T. μαθαίνει από την τρομερή βοηθό του πως η βασίλισσα πρόκειται να στείλει έναν πράκτορα στο νησί του και χωρίς καθυστέρηση, αποφασίζει την κίνησή του. Φέρνει από τις ΗΠΑ μία διάσημη πιστολέρο, νέα, ωραία και δολοφονική. Ο Jack παίρνει από τη Νότια Αφρική τον πράκτορα, που έχει φτάσει εκεί με άλλο πλοίο, ώστε να μη γίνει αντιληπτός, και αποφασίζει να πάρει μαζί του και την όμορφη Amanda, που επίσης θέλει να πάει στο Tooth Island.

Φτάνοντας στο νησί, το πλοίο εξοκείλει και εκεί μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι πάει να πει να έχεις μαζί σου μία σαγηνευτική γυναίκα. Αφού σε κορόιδεψε, λέγοντάς σου πως δεν είχε χρήματα, το σκάει με τη βάρκα και το πλήρωμά σου μαζί, αφού πληρώνοντάς τους αυτοί δέχτηκαν να τη μεταφέρουν στο μέρος που ήθελε, με αποτέλεσμα εσύ να μείνεις μόνος σου με ένα μισοβυθισμένο πλοίο και τον Αγγλο πράκτορα.

Το σενάριο του παιχνιδιού δείχνει από την αρχή το στόχο του. Το Jack Keane είναι ένα χιουμοριστικό adventure, γεμάτο θεότρελες καταστάσεις και μ' ένα ιδιαίτερα καταλυτικό χιούμορ. Η κεντρική ιδέα του είναι πρωτότυπη και προκλητική. Εκτός των άλλων, θα μάθεις και για το παρελθόν σου, τι δηλαδή συνέβη στην οικογένειά σου. Η ιστορία του περνά από διάφορα turning points και αυτό που ξεκινά σαν ένα συνηθισμένο ταξίδι, θα καταλήξει σε μία απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας του κόσμου!

Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι όλοι τους πραγματικά ξεχωριστοί και αν θέλετε να δείτε τι γίνονται οι περισσότεροι από αυτούς στο τέλος της περιπέτειας, τότε καλό είναι να δείτε όλα τα credits του παιχνιδιού, αφού το τελειώστε, όμως, μέχρι το οριστικό φινάλε τους. Tα γραφικά του παιχνιδιού είναι προοπτικής τρίτου προσώπου και τρέχουν σε ό,τι αναλύσεις υποστηρίζει ο συνδυασμός κάρτας γραφικών και δυνατοτήτων του μόνιτόρ σας. Στην ανάλυση 1.024x768 που συνήθως παίζω εγώ τα παιχνίδια που δίνουν αυτή τη δυνατότητα, όλα κύλησαν πολύ ομαλά.

Τα backgrounds των χώρων καταλαμβάνουν σχεδόν τα 8/9 της οθόνης. Σε μία πολύ λεπτή λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι εντολές που δίνεις ή εκτελείς. Οι σχεδιασμοί και τα χρώματα των διάφορων χώρων είναι από τα καλύτερα που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για καρτουνίστικα γραφικά, πάρα πολύ καλά σχεδιασμένα και στα οποία αυτό που κυριαρχεί είναι οι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί χρωματισμοί τους. Πραγματικό χάρμα ιδέσθαι. Αντίστοιχης ποιότητας είναι και τα πολύ καλά cutscenes που περιέχει. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλοί και ατμοσφαιρικοί, θα μπορούσαν να είναι όμως ακόμη καλύτεροι. Τέλος, το παιχνίδι υποστηρίζει μερικά σημαντικά εφέ και σε ορισμένες οθόνες η κίνηση που υπάρχει σ' αυτά τα κάνει πραγματικά να ξεχωρίζουν. Το αντιφέγγισμα στο νερό, αλλά και η κίνησή του, το πέσιμο των φύλλων, το πηγαινέλα πλοίων στο λιμάνι, είναι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Τα θέματα της background μουσικής είναι αρκετά καλά και ξεχωρίζουν γιατί σχεδόν ποτέ δεν αποσπούν την προσοχή σου, ενώ παράλληλα δεν καλύπτουν ούτε τους διάφορους ambient ήχους. Ετσι, όταν κυκλοφορείς στο νησί, ακούς στο background τη μουσική να παίζει, ενώ στο προσκήνιο κυριαρχούν οι ήχοι της ζούγκλας και του νησιού γενικότερα. Οι ομιλίες των χαρακτήρων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ως προς τη χροιά της φωνής τους και τη γενικότερη απόδοση τους. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά από κάθε πλευρά.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8888
%%
Ανάπτυξη:  Deck13 Interactive
Έκδοση:  10tacle Studios
Διάθεση:  Beacon Multimedia
Είδος:  Adventure
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium ή Athlon στα 2-2.4GΗz, 512MB RAM, 128MB 3D acce...