Γράφει ο Χάρης Κλάδης
Απο το τεύχος 219 του PCMaster

Ενα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το γρήγορο Internet, είναι το Voice over IP ή εν συντομία VoIP, ένας αξιόπιστος αλλά κυρίως ανέξοδος (ή τουλάχιστον φθηνότερος από κάθε άλλον) τρόπος να επικοινωνείτε με τους γνωστούς και τους φίλους σας, ακόμα κι αν εκείνοι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet! Το VoIP, μάλιστα, αναγνωρίζεται ως μία αξιόλογη λύση στον τομέα της επικοινωνίας ακόμα και από τους παρόχους υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας που φροντίζουν να το υπενθυμίζουν στους πελάτες τους μέσα από τις διαφημίσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Οσο περνά ο καιρός, την εμφάνισή τους κάνουν διάφορα προγράμματα που προσφέρουν VoIP υπηρεσίες, ωστόσο, εκείνο που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των χρηστών είναι το Skype.

Το Skype είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που, εκμεταλλευόμενο το VoIP, σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε κλήσεις προς άλλους χρήστες και αριθμούς. Στην πρώτη περίπτωση οι συνομιλίες είναι δωρεάν, με την προϋπόθεση ότι καλείτε την επαφή σας στο Skype της (δηλαδή πραγματοποιείται κλήση από Skype σε Skype), ενώ παρέχεται δυνατότητα video-κλήσης, chatting και αποστολής αρχείων. Στη δεύτερη περίπτωση, καλείστε να ορίσετε τη χώρα στην οποία τηλεφωνείτε και εν συνεχεία να σχηματίσετε τον αριθμό που θέλετε να καλέσετε. Το Skype θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα, προσφέροντάς σας υψηλή ποιότητα συνομιλιών (η οποία βελτιώνεται όσο ταχύτερη σύνδεση διαθέτετε) και πολύ χαμηλές χρεώσεις συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Καλά όλα αυτά, αλλά πως;

Ας πούμε, λοιπόν, ότι μία βροχερή και αποφράδα μέρα του Γενάρη, το έτερον ήμισυ αναχωρεί λόγω Erasmus για το εξωτερικό και εσείς μένετε πίσω. Τι γίνεται μετά; Ο Κλάδης λέει ότι "πρέπει να πετάτε απ’ τη χαρά σας", όμως επειδή εσείς δεν είστε άκαρδα θηριόποδα, αλλά συναισθηματικά παιδιά, όπως ο Κηπουρόπουλος, θα ψάξετε μία λύση για να βρίσκεστε όσο το δυνατόν σε επικοινωνία. Να μιλάτε μέσω σταθερού και κινητού δεν λέει, εκτός κι αν το επώνυμό σας τελειώνει σε –όκκαλης, -νάσης ή –αρδινογιάννης –οπότε πάμε πάσο. Οι χρονοκάρτες τελειώνουν γρήγορα, τα chat και messenger programs καλά, αλλά όχι αρκετά για εμάς τους πωρωμένους PCMasterάδες, οπότε τι μένει; Σωστά μαντέψατε, το Skype (εικόνα 01, http://www.skype.com)! Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα το βρείτε στο φάκελο με τα Utilities του DVD αυτού του τεύχους (πολύ πράμα αυτό το μήνα, έτσι;). Μόλις το εγκαταστήσετε, θα πρέπει να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό, δίνοντας το απαραίτητο username με το οποίο θα σας "βρίσκουν" οι φίλοι σας. Η διαδικασία είναι απλούστατη και γίνεται από την κεντρική καρτέλα του προγράμματος. Οι κλήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν καλείτε κάποιον άλλο χρήστη ή κάποιον αριθμό τηλεφώνου.

 

Κλήση από skype σε skype

Στην πρώτη περίπτωση, προκειμένου να καλέσετε κάποιον χρήστη, θα πρέπει φυσικά να έχει και ο ίδιος εγκατεστημένο το Skype στον υπολογιστή του. Εφόσον, λοιπόν, έχει ακολουθήσει τα ίδια βήματα με εσάς έως εδώ, κλικάρετε στο κουμπί "Προσθήκη" από την καρτέλα "Επαφές" και πληκτρολογείτε το όνομα, το e-mail ή το nickname (με το οποίο είναι γραμμένος στο Skype) του φίλου σας και το πρόγραμμα θα αναλάβει να ψάξει (εικόνα 02). Μόλις βρείτε το πρόσωπο που ψάχνετε, μπορείτε να τον προσθέσετε στο address book σας, πατώντας το "Προσθήκη επαφής" (ή το μπλε κυκλάκι δίπλα στο όνομα και στη συνέχεια και πάλι το "Προσθήκη επαφής"). Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Skype αναλαμβάνει να στείλει ένα μήνυμα στον άλλο χρήστη (μπορείτε να γράψετε εσείς κάποιο αναγνωριστικό κείμενό του, αν θέλετε) προκειμένου να τον ενημερώσει για την κίνησή σας και να σας προσθέσει κι εκείνος με τη σειρά του στο address book του. Οταν γίνει αυτό, μπορείτε να τον καλέσετε κάνοντας πολύ απλά διπλό κλικ στο nickname του ή πατώντας το πράσινο κουμπί δίπλα από αυτό στην καρτέλα "Επαφές" του Skype. Θα ακουστεί ένας ήχος που θυμίζει τηλεφωνική κλήση. Μόλις ο χρήστης από την άλλη άκρη της γραμμής κλικάρει για να δεχτεί την κλήση σας, μπορείτε να μιλάτε για όση ώρα θέλετε! Στην περίπτωση που η ένταση δεν σας ικανοποιεί, από την επιλογή "Ρυθμίσεις" στο μενού "Εργαλεία" του προγράμματος, μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του μικροφώνου, των ηχείων και το "κουδούνισμα" για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και καθαρότερες κλήσεις.

