Αρχή > PCM Reviews > Strategy > Harpoon 3 - Advanced Naval Warfare
Γράφει ο Γιάννης Μοσχονάς
Απο το τεύχος 221 του PCMaster

Η προοπτική να θέσουμε υπό τις εντολές μας έναν ολόκληρο στόλο, μας συνάρπαζε και θα μας συναρπάζει πάντα. Το θέμα είναι ότι όταν ο στόλος μας αποτελείται από… τελίτσες και χαμηλής ανάλυσης μπουρδουκλωμένα pixels, μας κόβεται την διάθεση για περαιτέρω ναυτικές περιπέτειες. Ο λόγος για το Harpoon 3–Advanced Naval Warfare, ένα ακόμα πολυκαιρισμένο strategy game, που βελτιώνει και επανεκδίδει η Matrix Games.

Το Harpoon 3 είναι στην ουσία η Windows port του Harpoon 2 με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002 και επιστρέφει με περισσότερες βελτιώσεις, στις μέρες μας. Φορτώνοντάς στο στον υπολογιστή σας, θα πάθετε σοκ με τα άσχημα γραφικά και το μέτριο ήχο που θυμίζει shareware video game για DOS. Τα vector γραφικά του είναι ό,τι χειρότερο έχει κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία και απολύτως ικανά να εξαφανίσουν εξαρχής κάθε διάθεση ενασχόλησης μαζί του. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τα γραφικά υποτίθεται πώς αναπαριστούν επακριβώς τις κονσόλες που χρησιμοποιούν οι αξιωματικοί στις ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν απαλύνει καθόλου το απαίσιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η εικαστική μιζέρια επεκτείνεται και στα cinematics του game, που αναμένεται να τα απενεργοποιήσετε το συντομότερο. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, αν δεν σας τρομάξουν οι παραπάνω παρατηρήσεις και εντυπώσεις (ή αν δεν δίνετε σημασία στα γραφικά), τότε δεν αποκλείεται να χαρείτε το παιχνίδι.

Για σκληροπυρηνικούς μόνο!

Στόχος μας στο παιχνίδι είναι η πετυχημένη διεκπεραίωση αεροναυτικών επιχειρήσεων σε αληθινές τοποθεσίες ανά την υφήλιο. Αν κάποιος δεν παίξει τα 8 tutorials του game, δεν πρόκειται να φέρει εις πέρας ούτε μία μάχη, αλλά ευτυχώς είναι πολύ επεξηγηματικά και μας μαθαίνουν τα βασικά. Το δυνατό χαρτί του game είναι η ρεαλιστικότατη εξομοίωση των επιχειρήσεων. Ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο οποίο βρίσκονται οι μονάδες σας, θα υποστείτε την επίδραση των real time καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο σημείο που κινείστε. Οι μονάδες σας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από όπλα και ραντάρ για να εντοπίζουν τον αντίπαλο και είναι σημαντικό να μάθετε τις ικανότητές τους, αφού από αυτό θα κριθεί η μάχη. Αν ενεργοποιήσουμε τους αισθητήρες των σκαφών μας, ανιχνεύουμε ευκολότερα τον εχθρό, αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και εκείνος- καλό είναι, λοιπόν, να τους ανοίγουμε λίγο πριν από την επίθεση.

Οι μονάδες κινούνται σε waypoints που καθορίζουμε εμείς, ενώ ρυθμίζουμε ταυτόχρονα και τις υπόλοιπες συντεταγμένες τους, όπως το ύψος, η ταχύτητα κ.λπ. Για μεγαλύτερη ευκολία προτιμήστε οι επιθέσεις να γίνονται αυτόματα και μόνο αφού εξοικειωθείτε με το game, περάστε στη χειροκίνητη επίθεση. Τα αντίμετρα των μονάδων σας ενεργοποιούνται αυτόματα, ενώ τα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου χειροκίνητα από το sensors menu, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε στις μικρολεπτομέρειες. Στην αρχή των επιχειρήσεων, φορτώνουμε τα κατάλληλα όπλα σε κάθε μονάδα, προκειμένου να χτυπήσουν και τους αντίστοιχους στόχους. Το interface τώρα είναι χωρισμένο σε παράθυρα και επιτρέπει την θέαση των απαραίτητων πληροφοριών, ενώ μπορούμε άνετα να προχωρήσουμε σε ανακατάταξή τους, όπως μας βολεύει. Σίγουρα, σε επίπεδο εξομοίωσης το Harpoon 3 έχει ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας σκληροπυρηνικός φαν των εξομοιωτών αεροναυτικού πολέμου, από τις ρεαλιστικές συγκρούσεις και τη σεναριακή ευελιξία μέχρι τη σχετική ευκολία χειρισμού. Οσοι πιστοί, προσέλθετε.

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
6060
%%
Ανάπτυξη:  Three-Sixty Pacific
Έκδοση:  Matrix Games
Διάθεση:  Centric
Είδος:  Strategy
Παίκτες:  32
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Pentium στα 800MHz, 512MB RAM, κάρτα γραφικώ...