Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 219 του PCMaster

Πριν από μερικούς μήνες, συζητούσα με φίλους σχετικά με την πορεία της θρυλικής ποδοσφαιρικής σειράς της EA Sports και για το αν θα μας παρουσίαζε φέτος μία πραγματική next gen έκδοση, όπως αυτές που χαίρονται οι κάτοχοι των σχετικών παιχνιδομηχανών (αν διαθέτετε Xbox360 ή PS3, μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε, αφού πρόκειται ίσως για τον καλύτερο σύγχρονο ποδοσφαιρικό εξομοιωτή!) ή θα παρέμενε κολλημένη στις εμμονές της, προσφέροντάς μας μία ελάχιστα βελτιωμένη παραλλαγή της περυσινής έκδοσης. Οι φίλοι μου προσπαθούσαν να με πείσουν, επιμένοντας πως “δεν μπορεί η EA Sports να παραβλέψει την τεχνολογική άνοδο του hardware των PCs. Εδώ ολόκληρο “Crysis” τρέχουν, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα next gen FIFA;”.

Αν και αναγνώριζα ένα κομμάτι λογικής στον τρόπο σκέψης τους, γνώριζα ταυτόχρονα σχεδόν άριστα και τη νοοτροπία της EA Sports και ανταπαντούσα με βεβαιότητα πως (τουλάχιστον) και φέτος, θα φάμε ένα αναμασημένο φαγητό, απλώς ελαφρώς πιο ζεσταμένο και αλατισμένο. Κακά τα ψέματα, η EA Sports, δεν είναι (ακόμη) διατεθειμένη να ασχοληθεί σοβαρά με την αγορά των PCs, από την οποία το κέρδος της ούτε κατά διάνοια πλησιάζει αυτό των παιχνιδομηχανών και όσο ξέρει ότι μπορεί να έχει πάνω-κάτω τα ίδια αποτελέσματα, κυκλοφορώντας ένα ξανα-αμπαλαρισμένο παιχνίδι περασμένης γενιάς, θα το κάνει…

Για να μη μας θεωρήσετε αρνητικά προκατειλημμένους, πάντως, υπάρχουν αναμφισβήτητα και θετικά στοιχεία που μπορούν να παρατηρηθούν στο FIFA 08. Πρώτα απ’ όλα, σε μία στροφή που εκπλήσσει ευχάριστα όσους από εμάς γνωρίζουμε την ιστορία της σειράς, το gameplay της φετινής έκδοσης δείχνει μία σαφέστατη τάση προς πιο simulation κατευθύνσεις. Ο ρυθμός έχει πέσει αισθητά, δίνοντας τη δυνατότητα για στρατηγικές κινήσεις και περισσότερη σκέψη. Παράλληλα, μοιάζει να έχει αυξηθεί σαφώς ο βαθμός δυσκολίας, αφού (σε αντίθεση με το νέο PES) οι τερματοφύλακες είναι αποτελεσματικότεροι στα τετ α τετ (ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε, αλλά τέλος πάντων…), η νοημοσύνη των αντίπαλων αμυντικών έχει βελτιωθεί και το να κρατήσετε την μπάλα για πολλή ώρα στην κατοχή σας, έχει γίνει σαφώς πιο δύσκολο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποια νέα animations, ενώ και η κίνηση της μπάλας έχει βελτιωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να καθιστά μακρινούς εφιάλτες τα… αλλοπρόσαλλα μπαλόνια παλαιότερων εκδόσεων.

Be a (FIFA) Pro!

Αλλη μία ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι αυτή του ολόφρεσκου game mode που φέρει την ονομασία “Be A Pro” και στους λίγο παλιότερους ίσως φέρει στο νου εποχές “Libero Grande”, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να αφοσιωθείτε στον έλεγχο ενός μόνο από τους 11 παίκτες της ομάδας σας, με το εν λόγω mode, να έχει ουσιαστικά δύο παραλλαγές. Στο off-line παιχνίδι έχετε μερικό έλεγχο στους υπόλοιπους παίκτες, αφού μπορείτε να τους ζητήσετε να σας δώσουν την μπάλα, πατώντας το αντίστοιχο, ανάλογα αν θέλετε χαμηλή, προωθημένη ή ψηλή πάσα, με την επιτυχία της μεταβίβασης να εξαρτάται, φυσικά, κυρίως από τη θέση που θα έχετε πάρει οι ίδιοι. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως πολλές φορές θα διαφωνείτε με τις κινήσεις και τις επιλογές των συμπαικτών σας και θα ουρλιάζετε σαν τρελοί στην οθόνη του υπολογιστή σας, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε η τεχνητή νοημοσύνη ενός υπολογιστή να προσαρμόζεται στις συνθήκες ενός ποδοσφαιρικού εξομοιωτή τόσο καλά όσο τα καταφέρνει η ίδια η ανθρώπινη σκέψη.

Γι’ αυτό ακριβώς προνόησε η EA Sports και πρόσθεσε και το “Be A Pro - Co-Op Season ”, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε μία αξιοζήλευτη ατομική πορεία, παρέα με άλλον έναν, δύο ή τρεις φίλους σας, αν και ακόμη καλύτερη εφαρμογή βρίσκει το νέο αυτό feature στη δικτυακή υλοποίησή του, με κάθε ποδοσφαιριστή να ελέγχεται από διαφορετικό παίκτη, προσδίδοντας ίσως τον υψηλότερο δείκτη ρεαλισμού σε game mode που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αφού το παιχνίδι θα απαιτεί από την ομάδα, πέρα από το ατομικό ταλέντο κάθε παίκτη, να διαθέτει ταυτόχρονα την απαραίτητη πειθαρχία, καθώς και επικοινωνία ανάμεσα σε όλος τους συμμετέχοντες.

