Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 223 του PCMaster

“Even the smallest person can change the course of the future”, λέει ο Tolkien στο “Lord of the Rings», αλλά μάλλον δεν είχε στο μυαλό κάτι τέτοιο… Αλλωστε, ο καθηγητής τα έγραψε αυτά 30 χρόνια νωρίτερα, συν τοις άλλοις αναφερόταν σε θετικές αλλαγές, όχι σε… απόλυτη καταστροφή, έστω κι αν, τελικά, αυτή αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Γίνεται ένας και μόνο άνθρωπος να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά; Φυσικά, όταν μιλάμε για τον Jack, έναν ευεργέτη, αλλά συνάμα φόβητρο για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και βέβαια των video games, την οποία η εκδικητικότητα, η αλαζονεία, η στενομυαλιά και οι παραξενιές του λίγο έλειψε να οδηγήσουν για πάντα στη λήθη. Τι κι αν αυτός δεν ήταν ο σκοπός του και έγινε περισσότερο από αμέλεια; Στο κάτω-κάτω, όλοι γνωρίζουμε πως κατά βάθος ουδέποτε χώνεψε πως οι υπολογιστές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για παιχνίδια. Γι’ αυτό λοιπόν, ας ευχαριστούμε όλοι το θεό του gaming που οι (ακούσιες, έστω) προσπάθειες του Jack δεν ευοδώθηκαν, γιατί αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό θα ήταν να κρατούσατε στα χέρια σας κάποιο… περιοδικό πλεξίματος!

"Φοβού τους ταρίφες και γραφομηχανές φέροντας"

Κατ’ αρχάς, (κυρίως οι νεότεροι) ίσως αναρωτηθείτε ποιος είναι ο περιβόητος Jack Tramiel για τον οποίο γίνεται τόσος λόγος. Πολλοί που έζησαν εκείνη την εποχή, θα σας απαντήσουν “ο διάβολος μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο” κι άλλοι ότι “ο Tramiel ήταν μεταμφιεσμένος σε ένα τρομακτικό τέρας με τεράστια κέρατα και τρίαινα, για να δείχνει πιο τρομακτικός στην Κόλαση”. Εντάξει, ίσως υπερβάλουμε λιγάκι (τα κέρατά του δεν ήταν τόσο μεγάλα…), αφού όπως θα διαγίγνωσκε κάθε ψυχολόγος, πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς του οφείλονταν στη μαρτυρική παιδική ηλικία του: ο Idek Tramielski (όπως είναι το πραγματικό όνομα του Tramiel), γεννήθηκε στο Lodz της Πολωνίας το 1928. To 1939, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όντας εβραϊκής καταγωγής, οδηγείται μαζί με την οικογένειά του στα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Auschwitz, όπου κατά τη διάρκεια της πενταετούς και πλέον παραμονής του, χάνει τον πατέρα του (επέζησαν μόλις 60 άτομα από τα 10.000 που προσήχθησαν αρχικά!).

Το 1945, διασώζεται από τον αμερικανικό στρατό και δύο χρόνια αργότερα μεταναστεύει απένταρος στις Η.Π.Α., όπου για βιοποριστικούς λόγους κατατάσσεται αμέσως στο στρατό. Εκεί θα αναπτύξει το ασυνήθιστο ταλέντο της… επισκευής γραφομηχανών, επιδεικνύοντας για πρώτη φορά την κλίση του προς την τεχνολογία. Οταν αποχώρησε από το στρατό, εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως οδηγός ταξί, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση επιδιόρθωσης γραφομηχανών, η οποία τελικά ονομάστηκε “Commodore” (=Αρχιπλοίαρχος) και μετά από ένα πέρασμα από ηλεκτρονικές αριθμομηχανές τσέπης, κατέληξε στους νεόφερτους τότε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum