Αρχή > PCM Reviews > Racing > Race Driver GRID
Γράφει ο
Απο το τεύχος 225 του PCMaster

Η Codemasters είναι μία εταιρεία, η οποία συνέδεσε το όνομα της εξαρχής με τα racing games και μάλιστα με ποιοτικά παιχνίδια, τα οποία ήταν πάντα μπροστά από την εποχή τους. Πέρυσι μας εξέπληξε όλους ευχάριστα με τις καινοτόμες αλλαγές που έκανε σε μία από τις γνωστότερες σειρές της. Αναφέρομαι στο Colin MC Rae DIRT, το οποίο είχε μία ολοκαίνουργια και απαστράπτουσα μηχανή γραφικών, φοβερό μοντέλο physics και πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, αλλά και ποικιλία στις διαδρομές. Φανταστείτε όλα τα προαναφερθέντα 10 φορές πιο polished, με ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία σε οχήματα και διαδρομές, λεπτομέρεια που κόβει την ανάσα και μοντέλο οδήγησης το οποίο είναι ρεαλιστικό, χωρίς, όμως, να χαλάει το gameplay και να καταντάει εξεζητημένο. Φοβερή σκέψη! Ολα τα παραπάνω υλοποιούνται ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται η Codemasters στο Race Driver GRID. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά έναν προς έναν τους τομείς του παιχνιδιού, για να αποφανθούμε κατά πόσον η Codemasters έχει δίκιο…

Ολα ξεκινάνε από ένα garage με μία Mustang!

Ξεκινώντας το παιχνίδι για πρώτη φορά, θα σας κάνει ευχάριστη εντύπωση το εισαγωγικό βίντεο–demonstration των ικανοτήτων της ανανεωμένης μηχανής του GRID. Μοντέλο ζημιάς και physics πέρα από τα όρια! Μόλις τελειώσει το βίντεο, θα μπείτε στο κεντρικό μενού, που δεν είναι άλλο από ένα απλό garage με μία φοβερή Μustang (ποιος δεν θα ήθελε να οδηγήσει ένα τέτοιο αμάξι;) Ξεκινώντας ένα καινούργιο παιχνίδι, θα μπείτε κατευθείαν στα βαθιά. Μετά από ένα σύντομο loading, θα δείτε κάτι πολύ γνώριμο για τους χρήστες του Google Earth, ένα ρεαλιστικό μοντέλο της Γης με υψηλής ανάλυσης textures. Η κάμερα ξεκινά να ζουμάρει και φτάνει πάνω από μία πολιτεία, συνεχίζει να ζουμάρει και φτάνει πάνω από μία πίστα αγώνων GT Cars. Ζουμάρει κι άλλο και φτάνει πίσω από την ολοκαίνουργια Viper σας (!). Και από εδώ ξεκινά κατευθείαν ο πρώτος αγώνας σας. Μην αγχωθείτε να τερματίσετε σε καλή θέση. Απλώς προσπαθήστε να φτάσετε μέχρι το τέρμα και με τις τέσσερις ρόδες, καθώς το θηρίο που οδηγείτε σε κάθε στροφή έχει την τάση να «αγκαλιάζει» τον τοίχο.

Εδώ θα απολαύσετε το σύστημα ζημιών του παιχνιδιού σε όλο το μεγαλείο του. Δοκιμάστε να πέσετε με τεράστια δύναμη σε μία από τις προστατευτικές μπαριέρες. Λάστιχα θα φύγουν από δω και από κει. Κομμάτια μπογιάς θα πεταχτούν στον αέρα. Θραύσματα τζαμιών θα γεμίσουν την οθόνη καθώς κομμάτια από το αμάξι θα πετάγονται μακριά… και θα ακουστεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον οδηγό σας. Το τελευταίο δεν ισχύει… παιχνίδι παίζουμε! Απλώς θα παγώσει το παιχνίδι εκεί και θα σας δοθεί η δυνατότητα να παίξετε την πίστα από την αρχή ή να κάνετε rewind σε κάποιο προηγούμενο σημείο της πίστας. Φυσικά, τα rewinds δεν είναι άπειρα, ώστε να μην γίνεται πανεύκολο το παιχνίδι, αλλά έχετε έναν συνολικό αριθμό rewinds που μπορείτε να κάνετε ανάλογα, με το difficulty setting που έχετε επιλέξει.

