Αρχή > PCM Reviews > Adventure > Ankh 2: Heart of Osiris
Γράφει ο Ανδρέας Παρασκευάς Τσουρινάκης
Απο το τεύχος 216 του PCMaster

Το Ankh σημείωσε απρόσμενη επιτυχία. Ηρθε από το πουθενά για να κλέψει τις καρδιές όλων όσων το είδαν. Η DECK 13 σε χρόνο μηδέν αποφάσισε να βγάλει ένα expansion του με επιπλέον υλικό που είχε ήδη στα χέρια της και δεν το είχε αξιοποιήσει στο πρώτο παιχνίδι. Επειδή, όμως, στα adventures δεν υπάρχουν expansions (αυτά ανήκουν στους χώρους άλλων κατηγοριών), αποφάσισε, τελικά, να το κυκλοφορήσει με τον τίτλο Ankh: Heart of Osiris. Ολα τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, υπάρχουν και εδώ. Ομως, αυτή την φορά, είναι δοσμένα με ακόμη περισσότερο χιούμορ.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση το ποια background settings είναι τα καλύτερα ή τα πιο ταιριαστά για τα graphic adventures. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου. Συγχωρέστε με, γιατί, αν σε τελική ανάλυση αναγκαστικά θα συμφωνήσω με την εκτίμηση αυτή, συνεχίζω να διατηρώ μία μικρή, αλλά σημαντική, διαφωνία.

Οι εποχές αλλάζουν. Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70, που ήταν αυτές της ξεγνοιασιάς, της αθωότητας, του ελεύθερου χρόνου, της κοινωνικοποίησης, των σημαντικών «καλλιτεχνικών» αναζητήσεων και των μεγάλων φοιτητικών εξεγέρσεων στις λεγόμενες «δυτικές» κοινωνίες, έχουν παρέλθει προ πολλού. Σήμερα κυριαρχούν οι πόλεμοι, η ακρίβεια, η ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, ο απόλυτος περιορισμός του ελεύθερου χρόνου, ο φόβος, το άγχος, η μοναξιά, η σύγχρονη αρρώστια των μεγαλουπόλεων που ακούει στο όνομα κατάθλιψη και η σχεδόν μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στο χώρο του κινηματογράφου και των παιχνιδιών στους υπολογιστές (ή video games όπως τα αποκαλούν τελευταία, συμπεριλαμβάνοντας και τα παιχνίδια των κονσολών), η συντριπτική πλειονότητα των ταινιών και των παιχνιδιών αναπαράγουν αυτό το κλίμα που επικρατεί και είναι ταινίες δράσης, τρόμου και θρίλερ, καθώς και παιχνίδια καταιγιστικής δράσης και αλλεπάλληλων σκοτωμών (σ' αυτά εντάσσω και όλα ανεξαρτήτως τα CRPGs).

Αν όλα τα πιο πάνω βρίσκουν σύμφωνους του περισσότερους, τότε νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε πως το καλύτερο φάρμακο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι, αντί για περισσότερο άγχος και φόβο, το χιούμορ και το γέλιο, εκτός κι αν υπάρχει κάποια ψυχαναλυτική θεωρία που να λέει πως το άγχος ή την ένταση τα ξεπερνάς με κάτι άλλο, που επίσης δημιουργεί άγχος ή ένταση. Ειλικρινά δεν το γνωρίζω.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως από τα καλύτερα settings για τα adventure games είναι τρία βασικά είδη: τα χιουμοριστικά adventures όλων των ειδών (νομίζω πως γι' αυτό τα Larry, τα Monkey Islands και τα Discworlds σημείωσαν τόσο μεγάλη επιτυχία), τα αστυνομικά adventures και οι κοσμοπολίτικες περιπέτειες σε στυλ Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Από κει και πέρα, φυσικά, ο καθένας μπορεί να αναζητεί ό,τι άλλο του αρέσει, για παράδειγμα, εγώ, έχω ψύχωση με το Riven.

Πόσα χιουμοριστικά adventures έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια; Ελάχιστα. Runaway 1 και 2, Westerner, Sam & Max: Season One, Al Emmo, Ankh 1 και 2. «Σιγά τ' αυγά» που λένε, μια και μιλάμε για μία περίοδο δέκα και βάλε χρόνων.

Ευτυχώς, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας παιχνίδια όπως τα: A Vampyre Story, Sam & Max: Season Two, Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens (έχει κυκλοφορήσει στα Γερμανικά, να δούμε αν και πότε θα κυκλοφορήσει στα Αγγλικά), Tony Tough: A Rake's Progress, Ankh 3: Battle of the Gods και ίσως και άλλα που αυτή τη στιγμή αγνοώ. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα, γιατί τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ποιο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των χιουμοριστικών adventures; Το χαμόγελο, η ηρεμία και η ξεγνοιασιά. Ειλικρινά, θέλετε κάτι άλλο;

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7878
%%
Ανάπτυξη:  Deck13 Interactive
Έκδοση:  Not Available
Διάθεση:  Online
Είδος:  Adventure
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium 1.5GHz, 256MB RAM, κάρτα γραφικών με ...