Κλήση από skype σε τηλέφωνο

Στην περίπτωση που θέλετε να καλέσετε σε κάποιον κανονικό τηλεφωνικό αριθμό, ούτως ώστε δηλαδή ο παραλήπτης της κλήσης να σας μιλάει από το τηλέφωνό του και όχι μέσω υπολογιστή, η δωρεάν τηλεφωνία δεν υφίσταται. Θα χρειαστεί να αγοράσετε τις ειδικές μονάδες που παρέχει το πρόγραμμα ή Skype credit όπως λέγονται. Κλικάροντας στο κουμπάκι "Εμφάνιση λογαριασμού" στην κεντρική οθόνη του προγράμματος, ανοίγει ένα άλλο παράθυρο (εικόνα 03) που σας ενημερώνει για το κόστος των κλήσεών σας, το υπόλοιπο και την κατάσταση του λογαριασμού σας, καθώς και τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Κλικάροντας στην επιλογή "Buy Skype Credit", μεταφέρεστε σε μία άλλη οθόνη που σας πληροφορεί για το τελικό κόστος (μπορείτε να αγοράσετε μονάδες αξίας € 10, που σε συνδυασμό με το φόρο 1,5% για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοστίζουν € 11,50) της αγοράς σας, ενώ κατόπιν θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας VISA, η οποία και θα χρεωθεί με το προαναφερθέν ποσό. Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, οι μονάδες μεταφέρονται στο λογαριασμό σας και είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε την πρώτη σας κλήση σε όποιον αριθμό τηλεφώνου θέλετε, οπουδήποτε στον κόσμο!

Εξοπλισμός - Για την πραγματοποίηση κλήσεων, φυσικά, θα χρειαστείτε ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο -μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνο αν διαθέτετε laptop - ευρισκόμενοι, όμως, σε όσο το δυνατόν πιο ήσυχο μέρος. Το ιδανικό για την περίπτωση του Skype είναι ένα headset με ακουστικά και μικρόφωνο, τα οποία κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Για τους πολύ απαιτητικούς υπάρχουν και εξειδικευμένα headsets, τα οποία μάλιστα είναι ασύρματα (βεβαίως, αυτά κοστίζουν περί τα € 70), προκειμένου να μην περιορίζεστε. Τέλος, υπάρχουν και τηλέφωνα ειδικά κατασκευασμένα για να επικοινωνούν με το ασύρματο router σας (αν έχετε, φυσικά) και να πραγματοποιούν κλήσεις μέσω Skype, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε καθόλου τον υπολογιστή σας (ξεκινούν από περίπου € 70)!

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε το πρόγραμμα να ανανεώνει αυτόματα τις μονάδες Skype σας όταν εκείνες πέσουν κάτω από τα € 2, βγάζοντας έτσι μία σκοτούρα από το κεφάλι σας! Μόλις αποκτήσετε μονάδες, η διαδικασία της κλήσης είναι απλή. Χρειάζεται απλώς να πάτε στην καρτέλα "Κλήση" του προγράμματος κι από κει, αφού επιλέξετε τη χώρα στην οποία καλείτε, να σχηματίσετε τον τηλεφωνικό αριθμό που επιθυμείτε (εικόνα 04). Πατώντας το μεγάλο πράσινο κουμπί στο κάτω μέρος του παραθύρου, το πρόγραμμα θα συνδεθεί με τον αριθμό σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ πατώντας ανά πάσα στιγμή το κόκκινο κουμπί που βρίσκεται δίπλα στο πράσινο, η κλήση τερματίζεται. Ενόσω μιλάτε, μπορείτε να δείτε τη διάρκεια του τηλεφωνήματός σας και τη χρέωση ανά λεπτό στην οθόνη, ενώ παράλληλα στο επάνω μέρος του παραθύρου εμφανίζεται το υπόλοιπο των μονάδων Skype σας (εικόνα 05).

 

Skype messaging

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων που προσφέρει το πρόγραμμα και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Στην καρτέλα "Κλήση" και επάνω αριστερά, υπάρχει το κουμπάκι "Αποστολή SMS" που σας δίνει τη δυνατότητα να συντάξετε και να στείλετε προς ένα κινητό τηλέφωνο ένα μήνυμα SMS μέχρι και 160 χαρακτήρες (εικόνα 06)! Στο παράθυρο που ανοίγει, εισάγετε τον αριθμό του τηλεφώνου (ή των τηλεφώνων αν θέλετε το μήνυμά σας να έχει περισσότερους από έναν αποδέκτες) και στη συνέχεια πληκτρολογείτε το κείμενό σας. Οταν είστε έτοιμοι, πατάτε το κουμπάκι "Αποστολή SMS" στο κάτω μέρος του παραθύρου, έχοντας πρώτα ρίξει μια ματιά στο συνολικό κόστος του μηνύματος – αν υπερβείτε τους 160 χαρακτήρες, ξεκινάει δεύτερο μήνυμα κ.ο.κ.

Ορίστε λοιπόν! Σας δείξαμε τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο να μιλάτε με τον κόσμο ολόκληρο! Το μόνο ουσιαστικό έξοδο που έχετε να κάνετε, είναι να αγοράσετε ένα καλό headset που θα κάνει τη δουλειά σας πολύ ευκολότερη. Ρίξτε μία ματιά στο σχετικό ένθετο και καλό μπλα-μπλα...

 

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum