Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 230 του PCMaster

Κοιτάζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων video games και ατενίζοντας το… παρελθόν, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η νοοτροπία της βιομηχανίας έχει αρχίσει να αποκλίνει από τον πραγματικό σκοπό της. Κάποτε, ο πρωταρχικός στόχος των video games ήταν η καθαρή, αγνή και αμόλυντη ψυχαγωγία, κάτι που ελάχιστα συναντάται σήμερα, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από δεκάδες ρεαλιστικά, πολύπλοκα, “σοβαρά” ή ακόμη και “σοβαροφανή” παιχνίδια. “Why so serious?”, λοιπόν, όπως αναρωτιέται ο Heath Ledger ως Joker στο «Dark Knight». Γιατί να μην υπάρξει μία εταιρεία που θα πάρει το ρίσκο να κατασκευάσει ένα όχι σοβαρό, αλλά πραγματικά διασκεδαστικό παιχνίδι, χωρίς αναστολές και συμβιβασμούς; Για καλή μας τύχη, το επιχείρησε με επιτυχία εδώ και μερικά χρόνια η Traveller’s Tales, προσπαθώντας με τη βοήθεια των LEGO-τουβλακίων να επαναφέρει το γέλιο στο πρόσωπο του gamer ή, για να δανειστώ μία άλλη ατάκα του μακαρίτη: “Let’s put a smile on that face…”

Same bat-style, same bat-gameplay!

Για όσους έχουν ξεψαχνίσει τα LEGO Star Wars και Indiana Jones, το να περιμένουν να δουν κάτι διαφορετικό από το LEGO Batman, θα είναι σαν να περιμένουν από τη LEGO να αλλάξει το χαρακτηριστικό τρόπο κουμπώματος που διαθέτουν τα τουβλάκια της. Βέβαια, το LB αναφέρεται σε πιο ευρύ franchise, με αποτέλεσμα το σενάριο να μην ακολουθεί την πλοκή κάποιας ταινίας, αλλά να δανείζεται στοιχεία από διάφορες εμφανίσεις του Batman, όπως τα comics, η cult τηλεοπτική σειρά των ’60s (με τα POW! WOW! BANG!, με την οποία μεγαλώσαμε πολλοί Ελληνόπαιδες, 2 δεκαετίες αργότερα, βλέποντάς τα από το Seven-X), αλλά και αρκετά ψήγματα από τις κινηματογραφικές ταινίες (κυρίως του Tim Burton), όπως η ατμόσφαιρα του Gotham City και, φυσικά, το κλασικό μουσικό κομμάτι του Danny Elman, που δεσπόζει στα μενού.

Αυτό δίνει μία σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία στο σενάριο, αλλά μου έλειψε η σάτιρα οικείων σκηνών από ταινίες που χαρακτήριζε τα προηγούμενα LEGO-παίχνιδα. Από την άλλη, αν το παιχνίδι περιοριζόταν στα στεγανά μίας συγκεκριμένης ιστορίας, είναι βέβαιο πως δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε να παρελαύνουν τόσα πολλά πρόσωπα του σύμπαντος του μασκοφόρου εκδικητή. Η υπόθεση είναι όσο πιο απλοϊκή γίνεται (απέδρασαν όλοι οι “παλιόφιλοι” του Batman από το Arkham Asylum και τώρα πρέπει να τους περιμαζέψετε), αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε πάνω από 50 λιγότερο ή περισσότερο γνώριμες φυσιογνωμίες.

Εκεί, άλλωστε, έγκειται η δεύτερη διαφορά του παιχνιδιού σε σχέση με τα LEGO Star Wars-Indiana Jones, αφού μόλις ολοκληρώσετε ένα κομμάτι της ιστορίας, θα πρέπει ουσιαστικά να το ζήσετε ξανά από την πλευρά των “κακών”. Μάλιστα, αυτή η σκοτεινή πλευρά είναι απείρως πιο διασκεδαστική, αφού οι ειδικές ικανότητες κάθε χαρακτήρα (η “ηλεκτρισμένη” χειραψία του Joker, το… παγοβόλο του Mr. Freeze, ο Riddler ως… μαριονετίστας κ.λπ.), δίνουν έναν πιο ξεχωριστό τόνο στο παιχνίδι και σας εγγυώμαι πως θα απολαύσετε περισσότερο τα εν λόγω επίπεδα. Αντίστοιχα, για να μη νιώθουν μειονεκτικά, ο Batman και Robin εξοπλίζονται στην πορεία με ειδικά suits, τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο cool όσο η ομπρέλα του Penguin.

Στους υπόλοιπους τομείς, οι φίλοι της σειράς θα συναντήσουν ένα υπερβολικά γνώριμο gameplay. Επιλέγετε την αποστολή από τη βάση σας, την Batcave για τους “καλούς” ή το Arkham Asylum για τους “κακούς”, και ξεκινάτε με συντροφιά ένα συνήθως ηλίθιο sidekick (εδώ που τα λέμε, ο Robin είναι… ελάχιστα λιγότερο άχρηστος από τον R2-D2!), για να αποπερατώσετε τις αποστολές κάθε επιπέδου, σπάζοντας στην πορεία σας όσα περισσότερα LEGO-τουβλάκια μπορείτε. Φυσικά, έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τα περισσότερα θετικά και αρνητικά στοιχεία της σειράς, όπως η κάμερα που δεν ακολουθεί πιστά τον ήρωά σας, με αποτέλεσμα να μπλέκεστε (ειδικά στο co-op), οι γρίφοι στους οποίους δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνετε και τα παράξενα άλματα που δεν θα μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια, με αποτέλεσμα να πεθαίνετε πιο συχνά από… τον Kenny του «South Park»!

Το τελευταίο, βέβαια, αντισταθμίζεται από τη γνωστή γενναιοδωρία των ανθρώπων της Tt, που μας προσφέρουν για μία ακόμη φορά, άπειρες ζωές, για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά μας πριν την ώρα τους από το άγχος. Εννοείται πως το replayability είναι πάλι μεγάλο, αφού το κίνητρο των unlockables θα σας ωθήσει να περάσετε ξανά από τα ίδια επίπεδα στο Freeplay Mode, με νέους χαρακτήρες αυτή τη φορά, που διαθέτουν την ικανότητα που τόσο σας έλειπε, όταν θέλατε να φτάσετε σε κάποιο απρόσιτο σημείο και δεν μπορούσατε. Πιθανότατα μεγαλύτερος ρόλος έχει δοθεί στα (απίστευτα δύσκολα στο χειρισμό) οχήματα, ενώ ευχάριστη είναι η προσθήκη του Batarang που διαθέτει το Dynamic Duo.

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
8181
%%
Ανάπτυξη:  Traveller's Tales
Έκδοση:  Warner Bros.
Διάθεση:  Dionic
Είδος:  Arcade
Παίκτες:  2
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  OS: Windows XP/Vista, Processor: Pentium 3 @ 1 GHz or Equiva...