Κάπως παρόμοια είναι η παραλλαγή αυτού του mode που ακούει στο όνομα “Zone”, στην οποία περιορίζετε τον έλεγχό σας σε μία ή περισσότερες ζώνες της ομάδας σας (τέρμα, άμυνα, κέντρο, επίθεση), με τελικό αποτέλεσμα ένα άνοστο και αδιάφορο ημίμετρο ανάμεσα στο “Be A Pro” και το κλασικό gameplay. Παρατηρήσαμε ακόμη πως προστέθηκαν κάποια νέα στοιχεία στο κομμάτι του χειρισμού, όπως η δυνατότητα να επιλέξετε τον αμυντικό του οποίου θα αναλάβετε τον έλεγχο σε κάθε αλλαγή παίκτη, καθώς και να έχετε πλήρη έλεγχο του τερματοφύλακα σε συγκεκριμένες στιγμές (αν το θελήσετε, φυσικά), αλλά μεταξύ μας, πολύ αμφιβάλλω αν θα τις χρησιμοποιήσετε. Τρία ήταν, τέλος, τα νέα πρωταθλήματα που προστέθηκαν αυτή τη φορά (Τσεχία, Ιρλανδία, Αυστραλία), αλλά ούτε λόγος, φυσικά, για το ελληνικό, το οποίο εκπροσωπείται μόνο από Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (ως “Thessaloniki” λόγω πνευματικών δικαιωμάτων). Ο Παναθηναϊκός που υπήρχε πέρσι, αποφάσισε να μεταγραφεί στο PES, αν και ίσως έπρεπε να βρεθεί κάποιος να τους πληροφορήσει πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν περιλαμβανόταν και στα δύο παιχνίδια.

FIFA Retro 2008

Αυτά είναι πάνω-κάτω όλα τα νέα στοιχεία του φετινού FIFA. Και όσο κι αν η EA Sports προσπαθεί να μας ξεγελάσει, παρουσιάζοντας ως φρέσκο ένα παιχνίδι, αλλάζοντας απλώς τη χρονολογία στο εξώφυλλό του, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο φαίνεται πια καθαρά η ηλικία του και αυτός δεν είναι άλλος από τα γραφικά του, για τα οποία θαρρώ πως, όσο υπερβολικός κι αν προσπαθήσω να είμαι, μάλλον θα φανώ επιεικής στο τέλος. Ισως αρκεί να πω ότι θυμάμαι πως την πρώτη φορά που αντίκρισα τα ίδια ακριβώς γραφικά σε παιχνίδι της σειράς, είχαν αρχίσει οι πρώτες ανησυχίες για το αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν τα Ολυμπιακά έργα που δεν είχαν καλά-καλά ξεκινήσει από τότε που αναλάβαμε τους αγώνες (εμείς, όχι οι Κινέζοι, ούτε οι Αγγλοι!) και ο αριθμός των μαθημάτων που είχα περάσει, μπορούσε να μετρηθεί στα δάχτυλα του… ενάμισι χεριού, ενώ εδώ και μερικούς μήνες δηλώνω περήφανα πτυχιούχος (και πιστέψτε με, καθυστέρησα τη λήψη του πτυχίου μου περισσότερο κι από παίκτη μικρής κομπλεξικής ομάδας, που προηγείται κατά λάθος και καλείται για αλλαγή λίγα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα!). Κι όμως, οι άνθρωποι της EA Sports έχουν το θράσος να μας παρουσιάζουν σχεδόν τις ίδιες εικόνες. Είπαμε ότι είναι της μόδας το retro κύριοι, αλλά εσείς το παραξηλώσατε!

Αν θέλαμε να παρομοιάσουμε την προσπάθεια της EA Sports στο FIFA τα τελευταία χρόνια με ένα στοιχείο του κόσμου του ποδοσφαίρου, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τον ιδιοκτήτη/πρόεδρο μίας ομάδας που βρίσκεται διαρκώς στις υψηλές θέσεις του πρωταθλήματος, είναι μονίμως μέσα στα φαβορί για τον τίτλο, όμως, κάθε σαιζόν κατορθώνει να έρθει δεύτερη, όσα χρήματα κι αν διαθέτει, όσο σκληρά κι αν δουλεύουν οι παίκτες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και οι πιο ταλαντούχοι παίκτες που έχει γνωρίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους και την εμφανή βελτίωσή τους κατά τις τελευταίες σαιζόν, δείχνουν πλέον εμφανώς την ηλικία τους. Το παιχνίδι έχει πια αλλάξει κι ο πρόεδρος πλέον δεν ξέρει αν πρέπει να αντικαταστήσει τους παίκτες που έχει με νεότερους και πιο ταλαντούχους ή να τους κρατήσει για μία σαιζόν ακόμη, αφού στο κάτω-κάτω αμείβονται με ψίχουλα σε σύγκριση με τα πουλέν που του έχουν προταθεί. Για το καλό όλων μας, αλλά και της ίδιας της “ομάδας”, πάντως, ας ελπίσουμε πως ο πρόεδρος που ακούει στο όνομα EA Sports θα το πάρει απόφαση και φέτος θα είναι η τελευταία φορά που είδαμε αυτή τη φιλότιμη, βελτιωμένη, πλην γερασμένη και περιορισμένων δυνατοτήτων ομάδα να κατεβαίνει στο γήπεδο και να χάνει το πρωτάθλημα για ακόμη μία χρονιά…

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7373
%%
Ανάπτυξη:  EA
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Sports
Παίκτες:  32
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Operating Systems: Windows XP SP2 / Windows Vista, CPU: 2.4 ...