Αρχή > PCM Reviews > RPG > The Last Remnant
Γράφει ο Αλέξανδρος Γκέκας
Απο το τεύχος 236 του PCMaster

Ανάμεσα στους πολυάριθμους οπαδούς των RPGs υπάρχει μία άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική διάκριση, ένα «σχίσμα» που υφίσταται στις προτιμήσεις τους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στους δύο διαφορετικούς πόλους των RPGs: τα παραδοσιακά παιχνίδια δυτικού τύπου (ξέρετε, trolls, elves, goblins και τα λοιπά, με βασική έμπνευση τα έργα του Τόλκιν) και τις αντίστοιχες προσπάθειες των Ιαπώνων developers, με βασικότερο εκπρόσωπο τη σειρά των Final Fantasy της εταιρίας Square. Παραδοσιακά, η καθεμία από τις δύο παρατάξεις είχε το δικό της κάστρο: Τα RPGs δυτικού τύπου ευδοκιμούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε PC, ενώ τα JRPGs (από το Japanese RPGs) κυριαρχούσαν απόλυτα σε κονσόλες όλων των ειδών. Εξαιρέσεις υπήρχαν, αλλά όχι αρκετές ώστε να διαμορφώσουν νέους κανόνες.

Τελευταία, πάντως, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Η μεγάλη επιτυχία των παιχνιδιών της Bethesda στις κονσόλες, με προεξάρχουσα την περίπτωση του Oblivion, απέδειξε ότι υπάρχει κοινό που επιθυμεί παιχνίδια τέτοιου είδους, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Square εκδήλωσε την πρόθεση (έπειτα από καιρό) να κυκλοφορεί τα παιχνίδια της και σε PC. Βάσει αυτού του σχεδίου, έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις οθόνες μας το τελευταίο δημιούργημα της εταιρείας, το The Last Remnant. Αν ρίξετε μία ματιά στο Διαδίκτυο, θα δείτε ότι η έκδοση του παιχνιδιού για Xbox 360 έλαβε χαμηλές βαθμολογίες, περισσότερο λόγω τεχνικών προβλημάτων και λιγότερο με βάση το gameplay. Μπορεί η έκδοση για PC να αλλάξει τα δεδομένα; Πράγματι, μπορεί.

Boy meets world

Το The Last Remnant δεν παρεκκλίνει σχεδόν καθόλου από το γενικό μοτίβο που ακολουθούν τα περισσότερα JRPGs της αγοράς. Πρωταγωνιστής είναι ένας έφηβος, ο Rush Sykes, που κατοικεί σε αγροτική περιοχή μαζί με την αγαπημένη του αδελφή, Irina. Οι γονείς των παιδιών είναι επιστήμονες και απασχολούνται στην Ακαδημία, εργαζόμενοι πάνω σε απόρρητα και άκρως σημαντικά πειράματα, οπότε αναγκάζονται να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η έλλειψη επίβλεψης φέρνει πολύ άσχημα αποτελέσματα, καθώς η Irina πέφτει θύμα απαγωγής από μία ομάδα μυστήριων ατόμων και ο Rush δεν καταφέρνει να αντιδράσει.

Το σενάριο ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθειά του να εντοπίσει την αδελφή του και να τη σώσει από τα χέρια των «κακών». Στην πορεία, όμως, θα αποδειχθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται αρχικά: Η απαγωγή της Irina είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου, ενώ η αναζήτηση του Rush θα τον εμπλέξει σε πολιτικές διαμάχες, απαγορευμένα πειράματα και μία σύγκρουση που απειλεί την ύπαρξη όλων των φυλών που κατοικούν στον κόσμο του παιχνιδιού. Ευτυχώς για τον άπειρο νεαρό, στο πλευρό του θα βρεθούν από την πρώτη στιγμή πολύτιμοι σύμμαχοι, οι οποίοι θα τον συντροφέψουν κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του.

Μπορεί τα βασικά στοιχεία του Last Remnant να ακολουθούν την περπατημένη, όμως η σωστή εκτέλεση μπορεί να αναδείξει ακόμα και τα πιο κλισέ σενάρια, έτσι δεν είναι; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα σε οποιοδήποτε JRPG, καθοριστικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της ιστορίας, το καστ των χαρακτήρων που θα συναντήσει ο παίκτης αλλά και τα συναισθήματα που θα του προκληθούν στην πορεία. Σε αυτά τα θέματα, το Last Remnant στέκεται καλά, αν και είχε τις προοπτικές για κάτι ακόμα καλύτερο. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ενδιαφέρων, περιλαμβάνοντας περιοχές διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά και μπόλικες περίεργες φυλές.

Ο σχεδιασμός των πόλεων ποικίλλει και η εξερεύνηση καθίσταται ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε γοητευτικά, απόκοσμα τοπία, χωρίς όμως να χάνεται η αίσθηση της συνοχής του κόσμου. Εντυπωσιακό είναι το θέαμα των Remnants, που δεσπόζουν σε κάθε μεγάλη πόλη: αρχαία αντικείμενα μεγάλης ισχύος, που δρουν ως προστάτες της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Επίσης, εξαιρετικά καλοσχεδιασμένοι είναι οι κύριοι χαρακτήρες του παιχνιδιού, καλοί και κακοί, πάντα, βέβαια, μέσα στο πλαίσιο της ιαπωνικής αισθητικής.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες δείχνουν κάπως generic σε προσωπικότητα, δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν βγει από οποιοδήποτε άλλο JRPG, ενώ η εξέλιξη της ιστορίας, αν και έχει κάποια σημεία έντασης και πολιτικής ίντριγκας, δεν καταφέρνει να συναρπάσει, να συγκινήσει ή να ξαφνιάσει τον παίκτη, καθώς είναι, τελικά, μάλλον προβλέψιμη. Πάντως, επαρκεί για να κρατήσει το ενδιαφέρον σας καθ’ όλη τη (μεγάλη) διάρκεια του παιχνιδιού. Θετικό στοιχείο είναι ότι μπορείτε να κάνετε και κάποια side quests για να δυναμώσετε τους χαρακτήρες σας και να αποκτήσετε καινούργια αντικείμενα.

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7777
%%
Ανάπτυξη:  Square Enix
Έκδοση:  Square Enix
Διάθεση:  Diaktis
Είδος:  RPG
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Windows XP SP 2 / Windows Vista SP 1, CPU: Intel Core 2 Duo ...