Αυτό το τέχνασμα στο gameplay από την Codemasters είναι κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα. Πάντα στα racing games με εκνεύριζε το ότι μπορεί σε έναν αγώνα 10 γύρων να ήμουν μονίμως πρώτος, αλλά επειδή στην τελευταία στροφή πριν από την καρό σημαία μού έφευγε το αυτοκίνητο και κολλούσα σε κάποιον τοίχο, εν τέλει τερμάτιζα τελευταίος εν μέσω βρισιών, κοπανημάτων σε πληκτρολόγια και πεταλιέρες και άλλα τέτοια ωραία. Η Codemasters επιτέλους αποφάσισε να συγχωρεί τέτοιου είδους λάθη, ώστε να γίνεται το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό και να μην απαιτεί από εμάς να είμαστε πραγματικοί οδηγοί αγώνων. Την ίδια «επιεική» προσέγγιση έχει ακολουθήσει η Codemasters και στο μοντέλο οδήγησης των αυτοκινήτων. Το παιχνίδι δεν είναι 100% ρεαλιστικό, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κρατήσεις τα αυτοκίνητα στο δρόμο, ούτε όμως τόσο ψεύτικο, ώστε να μπορείς να πάρεις κλειστές στροφές με 200 και το αυτοκίνητο να μένει μονίμως κολλημένο στο δρόμο.

Είναι μία απολαυστική οδηγική εμπειρία, η οποία θα ικανοποιήσει εξίσου τους βετεράνους των racing games και τους πιο casual gamers. Υπάρχει κάτι για τον καθένα. Το σύνολο των 45 αυτοκινήτων θα ικανοποιήσει άπαντες, καθώς υπάρχουν exotic cars, muscle cars, sports cars και πολλά άλλα, το καθένα με ξεχωριστό χειρισμό και αναλυτικότατο μοντέλο ζημιών. Θα σας ανταμείψει επίσης η πληθώρα των events στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε., από κλασικά lap races μέχρι drift races και demolition derbies. Προσθέστε εδώ το ότι θα πρέπει να κάνετε επιλογές ανάμεσα σε σπόνσορες, διαφημιστές και ομάδες με τις οποίες θα αγωνιστείτε, μέχρι να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα λεφτά, ώστε να συντηρήσετε τη δική σας ομάδα και καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν και στοιχεία micromanagement.

Πρώτος στόχος σας είναι να πάρετε μέρος σε διάφορα events, με σκοπό να συγκεντρώσετε € 60.000 και reputation points. Τα τελευταία μειώνονται αν χρησιμοποιήσετε πολλά rewinds, αν παίξετε βρόμικα, αν ενεργοποιήσετε πολλά driving assists και αν κατεβάσετε το επίπεδο δυσκολίας. Ολα, φυσικά, είναι δοσμένα στις σωστές δόσεις, ώστε να μη χρειάζεται να χάσετε πολλή ώρα ασχολούμενοι με χορηγούς, αλλά να μπορείτε απρόσκοπτα να αλωνίσετε με την αμαξάρα σας τις διάφορες πίστες. H A.I. των αντιπάλων σας κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και θα υπάρξουν φορές που θα σκεφτείτε ότι σας εξαπατούν. Οι φορές αυτές θα είναι ευτυχώς πολύ λίγες, καθώς η A.I. του παιχνιδιού έχει φτιαχτεί ώστε να μη είναι τέλεια. Θα υπάρξουν φορές που θα δείτε τους οδηγούς να κάνουν μοιραία λάθη και όχι να οδηγούν πάντα στη σωστή race line με ρομποτικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στα χαμηλά επίπεδα δυσκολίας δεν θα δυσκολευτείτε να ηγείστε στην κούρσα, ενώ οι αντίπαλοί σας θα παλεύουν μεταξύ τους. Μη διανοηθείτε να φερθείτε όπως στα περισσότερα racing games, δηλαδή, να παίξετε βρόμικα! Τις περισσότερες φορές θα βγείτε ζημιωμένοι από μία τέτοια συμπεριφορά είτε γιατί θα χρεωθείτε με αρνητική βαθμολογία και κακό reputation, καθώς και έξτρα χρόνο που μπορεί να σας κοστίσει την πρωτιά, είτε γιατί το καταπληκτικό μοντέλο Φυσικής και ζημιάς θα αναλάβει να σας θυμίσει ότι τα τρακαρίσματα με μεγάλη ταχύτητα έχουν κακό αποτέλεσμα.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9595
%%
Ανάπτυξη:  Codemasters
Έκδοση:  Codemasters
Διάθεση:  Dionic
Είδος:  Racing
Παίκτες:  12
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Athlon 64 ή Pentium 4 στα 3.0GHz, 1GB RAM, 12,5GB χώρ...